Danish Tech Challenge er i fuld gang og blandt de 20 deltagende startups er Intelligent Marking. De har opfundet verdens første fuldautomatiske markeringsrobot til anvendelse på baneanlæg. Drengene fra Hjørring startede i gymnasietiden og har kort sagt lavet en robot til at lave fodboldbaner, og de kan godt lide at være “herrer i eget hus”.
Banemarkering af sportsanlæg har i årtier været en manuel og tidskrævende proces, som har resulteret i upræcise og tidskrævende løsninger. Det er ikke blot et problem som teamet i Intelligent Marking oplever i Danmark, men hele verdenen, så de er overbevist om at deres produkt er en skalerbar størrelse.
Og så tog det fart
Intelligent Markings første produkt, Intelligent One, er udviklet i samarbejde med Conpleks innovation, som trækker på erfaring fra tidligere B&O og Ericsson ansatte specialiseret i robotløsninger. Konceptet består af en integreret hardware/software løsning med en robot, som navigeres med en applikation. Intelligent One er opbygget omkring en ny udnyttelse af GPS-teknologien.
Anders Ulrik Sørensen, Founder hos Intelligent Marking, har selv spillet fodbold i 10 år, hvor ideen til robotten opstod. Samtidig havde Andreas Ydesen, Founder hos Intellligent Marking, gået og fumlet med samme idé. Drengene mødte første gang hinanden i 2.g på Handelsskolen, hvor deres fælles idé forenede dem. Derfra tog det fart.
I løbet af gymnasietiden afprøvede de ideen ved deltagelse i Young Enterprise, hvilket gav dem blod på tanden. Kun to uger efter den landsdækkende konkurrence sagde de hver især deres job op og gik fuldtid med Intelligent Marking.
”Vi har brug for kritik hele tiden”
Sparring med ingeniører, som har en teknisk tung baggrund, har uden tvivl været en af de største fordele for drengene ved at være en del af Danish Tech Challenge.
”De er virkelig dygtige til at kritisere os hele tiden. Det har vi brug for, så vi hele tiden forbedrer os”, forklarer Anders Ulrik Sørensen.
Danish Tech Challenge har åbnet et bredt netværk af autoriserede partnere for Intelligent Marking.
”Scion DTU åbner nogle døre ind til industrien, som vi ikke selv kunne have fået adgang til lige så nemt eller hurtigt. Det er alt lige fra patent til revision og advokat vi får stillet til rådighed”, siger Andreas Ydesen.
At være ”herre i eget hus”
Anders Ulrik Sørensen og Andreas Ydesen er de to stiftere i teamet. Når jeg spørger dem, hvorfor de er et godt makkerpar, kigger de på hinanden, tænker lige et par sekunder, og så fortæller Anders Ulrik Sørensen hurtigt, at der nok ikke er særlig mange, der kan holde ud at arbejde sammen med dem.
Begge er de meget perfektionistiske med deres kompetencer, som komplimenterer hinanden på kryds og tværs. Anders Ulrik Sørensen har valgt at gå vejen som iværksætter for at ’være herre i eget hus’.
”Som iværksætter er jeg overbevist om at man får det ud som man putter ind. Hvis du giver 20 timer om ugen får du absolut intet i sidste ende. Hvis du bruger 100 timer om ugen, er du træt, men du kan se fremskridt og det er den største motivation”, forklarer han.
For halvandet år siden skrev teamet for første gang ”fuldautomatisk kridtrobot” på et stykke papir, og i dag er de klar til at igangsætte deres første produktion. På nuværende tidspunkt har de store ambitioner med Intelligent Marking, men på længere sigt vil de gerne være med til at give noget tilbage til nye iværksættere, for at bidrage til økosystemet.
”Jeg kunne godt se mig selv som Business Angel, hvor jeg får lov til at give min erfaring videre, investere og hjælpe de projekter jeg tror på”, fortæller Anders Ulrik Sørensen.
Drengene har erfaret, at det er fedt at komme med et færdigt produkt, men det er i lige så høj grad processen, der tiltaler dem.
Fra fodboldbaner til veje
Intelligent One bliver lanceret på Saltex som er en af verdens største messer i sportsbranchen. Den mekaniske hardwaredel er færdigudviklet, så på nuværende tidspunkt lægger de sidste hånd på softwaredelen, før den til November skal i produktion for første gang.
På nuværende tidspunkt planlægger Intelligent Marking opstartsfasen af produktionen, så de på bedste vis kan imødekomme efterspørgslen og skalere op. Hele produktionen af produktet kommer til at foregå i Danmark. Siden starten har Intelligent Marking allerede rejst over 3 millioner kroner i investering, som de har brugt på udvikling og nu opstart af produktion.
I første omgang tænkes robotten anvendt til at optegne fodboldbaner, men i næste fase af projektet skal den videreudvikles til anvendelse i samtlige sportsgrene.
Ved udgangen af 2016 satser Intelligent Marking på også at udvikle deres koncept, så det kan anvendes til baner i amerikansk fodbold, cricket og baseball. De ser også stort potentiale for at anvende robotten til at optegne streger på veje.
1 kommentar