Arkiver

BusinessCoworking spacesNyhederSustainable TechUngt Tech

Kaospiloterne åbner arbejdsfællesskab for iværksættere i Aarhus

Kaospiloterne slog denne sommer dørene op for et nyt projekt- og arbejdsfællesskab for iværksættere, som arbejder i den kreative industri. Det nye sted hedder Kaospilot Hive, og skal integreres med resten af Kaospilot-skolens tre-årige forløb.

Kaospiloterne har lige siden skolens start – af Alternativets frontmand Uffe Elbæk – i 1991 indarbejdet projekter og virksomheder fra erhvervslivet i selve undervisningen på skolen. Nu inviterer den kreative iværksætter- og lederskabsskole nyetablerede selvstændige fra de kreative erhverv inden for Christer_Kaospiloti et projekt- og arbejdsfællesskab, som hedder Kaospilot Hive.

“Både vi i staben og de studerende kan blive inspirerede af, hvordan iværksætterne i HIVE arbejder. Det er også meningen, at de studerende kan arbejde med HIVE-medlemmers projekter til deres opgaver på skolen,” fortæller Christer Windeløv-Lidzélius, der er rektor på Kaospiloternes uddannelse i Aarhus.

Læs også: Jakob Balslev – Nu kickstarter vi Rokoko

“Vi vil gerne lave projekter, som gør en positiv samfundsmæssig forskel i den kreative industri. Den vision deler de folk, som kommer med i Hive,” forklarer Jesper Krogh Kjeldsen, leder af HIVE.

Kaospiloternes nye arbejdsfællesskab er åbent for de iværksættere, der matcher deres kriterier. Du skal bidrage til fællesskabet, beskæftige dig inden for eller med det kreative miljø, og sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du gør, hvad end du beskæftiger dig med, det gør du til dit eget.

Det er ikke et kontorfællesskab

Jesper Krogh Kjeldsen er kaospilot og er leder af HIVE. I virkeligheden er Jesper selv iværksætter, men sidder på HIVE som leder, og der hersker ikke nogen tvivl om, at han er passioneret for arbejdsfællesskabet, som der netop er i Kaospiloternes kontorfællesskab.

“Det er jo ikke et rigtigt kontorfællesskab i traditionel forstand, men et arbejdsfællesskab. Det kalder vi det, fordi man er der for at arbejde, men også fordi man laver et stykke arbejde for fællesskabet,” forklarer han og fortsætter:

“Undersøgelsen og nysgerrigheden i et samarbejde og rundt om et projekt, er en vigtig læring,” siger han om både Kaospiloternes uddannelse og den tilgang af nysgerrighed og kreativitet, som også præger HIVE.

Læs også: Trailerpark Festival – En lege-date for kunst og teknologi

Ude fra ser det ud til, at Kaospiloterne adskiller sig fra andre uddannelser med det stærke fokus på, at alle bidrager til fællesskabet. På samme vis er det også et krav til beboerne i HIVE, at de skal gøre netop det ved større opgaver.

JesperKroghKjeldsen_HIVE_Kaospilot_Postevand“Når en stor europæisk virksomhed skal have et nyt visuelt design, så kører flere af de selvstændige i HIVE én kunde sammen,” forklarer han og fortæller videre om den branche eksklusivitet, som understøtter netop det krav til husets beboere.

“Vi sætter ikke to journalister ved siden af hinanden, men i stedet en yoga instruktør og en der arbejder med mad innovation. Den kreative paraply er spændt meget bredt ud. Vi har også en jurist, der kommer og sidder hos os en gang i mellem, og det er ikke, fordi jura er et kreativt erhverv, men dén jurist arbejder med det kreative miljø.”

Kaospiloternes uddannelse giver HIVE sin edge

Over 100 studerende fra hele verden går på Kaospilot-uddannelsen. På det nye hold, som starter i august, er der studerende fra 11 forskellige nationer. Rektor på Kaospiloternes uddannelse i Aarhus understreger, at sparringen ikke blot går den ene vej.

“Både vi i staben og de studerende kan blive inspirerede af, hvordan iværksætterne i HIVE arbejder. Det er også meningen, at de studerende kan arbejde med HIVE-medlemmers projekter til deres opgaver på skolen,” fortæller Christer Windeløv-Lidzélius.

Læs også: Portæt af ny COO i Founders House “Jeg tror bare, jeg gerne vil fremad”

Han ser det nye projekt- og arbejdsfællesskab som en nærliggende ide for Kaospiloterne.

“Det er et naturligt skridt i den udvikling, som Kaospiloterne har været inde i de seneste år. Vi er flyttet fra Mejlgade til Filmbyen, og det har givet os mere plads til at udvide vores aktiviteter. Vi er et uddannelses-hus, hvor vi arbejder med undervisning og iværksætteri på mange forskellige måder. Den tre-årige uddannelse til Kaospilot er vores kerne, derudover har vi en række efteruddannelser i ledelse, iværksætteri og uddannelsesdesign, og nu er Hive det seneste skud på stammen,” siger Christer Windeløv-Lidzélius.

Omvendt er det netop denne sammenhæng med Kaospiloterne, der adskiller HIVE fra andre kontorfællesskaber, og giver beboerne såvel som huset selv et helt andet krydderi. Konkret får medlemmerne af Hive mulighed for at deltage i større fælles projekter med skolen, og to tredjeårs-studerende får plads i Hive til at arbejde på deres afsluttende eksamensprojekt.

“Eleverne skal lære noget, men vi skal også lære noget af eleverne. Især førsteårs eleverne, der kommer med forskellig baggrund fra forskellige lande, de er så uspolerede,” siger Jesper Krogh Kjeldsen og forklarer videre:

“You don’t know, what you don’t know, og da en gruppe studerende undersøgte nogle ting i forbindelse med et projekt for mit firma Postevand.com, der skulle udvide til et nyt marked, der kom gruppen kom tilbage med reflektioner, som jeg slet ikke havde overvejet at undersøge selv. De sidder ikke og kigger på statistikker på nettet, men tager ud og holder møde med forskellige folk. Jeg er ikke vejleder for dem, men deres kunde,” slutter han.

Læs også: Københavnske kontorfællesskaber går sammen under en fane til Iværk&Vækst

Jesper Krogh Kjeldsen blev selv færdig som kaospilot i 2013, og afgangsprojektet var det, der i dag er Postevand.com, som han bragte til verden sammen med to andre iværksættere. De tre stiftere har arbejdet videre på det siden, og senest var de officiel partner på  Copenhagen Fashion Week, som matcher virksomheden, idet de har et erklæret mål om at være verdens mest bæredygtige modeuge.

Postevand_jesperkrogh

Iværksætteren arbejder på sit projekt fra det nye arbejdsfællesskab, der ligger i Kaospiloternes lokaler i Filmbyen 2 på Aarhus Havn. HIVE bliver en del af centrum for den kreative industri i Danmarks næststørste by og en ny platform til at løfte den kreative industri i Aarhus.

Skriv et svar