Arkiver

HardwareMedtechNyhederUngt Tech

Danish Tech Challenge: Udvikling og produktion hænger sammen

Danish Tech Challenge er Danmarks største hardware-accelerator. De mest ambitiøse hardware startups er i fuld gang med at udvikle deres produkt og forretning, netop der hvor den tekniske talentmasse er størst – på DTU. Vi har besøgt Danish Tech Challenge og taget pulsen på det benhårde acceleratorprogram. 

Danish Tech Challenge udgør en vigtig del af økosystemet på DTU. Hos forskerparken Scion DTU er der omkring 200 virksomheder, heriblandt SEED Capital. Scion DTU er en central del af det højteknologiske miljø af virksomheder omkring DTU. Danish Tech Challege er med til at udvikle de nye virksomheder, som popper op.

”Den synergi, som er mellem forskerparken, med en høj koncentration af virksomheder, og universitetet, med en stor samlet mængde af teknisk talent, giver i den grad mening”, forklarer Jakob Svagin, projektleder hos Danish Tech Challenge.

Udvikling og produktion hænger sammen
Danish Tech Challenge er også en størrelse, som forsøger at bidrage til, at Danmark har et stærk miljø af fremstillingsvirksomheder. Derfor er Industriens fond også partner i Danish Tech Challenge.

”I Danmark vil vi gerne være dem, som udvikler nye produkter, men hvis vi ikke også bærer dem videre frem til produktion, så ender det med, at vi heller ikke er dem, der udvikler”, forklarer Jakob Svagin om baggrunden for, hvor de fokuserer på hardware og produktion.

”Service- og softwarevirksomheder er super vigtige, men både Scion DTU og Industriens Fond går ind for at der også skal være en stærk produktionskultur,” siger han og fortsætter:

”Sender man sin produktion ud af landet, så går der ikke særlig lang tid før, at det er de polske eller kinesiske ingeniører, som udvikler vores produkter.”

Der kommer hele tiden nye muligheder for at automatisere produktionsløsningerne, så det vil sige at i et land som Danmark, hvor vi har høje lønomkostninger, har vi alligevel en chance for at være med.

Medtech er suverænt den mest populære kategori
I år er der markant flere startups, som beskæftiger sig med medicinal teknologi, eller såkaldt Medtech.

”Det kan tyde på, at der er mange danske iværksætter, som kigger mod Welfare- og Medtech”, forklarer Jakob Svagin om hvorfor Medtech branchen er så populær og fortsætter: “Arbejder du med Medtech, så er der store penge at tjene og liv at redde.”

”Jeg synes, det er det fedeste sted i hele verden at være. Det er den højeste koncentration af teknologi-iværksættere, som man kan finde. Ikke nok med at vores deltagere arbejder med spændende teknologier, mange af dem kaster sig også ud i virkeligt vigtige problemstillinger, og kan gøre en markant forskel. Det kan være miljømæssigt, forretningsmæssigt, eller det kan være at redde millioner af menneskeliv – det synes jeg er sjovt!” siger Jakob Svagin om, hvorfor han er en del af Danish Tech Challenge.

Læs også: “Verdens første fuldautomatiske markeringsrobot til fodboldbaner”

Går så hårdt til deltagerne som muligt
Hos Danish Tech Challenge har de en filosofi, om at de hjælper ved at gå så hårdt til de deltagende startups som muligt. Som en del af programmet kommer de igennem alle de fundamentale elementer. Finansiering, segmentering, konkurrence, IP-strategi, juridiske aspekter, teamets kompetencer, markedsføring, salgstræning osv. Investormiljøet er også en afgørende ressource for en hardware-accelerator som Danish Tech Challenge, derfor har Keystones, som er eksperter i kapitalfremskaffelse og forretningsudvikling, været med fra starten.

”Ofte oplever vi, at der er huller, hvor de ikke har gjort sig nok overvejelser. Når vi har fundet hvide pletter på landkortet, gør vi alt, hvad vi kan for at hjælpe dem. Vi gør en dyd ud af at skubbe så meget til dem som muligt, så vi kan komme ind bag kulissen,” forklarer Jakob Svagin.

Vi ser ofte at startups fejler. Derfor er der en udbredt holdning, om at det er bedre at fejle tidligt i processen, sådan ens arbejde ikke er spildt.

”Jeg vil ikke sige, at vi har det som et decideret succesparameter, men hvis nogle af virksomhederne lukker, inden programmet er overstået, fordi de finder ud af, at teknikken ikke fungerer, eller der ikke er nogle kunder, så er det også en form for succes, for så kan folk komme videre med deres liv, og vende tilbage næste år med et endnu bedre projekt. Der skal også helst være nogen, som overlever,” siger han smilende.

Accelerator, Inkubator og Konkurrence
Danish Tech Challenge er den eneste hardware-accelerator i Danmark, så på den måde skiller de sig ud, men de har også meget tilfælles med andre succesfulde acceleratorer i Danmark.

”Der er en meget hjælpsom kultur, og vi har et udbytterigt samarbejde med Accelerace, Startupbootcamp, DARE2Mansion og Venture Cup.”

Danish Tech Challenge-acceleratoren bygger på tre grundsten: Accelerator, Inkubator og Konkurrence.

Hvorfor fokus på hardware?
Hvis vi skal blive ved med at have en stærk fremstillingsindustri i Danmark, så skal det være et vækstlag af virksomheder, der kommer med nye ideer og produkter. Danish Tech Challenge er ét bud på, hvordan man kan sikre, at der er et vækstlag af virksomheder, som udvikler fysiske produkter.

Der går også rigtig mange kræfter til at udvikle den software, som sidder indeni hardwaren. Flere af virksomhederne i Danish Tech Challenge har hardwaredelen som et nødvendigt onde.

”Det er som en trojansk hest, det er en måde at få software ind i folks hjem eller virksomheder,” forklarer Jakob Svagin.

Acceleratorprogrammet løber indtil slutningen af december, hvor der er semifinaler. Efterfølgende er der finale i Januar, hvor Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kr. uddeles til vinderen. Sidste år vandt virksomheden Nordic Power Converters. 

 

Skriv et svar