Arkiver

EventsNyheder

Innovationskonkurrence, forskere og Thorborg i Foulum

Forskerparken Agro Business Park i Foulum ved Viborg har for tiende gang fundet vinderne af deres innovationskonkurrence. I år blev vinderne fulgt på vej af inspirerende ord fra serieiværksætter Martin Thorborg.

Det var en munter administrerende direktør for Agro Business Park Lars Visbech Sørensen, som mandag bød velkommen til den tiende kåring af vinderne af forskerparkens innovationskonkurrence.  To gange 50.000 kr. skulle uddeles til nyskabende iværksættere, som arbejder inden for den biobaserede økonomi. Dertil kom årets særpris på 25.000 kr., som blev uddelt i kategorien ”Reduktion af biologisk svind i korn, frø og biomasse”. Lars Visbech Sørensen introducerede Agro Business Park, som tilsammen med Agro Food Park i Skejby fungerer som inkubator for iværksætteri inden for jordbrug, fødevarer, bioenergi og miljøteknologi i Danmark.

Efter velkomsten talte prorektor ved Århus Universitet Søren E. Frandsen om nødvendigheden af et bedre samarbejde mellem forskermiljøet og iværksættermiljøet. Han mente, at iværksættere kan gøre god brug af de resultater, som til stadighed bliver skabt på universiteterne, men som sjældent bliver omsat til konkret innovation. Søren E. Frandsen udtalte:

”Vi skal sikre åbenhed og deling af data.”

Han mente således, at Intellectual Property Rights og patenter allerede er ved at være en del af fortiden, og at alt for mange ressourcer spildes på advokatbistand i den forbindelse. I stedet foreslår han, at fremtiden er en slags samarbejde version 2,0, hvor forskning og innovation deles i en form for vidensdelings-cloud.

Et eksempel på et succesrigt samarbejde mellem forskning og iværsætteri kan personificeres af dagens næste taler forsker og serieiværksætter Ole Green (kendt fra vækstfaktor som ”Forskeren med de blå kugler”). Han beskrev, hvordan sine projekters succes har været afhængige af både viden og praktisk kunnen på lige fod.

Det var Viborgs borgmester Søren Pape, som havde æren af at overrække priserne til årets vindere. Først gik årets særpris på 25.000 kr. til FlexiDryBag og Helle Weber Ravn for en frysetørreenhed, som sikrer et højt kvalitetsniveau i korn efter høst på en billig og miljøvenlig måde.

Dernæst gjaldt det hovedpriserne på hver 50.000 kr. Den ene check gik til SBT Aqua for deres bakteriedetekteringssystem til vandværker. Systemet kan detektere f.eks. E. Coli inficeringer i drikkevand og dermed forhindre epidemier hos forbrugerne. TurnTrac og Keld Kjærhus Bertelsen vandt også 50.000 kr. for at have udviklet et kombineret dæk og larvefod, som kan forhindre strukturskader i landbrugsjorden og samtidig kan dreje og tilbyde den mobilitet, som er nødvendig på marken.

Konstruktive tips fra Martin Thorborg

thorborgArrangementet sluttede af med et indlæg af serieiværksætter Martin Thorborg. Manden bag virksomheder som Jubii, Spamfighter og Amino øsede i dagens anledning ud af en god portion erfaringer som iværksætter og erklærede at ”Danmark er et godt iværksætterland”. Han forklarede, at det er billigt at oprette en virksomhed i Danmark, og skatten skal man tage som et positivt problem, der betyder at man tjener penge.

Martin Thorborg rundede sit foredrag af og trak en rød tråd ved ligesom Søren Frandsen at opfordre innovatører og iværksættere til at droppe patenterne. De kan ikke betale sig.

Og her får du Martin Thorborgs tre hurtige til at kende den gode ide:

  • Man skal synes ideen er sjov at arbejde med.
  • Ideen skal helst være en lille smule god for samfundet.
  • Der skal være penge i lortet!

Skriv et svar