Arkiver

Content Partnere

Tech-Toolbox: Strukturer din virksomhed

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med Advokatfirmaet Delacour Dania. De er et advokatfirma, der kan hjælpe din startup virksomhed. De yder bistand inden for samtlige juridiske fagområder, men har som deres væsentligste arbejdsområde erhvervsretlig rådgivning til danske og udenlandske virksomheder. Læs mere på deres hjemme side – klik her

Uden fundament skal der ikke meget til, før et firma styrter sammen. Og det handler ikke kun om den fysiske ramme. Den måde, virksomheden er organiseret på, er grundlaget, der skal støtte ideen.

En virksomheds mulighed for udvikling hænger i høj grad sammen med, hvilken virksomhedsform ejeren eller ejerne vælger, når den skal organiseres. De forskellige former har hver deres forskelligheder, men det handler især om forskelle i kapital, ledelse og hæftelse.

Når en virksomhed skal stiftes, kan man skelne mellem virksomhedsform og selskabsform. Førstnævnte er en personligdrevet virksomhed; enten en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab, I/S. De meste almindelige selskabsformer er aktieselskaber, A/S, og anpartsselskaber, ApS.

Fra en mand til en anpart
Lige meget om det er første gang, du kaster dig ud i virksomhedsstrukturering, eller om du har drevet virksomhed, siden du lærte at tælle, er det en god idé at give dig selv og din virksomhed de bedste betingelser fra begyndelsen.

”Jeg valgte ud fra, hvad jeg blev rådet til af min advokat og mit professionelle netværk,” fortæller Morten Malkanthi, stifter af gezto.dk, en online bordbestillingsportal.

Gezto.dk blev startet som et enkeltmandsfirma. Men da han havde råd til at lægge startkapitalen for et anpartsselskab, skiftede han form. Rent teknisk og økonomisk gav det mere mening. Han ønskede at få en investor med, da opgaven med at løfte gezto.dk krævede flere kompetencer og bedre økonomi.

Gezto.dk udvidede sig altså med tiden. Og det kan sagtens være muligt at starte ud i det små og lade sin virksomhed vokse.

Min første virksomhed
Hos Gogadgets.dk vil et anpartsselskab også være næste skridt på vejen, hvis virksomheden skal udvikle sig. Gogadgets.dk er en side på nettet, hvor man kan købe gadgets lige fra LSD-paraplyer til iPhone-covers og baconsæbe.
Siden er endnu registreret som et enkeltmandsfirma, da ejeren er studerende og gik efter den billigste og nemmeste måde at starte en virksomhed på.

”Jeg valgte at starte som enkeltmandsvirksomhed, da jeg ikke skulle have andre med ind over opstartsfasen, og det optimale for mig ville være en virksomhedsform, som var nem at etablere,” fortæller Kasper Rasmussen fra Gogadgets.dk.

De der holdingselskaber
Nogle firmaer stifter også et holdingselskab. Blandt andet Morten Malkanthi, som stiftede et i forbindelse med Gezto.dk’s overgang til ApS. Holdingselskabet kan nemlig blive en økonomisk platform til opstart af ideer i fremtiden.

Holdingselskabers formål er at eje andre selskaber. Det kræver en revisor, men kan vise sig at være en ekstra sikkerhed for økonomien i virksomheden.

Kasper Rasmussen mener også, at et holdingselskab ville være en god idé for gogadgets.dk, hvis de i fremtiden udvider med flere virksomheder, da holdingselskabet vil kunne holde styr på datterselskabernes værdier.

Hvilken form passer
Morten Malkanthi søgte råd, inden han valgte at overgå til ApS og stifte et holdingselskab. Hans råd til andre, der skal etablere sig, er at beslutte, om du står alene eller vil have en samarbejdspartner fra begyndelsen.

”Enkeltmandsvirksomheden er den hurtige og billige løsning. Du kan komme i gang fra dag et. Er der flere i firmaet, er ApS oplagt. Så kan flere løfte opgaven sammen,” siger han.

Kasper Rasmussen skelner også mellem om virksomheden skal bestå af én ejer eller flere.

”Er du alene, skal du starte som en enkeltmandsvirksomhed. Det er altid muligt at skifte, hvis man tænker, at en anden form ville passe bedre,” siger han.

Begge anbefaler at få råd af professionelle virksomhedskonsulenter eller advokater for at få den optimale virksomhedsstart.

Virksomhedsstruktur hos Delacour Dania
Advokaterne hos Delacour Dania får oftest spørgsmål om, hvilken virksomhedsform der er den mest optimale, og hvilken der er den mest fleksible.

Carl Erik Skovgaard, advokat og partner hos Delacour Dania, mener, at svaret i høj grad afhænger af, om du skal være alene om projektet, eller om du på kort eller lang sigt vil have plads til en partner eller investor.

”Før man stifter en virksomhed, skal man gøre op med sig selv, om ideen er stærk nok, og hvilke beløb man vil satse,” siger han.

Kan en iværksætter se, at virksomheden vil give tab fra begyndelsen, er det en god idé at starte med en personligt drevet virksomhed og siden omdanne formen, når virksomheden giver overskud, anbefaler han.

De forskellige former
De forskellige typer virksomheds- og selskabsformer har alle fordele og ulemper, som skal tænkes ind i organiseringen af en virksomhed. Der er især forskelle mellem A/S, ApS og I/S på områder som hæftelse, skatteregler og regnskaber.

”I/S og enkeltmandsvirksomheder har direkte, personlig hæftelse, hvor A/S og ApS har begrænset hæftelse. De forskelle kan godt blive udvisket, hvis pengeinstitutterne kræver personlig kaution eller sikkerhed for udlån,” siger Carl Erik Skovgaard.

Du kan altså komme til at betale yderligere lån ud over kapitalkravene, når du stifter virksomhed.
Hvad angår skattereglerne, er det heller ikke helt ligegyldigt, hvilken form man vælger.

”For personligt drevne virksomheder kan man modregne eventuelle tab i anden personlig indkomst. Det kan man ikke med et underskud i et A/S eller ApS. Her skal underskuddet udnyttes af fremtidige overskud i selskabet,” siger han.

En sidste vigtig forskel er, at de personligt drevne virksomheder ikke skal have offentlige regnskaber, som selskaber med begrænset hæftelse skal.

”Det betyder, at personligt drevne virksomheder kan leve mere skjult og er sværere at kigge i kortene. Men på den anden side er de også vanskelige at kreditvurdere, og det kan holde nogle mulige samarbejdspartnere væk,” forklarer han.

Tjekliste til fundamentet
Carl Erik Skovgaard anbefaler, at du, inden du grundlægger virksomhedens fundament, prøver at udregne risikoen. Får lavet en god projektplan og et budget. Et opdateret bogholderi vil hjælpe dig til at vide, hvor du og din virksomhed står.

I forhold til midlerne kan det være smart at have en erfaren investor eller forretningsmand med ind over beslutningerne. Carl Erik Skovgaard foreslår, at man kan tilbyde lidt ejerandele for at stille deres viden og kontaktnet til rådighed.

[styled_box title=”FAKTABOKS:” color=”white”]Enkeltmandsvirksomhed – Ejes og drives af én person. Det er muligt at have ansatte, men der kan kun være én ejer. Ejeren hæfter personligt, det vil sige med hele sin formue. Der er ingen kapitalkrav.
I/S – Ejes og drives af to eller flere personer eller virksomheder. Der er ingen kapitalkrav. Personerne hæfter solidarisk for den stiftede gæld. Gælden deles ikke ligeligt, hvis virksomheden går konkurs. Kreditorerne går efter den med flest værdier.

A/S – Aktieselskab. Et erhvervsdrivende kapitalselskab, hvor aktionærerne, også kaldet deltagerne, har begrænset hæftelse. Et eventuelt tab er altså begrænset til værdien af indskuddet eller de tegnede og købte aktier. Regnskabet er reguleret af selskabsloven, og kapitalkravet er DKK 500.000. Aktieselskabet skal have en bestyrelse på mindst tre medlemmer.

ApS – Anpartsselskab. Et kapitalselskab med startkapital på DKK 80.000. Der kan være en eller flere ejere, som kaldes anpartshavere. De hæfter kun med indskuddet. Regnskabet skal revideres af en registreret revisor og er reguleret af selskabsloven.

Holdingselskab – Et selskab, der ejer andre selskaber. Besidder hovedparten af aktierne eller anparterne i dem og kan dermed begrænse konkurrencen. Holdingselskaber er forbundet med visse skattefordele og kan minimere ejernes risiko for tab ved konkurs.[/styled_box]

[styled_box title=”Content-partner” color=”white”]Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen medAdvokatfirmaet Delacour Dania. De er et advokatfirma, der kan hjælpe din startup virksomhed. De yder bistand inden for samtlige juridiske fagområder, men har som deres væsentligste arbejdsområde erhvervsretlig rådgivning til danske og udenlandske virksomheder.[/styled_box]

Skriv et svar