Arkiver

Nyheder

Tech Toolbox – The Kharon Project digitaliserer betaling i butikker

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med CFIR, der sætter fokus på IT-finans startups. CFIR arbejder for at skabe vækst og innovation mellem finans og it, tiltrække og udvikle flere højværdijob samt forbedre mulighederne for eksport af danske finans-it-virksomheders services.

Der er nok ikke mange der er i tvivl om, at plastikbetalingskortene før eller siden glider ud i glemslen, til fordel for en ny, digital løsning. Hvordan løsningen bliver, er til gengæld umuligt at forudse. Hos det Aalborgbaserede firma IOVX, har de et bud på fremtiden indenfor betaling – ”The Kharon Project”.

Kharon er en figur fra græsk mytologi. Det er færgemanden, der fører de døde sikkert over floden styx, og ind i dødsriget. For at komme sikkert over floden, er det nødvendigt at sende småpenge med den afdøde, som Kharon får som betaling.

”Man kan sige, at vi er færgemanden,” siger Kim Vindberg-Larsen, der er CEO for firmaet bag IOVX – Interaktive Online Value Exchange.

I virkeligheden har The Kharon Project selvfølgelig ikke meget med færger og afdøde at gøre. Men billedet af Kharon, der tager en lille betaling for at fragte noget sikkert fra A til B er meget rammende. The Kharon Project vil nemlig flytte din betaling på en sikker måde. For eksempel når du betaler for din vare i en butik.

Kharon udfordrer NETS
The Kharon Project bliver en direkte konkurrent til NETS (tidligerede PBS red.), som i øjeblikket sidder på hele det danske markede.

Udfordringen tager The Kharon Project op med MSPay protokollen, en cloud løsning, samt lave transaktionsgebyrer. Men en sikker protokol, cloud og lave priser gør det ikke alene:

”Vi er ikke i tvivl om, at vi nok skal tjene penge på transaktionerne. Derfor har vi spurgt os selv: hvordan gør vi det attraktivt for kunden at bruge os,” siger Kim Vindberg-Larsen. Og det er her The Kharon Project kommer med nye ideer.

En innovativ digital tegnebog
Ideen bag projektet er at samle alle dine betalingskort, rabatkort, gavekort og tilgodebeviser i én, samlet, digital tegnebog. Du godkender din smartphone, tablet eller pc én gang med en unik kode. Herefter har du adgang til betaling fra din telefon, og din smarte tegnebog holder styr på alle dine kort og regner selv ud, hvordan du betaler og opnår den rigtige rabat.

Den største gevinst for kunden er, at det bliver nemt at betale. Det er ikke længere nødvendigt at rende rundt med 15 forskellige betalings- og rabatkort. I stedet har du alt samlet på ét sted. Samtidig bliver det lettere at holde styr på gavekort og tilgodebeviser, som ikke forsvinder i kvitteringskaoset.

Kharon satser på skyen
De fleste forsøg på at lave en digital tegnebog, er baseret på NFC chips. En løsning som de hurtigt dømte ude hos IOVX:

”NFC chips er ikke en fremtidsikret mulighed, og det fungerer stadig ikke optimalt. Samtidig er det kun et fåtal af smartphones, der kommer med en NFC chip, så det bliver en kæmpe udfordring at få det udbredt,” forklarer Kim Vindberg-Larsen.

I stedet har de valgt at fokusere på onlinebetaling, hvor sikkerhed og data er cloudbaseret, så du kan komme i kontakt med din pung fra alle dine enheder, og let kan lukke for adgangen til en enhed, hvis den bliver stjålet.

Funktionalitet baseret på åbenhed
Mulighederne for, hvad The Kharon Projects funktionalitet kan udvikles til, er store: en intelligent tegnebog, der tilpasser sig efter hvor du er, et overblik over alle dine småbeløb rundt omkring og handel med rabat-mærker med andre brugere.

Kun fantasien sætter grænser, og grænsen stopper ikke ved bagmændenes fantasi.

”The Kharon Project bliver et åbent interface, som 3. parts udviklere også vil kunne programmere på. Det eneste vi insisterer på at behandle, er selve transaktionen og sikkerheden omkring den,” siger Kim Vindberg-Larsen.

For Kim Vindberg-Larsen og IOVX, er flytningen af værdier som er kernen i deres produkt. Men derfor er der alligevel gjort mange tanker, som kan gøre The Kharon Project mere funktionelt og sjovt, end de gamle plastikkort.

At tænke længere end til launch
Hos IOCX har de allerede tænkt over mange aspekter af startuppet, som ligger længere fremme end selve lanceringen af kerneproduktet. Aspekter som skal sikre, at kerneprodukter får succes.

Et eksempel er, at teamet bag har opfundet deres egen måde at tænke distribution på, som allerede har vist sig at være mere effektiv end de traditionelle bankkanaler. Hvordan de har tænkt sig at gøre, er dog stadig en forretningshemmelighed, de ikke ønsker at dele.

Et andet eksempel er, at de har indset, at hurtigt net er altafgørende, fordi deres tjeneste er online baseret. Selvom trådløst 4G så småt er ved at rulle ud i landet, har de alligevel snakket med internet udbydere om nogle åbne netværk, som skal installeres fast i de butikker, som skal tage imod betalinger. På den måde har de sikret sig mod dårligt net og sorte huller i dækningen, inden problemerne opstår.

Bådmanden bliver aflivet
The Kharon Project er en arbejdstitel, og hvad det endelige navn bliver, er endnu ikke helt på plads. Alligevel har IOVX allerede et koncepttest kørende i et center i Randers, hvor man kan se hvordan systemet virker i praksis.

Kim Vindberg-Larsen er ikke i tvivl om, at projektet har potentiale til at gå globalt. Samtidig er det noget de er sikre på, at de skal:

”Hvis konceptet viser sig at holde i Danmark, er det med at skalere det ud over landets grænser hurtigst muligt,” siger Kim Vindberg-Larsen, som også er i gang med at søge kapital, der skal gøre det lettere at komme bredt ud.

Konceptet er allerede fremvist i Luxemborg med stor succes, og de første rigtige installationer forventer Kim Vindbjerg Larsen, at de har klar på dansk grund i løbet af foråret 2013.

Bonus info: Gode råd til andre startups

Vær selektiv med partnere…
Du skal finde de helt rigtigt, og have en evne til at sortere. Er du i tvivl, er det bedre at lade værre – også selvom det kan virke som den helt rigtige partner på det givne tidspunkt.

Stå fast når der bliver investeret…
En invester stiller op med en sæk penge, men skal ikke arbejde som partner. Hvem ejer firmaet nu?
Ifølge Kim Vindberg-Larsen er det værste der kan ske, at dem der har startet projektet mister så meget ejerskab, at det ikke længere er interessant at arbejde med projektet. Han tror, at det er grunden til de fleste dødsstød til ellers lovende startups.

Vær en gentleman…
Da Kim Vindberg-Larsen startede et af sine andre projektet, CV Navigator, blev hele aftalen med partneren indgået som en gentleman agreement. De kendte ikke hinanden så godt, men det betød, at de for alt i verden ikke ville skuffe hinanden. Og der har aldrig været problemer med aftalen.

Brug din sunde fornuft…
Det afsluttende, jyske råd fra Kim Vindberg-Larsen lød således:
”Hvis du synes det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også”

Denne artikel er en del af vores content-partner program og er lavet sammen med CFIR, der sætter fokus på IT-finans startups. CFIR arbejder for at skabe vækst og innovation mellem finans og it, tiltrække og udvikle flere højværdijob samt forbedre mulighederne for eksport af danske finans-it-virksomheders services.

2 kommentarer

Skriv et svar