Arkiver

Nyheder

Succes uden afsavn # 2 – Rid bølgen

Dette er et gæsteindlæg fra forfatter og iværksætter Martin Bjergegaard og er nummer to i en serie, hvor Martin gratis giver fem kapitler væk eksklusivt til Trendsonline.dk læsere fra bogen: “Succes uden afsavn“. Denne gang er kapitlet skrevet af medskribenten Jordan Milne

Understrømmen bevæger sig nedenunder dig, og skifter pludselig retning. Du padler hurtigt. Spændingen stiger. Du kan høre vandet. Du bevæger dig hurtigt og begynder at accelerere. Du padler igen. Kraftigt. Dit hjerte slår hurtigere. I næste bevægelse føler du kraften i vandet under dig og begynder at rejse dig op på brættet. Og så kommer øjeblikket… der er ikke noget som at fange en bølge. Alt går op i en højere enhed. Du glider ubesværet på vandet og laver skarpe sving. Du føler kraften under dig. Du ved ikke, hvor længe det varer, men det er euforiserende. Da vandet endelig flader ud og igen går i ét med brændingen, føler du dig heldig over at have fanget bølgen.

Somme tider kan arbejdet være en kamp. Du ankommer til kontoret om morgenen men kommer aldrig rigtig i flow. Du starter på opgaver og slider dig igennem dem, tvinger dig til at arbejde med det der haster mest og det du har planlagt at gøre. Du føler det, som om du træder vande. Mød tidligt på kontoret, gå sent. Igen og igen.

Så er der andre gange, hvor det hele falder på plads. Du føler dig simpelthen på toppen. Det går strygende med at skrive det oplæg. En opgave, der skulle tage flere timer, udføres på 20 minutter. Jason Fried kender den følelse og ved også, hvordan han får den meget oftere. Jason ved, hvordan man rider på bølgen.

Fried er en opsigtsvækkende iværksætter. Han er respekteret i sin branche, ikke kun for sin virksomheds produkter, men også for sin proces. Han marcherer i sin egen takt og udfordrer tingenes tilstand. Hans forretningsstil er uortodoks, og verden har lagt mærke til det. Hans bog “REWORK” er en international bestseller.

40 timer om ugen og livsnyder
Jason Fried er grundlægger af 37 Signals, et firma med base i Chicago, som han startede i 1999 sammen med Ernest Kin og Carlos Segura. Virksomheden begyndte som et webdesignbureau, men skæbnen ville det anderledes. I 2003 blev der ansat en dansk programmør ved navn David Heinemeier til at skrive software, som skulle bringe orden i firmaets mange designprojekter. Men softwaren blev hurtigt populær blandt kunderne. Faktisk så populær, at virksomheden i 2005 begyndte udelukkende at fokusere på udvikling af webapplikationer. 37 Signals har nu millioner af kunder til deres værktøjer som fx Basecamp, Highrise og Campfire. Virksomheden skaber et overskud på mange millioner dollar om året, og meget tyder på, at 37 Signals gør noget rigtigt.

Virksomheden er selvfinansieret bortset fra en enkelt business angel. Utallige andre har forsøgt at komme med i ejerkredsen, men kun én fik lov: Jeff Bezos, Amazons grundlægger.

Måske er noget af det mest bemærkelsesværdige ved Jason Fried, at han er i ægte balance. Han er glad, nyder livet og arbejder under 40 timer om ugen.

Energiniveauet bestemmer
Mens mange iværksættere kæmper med at nå deres daglige opgaver, nyder Jason ubesværet sin fremgang. Hvordan gør han det? Hvordan kan Jason arbejde produktivt, og nyde det han gør, så han føler sig energisk i stedet for overvældet? Hvordan formår han at fange bølgen?

Jasons har en særlig arbejdsfilosofi. Han forsvarer helhjertet sin ret til selv at vælge, hvad han vil arbejde med, og hvornår han vil gøre det. Han lytter til sit energiniveau og arbejder i overensstemmelse med det. Han er fleksibel og samarbejder med sin krop og sin hjerne i stedet for altid at rette sig efter uret.

“Det handler om at spørge; hvad vil jeg være rigtig god til at gøre lige nu? Hvis jeg ikke føler mig kreativ lige i øjeblikket, bør jeg sandsynligvis ikke gøre noget kreativt, bare fordi jeg er på arbejde. Jeg bør gøre det, jeg har lyst til at gøre. Somme tider er det noget der ikke kræver tankevirksomhed som fx at betale regninger, andre gange noget mere krævende som at skrive en tekst. Det kan være hvad som helst. Det er lige meget, hvad klokken er, eller hvor jeg er – når jeg føler, jeg har energien til at gøre noget, gør jeg det,” forklarer Jason mig via Skype-forbindelsen.

Rid bølgen når den er der
Glem alt om 9 til 5. Arbejd de timer, der passer dig bedst, og gå i gang med de opgaver, der giver dig energi på det pågældende tidspunkt. Når du er så fleksibel som mulig og lydhør over for dit eget energiniveau, kan du fange flere bølger. Når du føler en energibølge nærme sig, skal du bringe dig i en position, hvor du kan udnytte den. Vær fleksibel, og bliv ved med at spørge dig selv “hvad føler jeg, jeg vil være god til lige nu?” Og gør det så. Du får ganske sikkert gjort det langt hurtigere og på et højere kvalitetsniveau end noget, du tvinger dig selv til at gøre. Når du følger dit energiniveau i stedet for at bekæmpe det, kan du være langt mere effektiv. Folk har energi på forskellige tidspunkter af dagen. Forskellige cyklusser. Find ud af, hvad dit bedste flow er, og ret dig efter det.

Udform dit eget liv, og lad være med at leve efter konventionerne.

1 kommentar

Skriv et svar