Arkiver

Nyheder

Wattpad – en ny form der skubber til forlagsbranchen

Det canadiske startup Wattpad har skabt et online community for dem med skrive- og læselyst. På Wattpad bliver skriveprocessen ikke kun løsnet op og gjort til et fælleseje, men også udvidet til at omfavne flere typer af forfattere og læsere. Trendsonline har tidligere skrevet om den danske debat om crowdfunding som trussel mod forlagene (læs her) og forfatternes nye muligheder  (læs her), og vi følger fortsat udviklingen, som den også tager fat i det danske.

Konkret foregår det sådan at man laver en gratis profil på Wattpad, og herefter kan man læse andres kapitler, romaner, noveller og digte – både halve og hele fortællinger, fra forskellige mennesker rundt om i verden, eller man kan gå i gang med at skrive og offentliggøre sit eget. Forfattere oplever at de får instant feedback på den meget aktive platform med over 18 mio. brugere.  Det er især teenagere, der læser rigtig meget on-the-go og som deler entusiasmen for en mere interaktiv proces.

En udvidelse af den kreative skriveproces?

Forfatterens skriveproces har længe været karakteriseret af en indadvendt og meget personlig rejse, som forfatteren på godt og ondt må arbejde sig igennem – alene – fra sit skrivebord, som herunder hvor Virginia Woolf har siddet med sit forfatterskab. Og når bogen føltes færdig, så skulle den ud til sit publikum. Først da, efter bogen er publiceret, så modtager forfatteren feedback i form af anmeldelser og salgstal.

Workspaces of the greatest artists_VirginiaWoolf_novelist

På Wattpad har forfatteren mulighed for at skabe sin historie i samarbejde med sit publikum. Et kapitel publiceres på platformen, og læsere giver feedback som påvirker den videre historie. På den måde opstår et særligt kreativt og innovativt samarbejde med udgangspunkt i forfatterens ideer, men til fælles bearbejdning på platformen.

Et nyt billede af forfatteren og skriveprocessen, er ved at blive skabt, hvor rammerne løsnes op og gør plads til mere forskellighed og mindre objektiv sandhed om hvad en rigtig og forkert forfatter er og hvordan sådan en bliver til. Initiativer som den nu seks-årige platform Wattpad, er med til at udfordre forlagsbranchen, som potentielt kan tappe ind på de nye forfattere og det nye miljø, som digitaliseringen muliggør. Wattpad har netop startet et samarbejde med forlaget Sourcebooks, om det de kalder ”Young Adult titles”, som et led i et forsøg på at imødekomme digitaliseringen af forlagsbranchen.

Youtube for det skrevne ord

Og platformen løsner ikke kun op for indholdsmæssige indskud, men kreative forslag af alle slags. Forfattere har modtaget inspirerede forslag til omslag fra læsere med grafiske kompetencer. Læsere sender også deresfeedback gennem youtube-videoer. Platformen lægger i det hele taget op til interaktion, collaboration, åbenhed og on-the-go tilgængelighed.

Wattpad CEO Candice Faktor slår især et slag for teenagere, der deltager på platformen, netop fordi den er interaktiv og giver dem mere kontrol – og mulighed for deltagelse i et ellers meget lukket system.

”People say teens don’t read…I have some evidence to suggest completely otherwise.” Youtube video med General Manager Candice Faktor.

I denne video fortæller Wattpad General Manager Candice Faktor, at platformen ikke kun muliggør feedback og samarbejde, men at platformen også lærer unge at skrive og læse. 80 % af Wattpad trafikken foregår mobilt og 25 % af indholdet er skrevet på mobile devices. Brugen af, og adgangen til, mobile devices, er ifølge Candice Faktor mere udbredt end adgangen til bøger – og derfor er . Også ikke engelsk-talende lande får på Wattpad platformen større eksponering.

“Non-English speaking, South East Asian countries aren’t usually high on the radar of the traditional big publishers, but as a global platform what we’re seeing is a huge pent up desire for people to simply participate.” Skriver CEO og co-founder Allen Lau på bloggen Publishing Perspectives.

Det er næsten for godt til at være sandt, og man undrer sig over hvordan den forholdsvist store  Toronto-baserede startup financierer sig selv. Når man logger ind, ser man reklamer på platformen, og med 18 mio. bruger er der en god indtjeningsmulighed derigennem. Videre, har Wattpad fået investeringer fra flere VC’s der ser Wattpad platformen som Youtube for det skrevne ord.

Den danske skrivelyst

Også i Danmark kan man se teenagere tage fat i mobilen for at skrive og dele deres historier med andre, som Candice Faktor fortæller. Herunder skriver “anotherfan” introen til hendes helt rå og ubearbejdede historie, som nu er læst 375 gange.

“Dette er første del af min fanfiction. Jeg håber at i kan lide den. I må meget gerne dele den med alle jeres venner. Tak fordi i læser med. Det betyder meget for mig. Jeg vil tage jer med på en rejse til det sted, hvor drømme bliver til virkelighed.” Wattpad indlæg.

Wattpad_kommentar_dansk

Det vidner ganske rigtigt om en skaberlyst, og en lyst til interaktionen omkring den kreative proces. Det bliver måske endda nødvendigt at skabe et nyt sprog, som rummer en anderledes tilgang til de traditionelle fag. På Wattpad kaldes de der deler indhold på platformen ”writers” og de der ikke deler ”readers”. En ”writer” er et bredere term, som kan være lettere fordøjeligt end det danske ”forfatter”. For hvordan skelner vi mellem Virginia Woolf alene ved sit skrivebord, og teenageren der skriver Justin Bieber og One Direction fanfiction?

På Trendsonline redaktionen holder vi øje med de digitale tiltag, som skubber til de nuværende rammer i forlagsbranchen – som måske snart skal omdøbes til forfatterbranchen.

1 kommentar

Skriv et svar