Arkiver

Nyheder

Startup MENA: Kickoff, kulturforskelle, strømsvigt og stor succes

Denne artikel er den anden i en række af artikler, hvor Sara Leth Ottosen, Project Manager hos Venturescout, vil fortælle om sine oplevelser med at udvikle iværksættere i Egypten. Vi skal i de næste 6 måneder være med som flue på væggen, når Sara er helt tæt på igennem projektet, der skal støtte op om udviklingen af det egyptiske startupmiljø. Vi overlader nu ordet til Sara.

Vi er kommet hjem igen efter en hektisk uge i Kairo med to afviklede arrangementer og vi er masser nye erfaringer og bekendtskaber rigere. Vi er trætte og udmattede efter konstant at have været på farten.
IMG_1411
Både Jakob og jeg var totalt uforberedte på den kulturforskel, der skulle møde os i Kairo, men vi var også uforberedte på den venskabelige varme, der igen bekræftede os i, at vi har fået os nogle fantastiske venner med i svinget på det her projekt.

Egyptian Time
Der er mange kulturforskelle, som vi meget hurtigt kunne arbejde os rundt om med Startup MENA’s arrangementer. Fx at folk skal bede 2 gange om dagen, og at ingen har kreditkort (hvilket resulterede i en meget sjov situation ved hotellets ATM med Jakob, 5 kreditkort og en masse sedler). Men som i mange andre sydlige lande, er forsinkelser et bekendt fænomen. I Kairo kalder man det ”Egyptian Time”, og det er et udtryk for, at man dukker op ca. 1,5 time efter aftalt tid. Ikke fordi trafikken forsinker (og det gør den), men fordi – sådan er det bare. Ligesom trafikken er det et organiseret kaos, man skal arbejde sig rundt om. Men i event-sammenhæng kan det være ekstremt frustrerende.

Opstartsvanskeligheder
Vores første event, Investment Lab, var total udsolgt, og vi havde 150 på venteliste. Alle snakkede om det på de sociale medier, og der var en kæmpe hype omkring arrangementet. Men selvom folk er helt oppe at køre over det og nærmest ikke kan vente, kommer de slentrende en time efter, vi skulle være startet. Personligt var jeg forberedt på det, og lod det ikke påvirke min indstilling på at lave et succesfuldt event – selvom det det at lave et godt arrangement i min bog handler rigtig meget om punktlighed, i hvert fald herhjemme.

Mentor DiscussionStrømsvigt
Alt i alt var der intet at klage over i forhold til indholdet af Investment Lab. Panelet, bestående af en super erfaren iværksætter, Karim Elsahy fra Konnecti, Hossam Allam fra Cairo Angels og Amir Marghany, den foretrukne advokat for startups, leverede på scenen og formåede at justere formatet til at levere mest værdi til det opmærksomme publikum. Vi kunne ikke have haft en bedre start – lige med undtagelse af at første halvdel af eventet foregik i mørke pga. strømsvigt! Igen – this is Cairo! Take it or leave it.
IMG_1397
En hektisk weekend i uddannelsens tegn
Efter en enkelt dags pause sprang vi i vores grønne Startup MENA trøjer og gjorde os parate til at tage 150 ivrige iværksættere med på en 48 timers hackathon om edtech. På trods af 250 signups på Facebook, fik vi ikke helt fuldt hus. Men med hele 30 pitches fik vi masser af ideer at arbejde med resten af weekenden.
Volunteers
Fredag morgen kl 9 på dag 2 ventede vi glædeligt iværksætternes ankomst på GrEEk Campus til en lang og intens dag. Men da hverken vores cateringfirma eller deltagere var steget ud ad sengen før kl. 10.30 og dertil brugte en hel time på at spise morgenmad, da de endelig kom, spørger man sig selv: Har vi lavet et virkelig kedeligt event? Hvordan fanden får vi folk i gang?

Vi stod midt i et kæmpe kultursammenstød, som var frustrerende men sindssygt lærerigt. På samme tid oplevede vi til gengæld en kæmpe dedikation til projektet, blandt andet fra vores 20 lokale mentorer og frivillige som stillede sig til rådighed dag og nat. Weekenden endte nu også op med nogle virkeligt gode præsentationer fra 11 rigtig seje teams, hvoraf over halvdelen af dem havde mod på at fortsætte arbejdet med deres projekt. Dét var for mig en kæmpe milestone, og jeg er megastolt over hvad deltagerne, mentorerne og vi tilsammen præsterede.
startup mena
En lærerig uge
Jeg tror, vi alle tog hjem fra Kairo med en fornemmelse af, at vi nu har bedre indblik i niveauet af startups dernede, og hvordan vi igennem Startup MENA skal levere værdi til miljøet. Dertil hvordan vi skal imødekomme og acceptere kulturforskellene og justere vores projekter, og ikke mindst os selv, derefter. Det har været en lærerig uge både for os og deltagerne. Nu er vi klædt bedre på til næste gang.

Venskaber dannes
Sideløbende med nogle travle dage, har vi virkelig formået at skabe stærke bånd til en gruppe fantastiske mennesker. Det betyder alverden at få nye venskaber i et nyt land. Det, at man kan mødes og grine, spise god mad sammen og snakke om livet, gør alle frustrationerne og det hårde arbejde det hele værd – Anytime. Fik jeg nævnt at Kairo – på trods af sit støvede, larmende kaos – er svær ikke at holde af? Jeg glæder mig endnu mere til at komme tilbage i maj.

Bk7q928CUAASPAT

1 kommentar

Skriv et svar