Arkiver

Nyheder

Startup MENA: Et solidt fodaftryk i Egypten’s startup miljø

Denne artikel er den tredje i en række af artikler, hvor Sara Leth Ottosen, Project Manager hos Venturescout, vil fortælle om sine oplevelser med at udvikle iværksættere i Egypten. Vi skal i løbet af 6 måneder være med som flue på væggen, når Sara er helt tæt på igennem projektet, der skal støtte op om udviklingen af det egyptiske startupmiljø. Vi overlader nu ordet til Sara.

I starten af maj gik turen igen til Kairo. Denne gang med 2 ambitiøse events på hånden – med udgangspunktet i at bygge bro mellem Egypten og Europa.

Sammen med Startupbootcamp var vi værter for den første Pitch Day Cairo på et af Kairo sejeste co-working spaces – The District. Målet var at give Egyptiske startups muligheden for at pitche sig ind i ansøgningsforløbet på programmerne i Berlin og London.
SaraVS1
Vi havde fået en håndfuld af vores gode venner og bekendte serieiværksættere til at komme og agere mentorer for de tilstedeværende teams, blandt andet Moataz Kotb fra Zex, Abdelhammed Sharara fra RiseUp Egypt og Kareem Diaa fra Konnecti.

Teknisk viden & ideerne er tilstede

Egyptiske startups kigger normalt til Silicon Valley, men ved at vise muligheden for at komme til Europa, åbnes der pludselig en mere tilgængelig verden. Flere initiativer udover Startup MENA, såsom Enpact, forsøger netop denne brobygning. Min vurdering er, at startups fra begge ”lejre” kan lære meget af hinanden, da Egyptens talenter er meget teknisk dygtige, men mangler forretningsvinklen for at kunne skalere.

Startup MENA-SBC_PitchDay_Moataz_Kotb_Dayra

Europæiske investorer med til Kairo

Dagen efter stod vi på det 5 stjernede Fairmont Nile City, hvor vi skulle afholde det første eksklusive Investor Lounge. Formatet har til formål at invitere Europæiske investorer, der er interesserede i at investere i MENA. Det var lykkedes os at få 2 VC’ere med til Kairo – Hoxton Ventures og Point Nine Capital. Derudover fik vi de centrale, lokale investorer fra Kairo og Amman til at komme, deriblandt Abraaj Capital, Wamda Fund og Oasis500.

Den store test

Vi havde udvalgt 10 lokale startups, der repræsenterede en god bid af den Egyptiske tech-startup scene. Jeg havde fornøjelsen af at tage founderne i hånden på dagen, og jeg var imponeret over deres gå-på-mod på scenen, såvel som deres startups, der løser essentielle problemer i lokalsamfundet.

StartupMENA-Investor Lounge_Engezni_pitch

Alle teams gjorde det virkelig godt, og de fik meget ud af dagen, som også stod på en 1-on-1 mentor session med hver enkelt investor. Det her var virkelig et format, der virkede, som bragte iværksætterne tættere på drømmen og Europa tættere på MENA – både fysisk og mentalt. Til trods for en meget ”corporate setting”, var stemningen afslappet, og jeg tror mange fordomme omkring ”farlige” investorer blev skudt ned.

Startup MENA-Investor Lounge_Tellus_winner

Et godt udgangspunkt for et spirende økosystem

Vi sluttede dagen med et konstruktivt ”Roundtable”, hvor centrale spillere i miljøet var inviteret til at diskutere hvordan økosystemet kan udbygges og forbedres mhp internationale investeringer. Her var det igen fedt at kunne bringe essentielle spillere sammen, samt at kunne drage de Europæiske investorer ind i diskussionen.

I stedet for at ende snakken, blev der taget en ed rundt om bordet, at indtil næste gang ville alle gøre noget aktivt for at levere tilbage til økosystemet – fra vores side at facilitere det næste møde. Med Investor Lounge viste vi, at vi kunne præsentere et nyt format, der leverede til både startups og til investorer, og at vi er dedikerede til at levere som en aktiv katalysator i MENA.

StartupMENA-Investor Lounge_Roundtable_3

Ikke bare et engangsknald

Hvad Venturescout har sat sig for sammen med Dansk Industri er ikke bare at afvikle et projekt i Egypten og så tage hjem igen – visionen er at opbygge et initiativ, der fortsat skal udbygge og dygtiggøre iværksættere i hele Nordafrika og i mange år frem. At se denne vision komme til live igennem Startup MENA og i så værdifuld grad, som vi viste denne gang, er noget, jeg bliver meget stolt over.

Læs de to tidligere artikler i serien om Startup MENA i Egypten her: Startup MENA: DI og Venturescout bygger iværksættere i Egypten og Startup MENA: Kickoff, kulturforskelle, strømsvigt og stor succes og følg med senere på sommeren, når Sara igen rapporterer fra Egyptens hovedstad Kairo.

Skriv et svar