Arkiver

Nyheder

NETS eller et nyt sikkert alternativ

Vi havde kun set toppen af isbjerget, da de første meldinger om Se&Hørs misbrug af kreditkort kom frem. Vi var med Daniels time-out hurtig ude at proklamere, at dette kunne blive den største medieskandale vi havde set i Danmark. Desværre skjulte der sig under vandet detaljer, der er skræmmende og har afsløret, at vores betalingsinfrastruktur, der lige er solgt til en amerikansk virksomhed, er på et sikkerhedsmæssigt niveau, hvor data er “frit” tilgængeligt for alle NETS ansatte.

Skandalen ruller

NEMid, Dankort og udenlandske kort oplysninger ligger tilgængelige i en grad, så man ikke tør tænke på, hvad “Big brother” ved om os. Før i mandags følte man sig sikker på, at ens forbrug og færden var en del af ens privatliv og ikke noget, som NETS ansatte kunne joke om eller bruge til BINGO til deres årlige julefrokost.

Alternativet findes

Før denne skandale har vi flere gange skrevet om alternativer til Dankortet også herunder NETS. Mobilepay fra Danske Bank har taget danskerne med storm, og Paii har meldt sig ind i kampen om mobilbetalinger. Men en lille ny spiller, MEE, tilbyder ikke kun betaling, men også hele infrastrukturen:

“I MEE udgør persondata, kortoplysninger og kontonummer IKKE en del af den direkte kommunikation, der udveksles mellem forbruger og butik – som du kender det i dag med et plastik kort, du sætter i en terminal eller bevidstløst indtaster i nogle felter på internettet. Dermed bliver ‘opsnappede’ data værdiløse for misbrug, informationen er anonymiseret og er kun gyldige i øjeblikket”, siger Kim Vindberg-Larsen.

Nets ignorede og ignorerer

Der skulle gå næsten en uge, før NETS kom med en forklaring og denne uden nogen for kontekst andet end, “der er muligvis blevet misbrugt konti”. Men hvor er den åbne dialog om, hvor mange er blevet ramt, hvor længe har det stået på, hvornår det stoppede og mange flere ubesvarede spørgsmål.

“Det er korrekt, at medarbejderne har adgang til at tilgå data i et vist omfang. Det gør vi dem også klart opmærksomme på, hvad rammer er for – at man alene skal tilgå data med arbejdsmæssig relevans. Jeg vil meget nødig ind på, præcis hvad kundeservicemedarbejdere kan kigge på, og i hvilke funktioner”, udtalte Søren Winge til Version2.

“Hvis ikke Nets kommer på banen i denne sag, så må vi politikere gribe ind. Vi kan jo vælge at opsige nogle af de kontrakter, som vi har med Nets,” udtalte Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen til TV2 nyhederne.

“Jeg tror ikke, det er gået op for Nets, hvor alvorligt det her er. Og hvis de ikke ændrer ageren i den her sag og erkender problemet og undersøger det, så bliver det en politisk diskussion om, om man skal placere andre opgaver hos Nets”, udtalte Venstres retsordfører Karsten Lauritzen til TV2 nyhederne.

Snowden og USA

Nyheden om skandalen og sikkerhedsbristen har spredt sig til resten af verden, og i mandags kom den amerikanske whistleblower Edward Snowden på banen og gennem en mail til Berlingske, bruger han Se&Hør og NETS skandalen til at give en reminder til danskerne om, at de overvåges, når de bruger deres dankort og andre kreditkort.

“Den gode nyhed er, at parlamentet (Folketinget, red.) har beføjelse til at handle, og at den globale folkelige opbakning til at bringe masseovervågningen til ophør aldrig har været større”, skriver han i et brev til Berlingske.

Alternativet er der, og det kan komme på danske hænder. Som vi har skrevet om tidligere i denne artikel, så er MEEWallet ved at lave et alternativ til NETS. Fokus er brugervenlighed og sikkerhed, men ifølge Kim Vingberg Larsen også, at infrastrukturen bliver på danske hænder. De er igang med at lancere MEE i flere byer, og som han selv siger, så bliver det et smukt alternativ:

“Vi bliver et smukt alternativ til NETS forældede dankort automater i butikkerne. Og vores prisvindende designer har lavet noget, som er unikt og kommer til at signalere: Her kan du betale med mobilen,” udtaler Kim og fortsætter.

“Vi åbner op for hele detailhandelen til efteråret, men er pt. ved at rulle det ud i en række større byer, hvor man kan finde det lille blå MEE æg.”

1 kommentar

Skriv et svar