Arkiver

Nyheder

Dansk startup vil være et nyt alternativ til Dankortet

Målet for det nye danske startup MEE er at ryste både dankortet og Danske Banks app MobilePay i sin grundvold. Med et unikt koncept bliver betalinger både for private og erhverv lettere og billigere end i dag.

Danske MEE (Mobile Economic Ecosystem) står foran lanceringen af en helt ny måde at betale på. De har allerede indledt aftaler med en række banker og en større jysk by.

“Vi kommer med en helt ny betalingsplatform. Plastikkortet er slidt som betalingsmiddel og ude af trit med, hvad danskerne efterspørger. Vi ønsker ikke bare at gøre plastikken digital, men at tilbyde en ny platform til betalinger og med ekstra tilføjelser og services – lidt ligesom Apple’s AppStore – det mener vi, er det danskerne efterspørger “, siger direktør for MEE, Kim Vindberg-Larsen, i et eksklusivt interview med Trendsonline.dk.

Mobile betalingsløsninger står til i de kommende år at vinde store markedsandele fra plastikkort såsom dankortet.

MEE’s betalingsløsning kommer til at blive lettere at bruge end fx den voldsomt populære app MobilePay fra Danske Bank, der for nylig vandt prisen som årets app. Med MEE er et klik på app’en og et klik på godkend beløb nok, resten klarer MEE app’en.

Men Danske Banks forspring bliver af MEE udfordret med kontante fordele for de erhvervsdrivende. Ifølge Danske Bank kommer MobilePay til at koste op til 5 kroner per transaktion for små erhvervsdrivende. Denne høje pris bliver ikke aktuel for kunder, der benytter MEE.

Ifølge Trendsonline.dk’s kilder, har Danske Bank lavet et samarbejde med NETS om mobile betalinger – MobilePay Erhverv – der giver banken adgang til mange tusinde erhvervsdrivende. Denne fordel kan MEE gennem lavere priser nu bringe i fare.

David mod Goliat
Kim Vindberg-Larsen sammenligner MEE med Davids kamp mod Goliat:

“Vi hilser naturligvis Danske Banks erhvervsinitiativ (MobilePay Erhverv, red.) velkommen og håber, at det hjælper med at udbrede betalingsmetoden endnu hurtigere. Men der, hvor vi skal skille os ud, er ved at gøre det endnu mere brugervenligt for butikkerne og kunderne. Det skal være en one-click oplevelse, siger han til Trendsonline.dk og fortsætter:

“Hvis de (Danske Bank, red.) ikke hilser os velkommen, så må David overveje at bruge slyngen i stedet for hånden”.

Mange spillere på markedet
Der er mange, der forsøger at blive den foretrukne betalingsmetode til at skulle erstatte plastikkortene. I Danmark er der foruden det nye startup MEE også Swipp, 4T og som før nævnt MobilePay.
Og internationalt er der spillere som svenske iZettle med en investering fra Creandum i ryggen. Dertil kommer de helt store internationale spillere som Square samt det nyere startup Cinkle, der i midten af 2013 rejste 25 millioner dollar (135 millioner kroner, red.) med prominente investorer som Andreessen Horowitz og Peter Thiel. Cinkle har efterfølgende fået blandt andet Virgin-stifteren Sir Richard Branson ind i deres bestyrelse, men selve produktet lader vente på sig, og en video på hjemmesiden fortæller ikke meget.

Forbrugerne er klar, hvis det er nemt
MEE mener at have den løsning, forbrugerne søger. Med selskabets teknologi kræver det ét klik på app’en, og derefter er det bare at trykke godkend for at betale. MEE kommunikerer med en fysisk enhed, der sidder i butikken, og hvordan teknologien helt præcist foregår er stadig hemmeligt, fortæller Kim Vindberg-Larsen til Trendsonline.dk.

Én by er med – og mange flere på vej
Der er allerede nu lavet en aftale med en større jysk by, hvor MEE bliver en integreret del af betalingsmulighederne i butikkerne. Ud over denne by er der mange flere på vej, og når de enkelte byer får nys om mulighederne for dem, så tager det hverken lang tid eller meget mere for at overtale dem, som det kan ses af henvendelserne i indbakken, udtaler Kim Vindberg-Larsen.

”Vi indtager en by ad gangen – vi har en løsning og udrulningsplatform, der håndterer dette, ligesom butikskæder hilses velkomne, omend at nøglen til succes er, at forbrugerne skal kunne anvende MEE mange steder og derfor egner det sig godt at tage en eller flere byer ad gangen,” siger Kim Vindberg-Larsen.

Han vil dog på nuværende tidspunkt ikke over for Trendsonline.dk afsløre nærmere.

“Vi går snart officielt ud med, hvilken by det drejer sig om.”

Betalingsoverførslen og garantibeviserne er sikret
MEE har allieret sig med Clearhaus A/S som en samarbejdspartner, der sørger for at ’legacy payments’ i form af betalingsoverførsler inden for VISA og MASTERCARD transaktioner og verificerer både kortejer og beløb for at sikre, at der er dækning på kontoen, og at det er den rigtige, der ejer kortet.

“Det er ret simpelt, men MEE kan revolutionere hele betalingsindustrien”, udtaler Claus Christensen fra Clearhaus A/S til Trendsonline.dk og fortsætter:

“Hele systemet er baseret på de samme byggesten, som man har set tidligere, men de bliver sat sammen på en helt ny måde, og så er det blevet optimeret til den tid, vi lever i. Det er derfor, vi synes, det er vældig interessant”.

Samarbejdet med Clearhaus A/S blåstempler MEE og sikrer, at de har det rigtige fundament for håndtering af pengestrømmen, da Clearhaus A/S er godkendt af Finanstilsynet og har en licens som et betalingsinstitut.
eKvittering A/S kan vælges til at håndtere kundens kvitteringer og er ligesom en række strategiske alliancepartnere valgt til at gøre det, som de gør bedst – hvilket betyder, at kunden kan vælge at tilknytte en række services som eks. loyalitetsprogrammer.

Brohoved til telesektoren
Kim Vindberg-Larsen, der er den ene af founderne bag MEE, kom i sidste uge hjem fra en bankkonference i Oslo. Sammen med en stor bunke visitkort og interesserede tilkendegivelser fra store banker i hele Europa, var der også skabt et brohoved til telesektoren i det internationale klassement, der skal hjælpe med at distribuere og sikre, at forbrugerne kan betale billigt og sikkert.
Før MEE kom så langt, var Kim Vindberg-Larsen forbi samtlige venture-kapital-firmaer i Danmark. I starten troede disse firmaer ikke på MEE’s koncept. Siden handlede det om, at MEE skulle bevise, at der var et marked. De seneste måneder har svaret fra dem været traction, traction og traction”, lyder det fra Kim Vindberg-Larsen til Trendsonline.dk.

“Hvor er den risikovillige kapital. Jeg ser den ene webservice efter den anden få millioner efter millioner, men dem, der virkelig kommer med noget, der kan revolutionere en industri, byder de ikke indenfor i varmen”, lyder kritikken fra Kim Vindberg-Larsen.

”Ligesom NETS for tiden søger kapital til at vedligeholde sin position i den danske infrastruktur, søger vi ligeledes investorer, der vil være med til at løse en fælles europæisk udfordring succesfuldt. Vi er altid åbne for en seriøs dialog i denne anledning”, udtaler Kim Vindberg-Larsen.

MEE har dog fundet business angel-investorer, der kunne se mulighederne i projektet, og har allerede fået en større angel-investeringsrunde, der har sikret selskabet driften frem til nu. Men hvis man skal tro på Kim Vindberg-Larsens optimisme, så er han sikker på, at der snart lander en større investering, der vil give genlyd i Danmark og resten af Europa.

Foruden Kim Vindberg-Larsen, der er CEO, er det Mikkel Thrane, der står bag MEE. Hos Trendsonline.dk har vi haft øje på MEE det seneste års tid og har fulgt dem løbende. Vi vil fremover følge selskabets vækst i Danmark og videre i verden.

Opdateret 19. feb. kl. 10.23