Arkiver

Nyheder

AutoUncle vil kæmpe i Højesteret

Vi bragte for en uge siden historien om AutoUncle og deres juridiske kamp mod Bil Markedet ApS, en del af den amerikanske internetgigant eBay. Landsretten nedlagde et fogedforbud, der truer AutoUncles danske aktiviteter, men den danske startup har nu sat sig for at få sagen bragt i Højesteret.

Der findes en masse forskellige tjenester, der faciliterer køb og salg af brugte biler. AutoUncle er et dansk startup, der har sat sig for at forbedre overskueligheden og gennemsigtigheden på brugtbilmarkedet. Det gør de ved at kopiere annoncer fra andre sider til prissammenligning.

AutoUncle har bl.a. hentet indhold fra hjemmesiderne dba.dk og BilBasen.dk. Det er siderne ikke tilfredse med, og der er nu blevet nedlagt et fogedforbud, der betyder, at AutoUncle ikke længere må kopiere indhold fra en række hjemmesider, der er ejet af Bil Markedet ApS, herunder de to ovennævnte.

Vil kæmpe tilbage i Højesteret

AutoUncle har meldt ud, at tjenesten ikke har tænkt sig at acceptere afgørelsen fra Vestre Landsret. De har besluttet sig for atjohan_frederik_schjødt forsøge at få sagen bragt for Højesteret.

“For at få en sag bragt for højesteret skal den være af principiel natur. Det mener vi, at denne sag er. Den omhandler ikke blot en strid mellem to virksomheder, men princippet om informationsfrihed på internettet og bilforhandleres ret til at bestemme over deres egen information,” fortæller Johan Frederik Schjødt, co-founder og CEO hos AutoUncle, til Trendsonline.dk.

Stærkt bekymret for internettets fremtid

Hos Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) er Annette Falberg, adm. direktør, enig med Johan i, at sagen er af en yderst principiel natur.
annette_falberg
“Det er klart, at man ikke bare kan tage alt, hvad der ligger på internettet til fri afbenyttelse. Der må være grænser, der beskytter proprietære informationer. Men i dette tilfælde kan man klart diskutere, hvem der ejer den pågældende data. Det er jo bilforhandlerne, der delvist har indtastet de informationer, der genanvendes hos AutoUncle, så det kan blive yderst kompliceret at afgøre, hvem der må bruge hvilke data. I fremtiden kommer vi til at se en masse tjenester, der bygger på fri data, og Landsrettens afgørelse i denne sag er stik imod, hvad vi mener er intentionen med et frit og åbent internet,” siger Annette Falberg til Trendsonline.dk.

Annette Falberg forklarer videre, at hverken dansk eller europæisk lovgivning er i stand til at følge med den hurtige digitalisering.

“Den lovgivning, som er anvendt i Landsretten til denne sag, dækker ikke de nye muligheder, som nettet i dag kan anvendes til at drive forretning med, og hvordan man kommer til at lave forretning i fremtiden. Vi ser også, at dommerne i henholdsvis Byretten og Landsretten har været uenige i sagen. Den seneste afgørelse gør os stærkt bekymret for internettets fremtid, og derfor har det stor betydning at få denne principielle sag afgjort i Højesteret,” siger Annette.

FDIH er interesseorganisationen for virksomheder, der forretningsmæssigt bruger internettet og andre digitale kanaler. AutoUncle er medlem i foreningen. Det er Bil Markedet ApS ikke.

AutoUncles ulovlige kopiering er skadelig

Hos BilBasen er der ikke taget stilling til AutoUncles kommentarer omkring afgørelsen. Det fortæller Morten Heuing, adm. direktør for BilBasen og DBA.

“Vi har endnu ikke set noget fra AutoUncles advokat, og hvis der kommer noget, så vil vi lade vores advokat vurdere indholdet,” siger Morten Heuing til Trendsonline.dk.

Modsat Johan Frederik Schjødt og Annette Falberg forholder Morten Heuing sig ikke til sagens vigtighed i bredere forstand, men slår fast, at den stadig er yderst vigtig for BilBasen.

“Jeg kan ikke forholde mig til, om sagen er principiel eller ej, men kun at AutoUncles ulovlige kopiering er skadelig for vores forretning, og derfor er jeg tilfreds med, at Landsretten har dømt dem for overtrædelse af markedsføringsloven,” siger Morten.

Annette Falberg hos FDIH fortæller, at organisationen kommer til at følge sagen med stor interesse, da den har stor betydning for internethandel i fremtiden. Her hos Trendsonline.dk følger vi også spændt med i en sag mellem David og Goliat, der kan komme til at definere fremtidens markedspladser.