Arkiver

Nyheder

Analyse – Danskerne er ligeglade med cookies

En ny analyse fra Dansk e-handelsanalyse viser at 8 ud af 10 danskere kender formålet med cookies, og kun få brugere læser pop-up tekster, og flere klikker bare OK uden at læse.

Mere end 82 % af danskerne siger, at de kender formålet med ”cookies”, og det er næppe skræmmende viden, da kun 29 % har begrænset accept af cookies i egne browserindstillinger for cookies. Det viser Dansk e-handelsanalyse for oktober, hvor over 1.214 personer har svaret på spørgsmål om kendskab til og reaktioner på cookies.

”Danskerne er storforbrugere af internettet, og de er velinformeret om cookies, hvilket sikkert er grunden til, at de færreste reagerer på pop-up vinduer, eller på anden måde tager stilling til cookies. Kun hver femte læser faktisk pop-up teksterne, lidt mere end halvdelen læser i lav grad eller meget lav grad pop-up tekster. Endelig siger næsten en fjerdedel, at de blot klikker OK uden at læse,” siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

Læs også: Farvel til cookies? Facebook lancerer ny reklameplatform – atlas. 

FDIH graf

”Efter tre år er cookie-bestemmelsen krav om information til brugerne gennemført på langt de fleste hjemmesider. Så brugerne er velinformerede om deres digitale fodspor, men samtidig hører vi jævnligt fra brugere, der er irriterede over pop-ups og logoer, der fortæller om cookies. Selvfølgelig skal hjemmesideejere fortælle, når de lægger ”noget” på brugeres udstyr. Men informationskravet synes 3 år efter lovens indførelse fortsat at være lidt vel overdimensioneret. Det er en omkostning til en funktion, som kun ganske få bruger, men den opleves ofte ganske generende.”

Dansk e-handelsanalyses cookie-spørgsmål viser, at kun en fjerdedel af brugerne har på et tidspunkt undladt at bruge en hjemmeside, fordi cookie-betingelserne var uacceptable. En tilsvarende del (26 %) kan ikke huske om det er sket for dem, mens næsten halvdelen (47 %) er sikker på, at de aldrig har undladt at bruge en hjemmeside på grund af cookie-betingelserne.

Siden december 2011 har Danmark haft en cookie-bekendtgørelse, der gennemfører EU’s cookiebestemmelse. Den siger, at brugere have information om cookies på hjemmesider, og hvad de bruges til. Informationen sker oftest i form af et pop-up vindue ved første besøg. Formålet er at beskytte brugernes privatliv, så de skal acceptere cookies, enten ved direkte at klikke OK eller bare klikke videre på siden, når de er informeret.

En cookie er en lille datafil, som websites gemmer på brugerens pc/tablet/mobil, så de kan holde styr på, hvad der sker under besøget. De er altså en nødvendighed for at levere funktionalitet og service til brugeren. En cookie er ikke et program og indeholder ikke virus. Nogle cookies bruges til at genkende fx pc ved næste besøg, og andre holder styr på, hvilke reklamer, brugeren klikker på.

Skriv et svar