Arkiver

DebatGuide

Serieiværksætter Nicolaj Højer Nielsen: Sådan får du funding

Stifter af Biostrat, medstifter af bl.a. CodeSealer og Sepior og investor i eksempelvis Penneo – kært barn har mange navne. Snart kan Nicolaj Højer Nielsen også skrive forfatter på CVet, når han i starten af året medudgiver en bog, som han selv håber bliver den ultimative guide til at finansiere sit startup. Her giver han et lynkursus i netop det.

Jeg bliver ofte spurgt både af danske iværksættere og af udenlandske, der er flyttet til Danmark om de forskellige muligheder, der findes for at finansiere sin opstartsvirksomhed. Derfor får du her en ganske kort introduktion til emnet.

Business angels

Mange business angels foretrækker at investere i konsortier. Her er Danmark ingen undtagelse, og der findes fire regionale netværk for business angels, som iværksættere kan komme i kontakt med og pitche deres ideer til. Netværkene er:

Af flere forskellige grunde er der en del business angels, som ikke er medlemmer af disse formelle netværk, for manges vedkommende fordi de allerede har meget store personlige netværk og derfor ikke har brug for den eksponering og de leads, som netværkene kan tilbyde. Det er en lidt større udfordring at finde disse business angels men prøv gerne:

Der er dog stadig en del business angels, som heller ikke er medlemmer af DVCA. Dette gælder for eksempel for mange af de succesfulde IT-iværksættere, som nu investerer dele af deres formuer i nye digitale iværksættervirksomheder. Her er en liste med navnene på en del af dem:

Den bedste måde at skabe kontakt med disse er, at kigge på hvem der har finansieret startups tidligere, som arbejder inden for den samme område, som du selv gør. Det kan du finde ud af via nyhedsartikler (på Trendsonline.dk! Red.) eller igennem databaser såsom Proff.dk

Offentlige innovationscentre

For at bygge bro over “dødens dal” for opstartsvirksomheder har den danske regering besluttet at drive en række offentlige nicolaj_hojerinnovationscentre. Disse tænker og agerer næsten som venture fonde, men investerer langt tidligere end almindelige VC’ere. Den gennemsnitlige første investeringsrunde ender typiske på omkring 3-4 millioner DKK.

Indtil 2014 var der seks centre fordelt over landet, som overvejende investerede lokalt/regionalt, men centrene blev sidste år slået sammen til bare fire centre. Centrene er stadig spredt over landet, men investerer nu langt mere nationalt. Centrene er:

Venture fonde

Naturligvis har Danmark også rigtige venture fonde. Her får du en liste over de mest aktive:

Acceleratorprogrammer

En startup-accelarator investerer sædvanligvis ikke store summer, men deltagelse i acceleratorprogrammer har været et vendepunkt for mange opstartsvirksomheder i forhold til at kunne rejse kapital på grund af den eksponering og kontakt til business angels og venture finde de har fået igennem programmet.

De seneste år er der sket en eksplosion i antallet af acceleratorprogrammer – også i Danmark, men de to førende programmer her i landet er disse:

Få et lån

Som enhver iværksætter ved er bankerne generelt ikke begejstrede for at låne penge til opstartsvirksomheder der ikke har bevist at deres forretningsmodel virker endnu. Vækstfonden har to muligheder for at overkomme den forhindring, som kan være relevante for opstartsvirksomheder.

Jeg ved at den ovenstående liste er kortfattet, og derfor er den selvfølgelig ikke udtømmende, men forhåbentlig kan den fungere som et udgangspunkt for iværksættere som søger finansieringsmuligheder i Danmark.

Hvis du mener der er noget jeg har glemt eller du har uddybende spørgsmål er du meget velkommen til at sende en e-mail til mig på: nhn@biostrat.dk

Venlig hilsen

Nicolaj Højer Nielsen, serieiværksætter og investor.

Læs det oprindelige blogindlæg her.

5 kommentarer

Skriv et svar