Arkiver

BusinessNyhederRobot

Dansk robotteknologi udvikler sig i raketfart

Det er langt fra første gang, vi ser et succesfuldt robotprojekt folde sig ud i Danmark, og både industrielle robotter og robotter inden for service- og velfærd vinder indpas i dansk teknologiudvikling. Et fynsk eventyr har nu fået investering af dansk erhvervsleder. Af Rikke Nielsen.

En sammenslutning bestående af en opfinder, en investor og en eksportspecialist vil indtage verdensmarkedet med MiR100, en højteknologisk robot, som kan automatisere intern transport i virksomheder, på sygehuse og i service- og detailsektoren. Robotterne gør i stigende grad indtog i Danmark, men befinder sig stadig på opstartsstadiet.

Læs også: Nemmere vej til succes for dansk velfærdsteknologi på vej

Odense går forrest når robotterne kommer

Robotforskningsmiljøet i Odense er mestre i at gå fra en god ide til et effektivt og nyskabende produkt. Nyeste skud på stammen er MiR100, en automatiseringsrobot udviklet af Mobile Industrial Robots (MiR), der med stifter Niels Jul Jacobsen og den nyudnævnte CEO Thomas Visti, der kommer fra robotvirksomheden Universal Robots, i spidsen, har store ambitioner for projektet.

Thomas Visti

Jeg glæder mig til at få taget fat, for jeg synes, produktet er utroligt spændende og tror på, at der er stort potentiale for international succes. Vi er unikke på kombinationen mellem brugervenlighed og pris,” fortæller Thomas Visti, der har til hensigt at bruge sine erfaringer fra sin hidtidige karriere til at skabe tilsvarende imponerende vækstrater hos MiR.

En af Danmarks førende roboteksperter Claus Risager, direktør i Blue Ocean Robotics og medlem af adskillige udvalg og bestyrelser inden for robotteknologi forventer, at robotter vil strømme ind over os i løbet af de næste 5-10 år overalt fra industri til landbrug, sundhedsvæsen og i undervisningssystemer blot for at nævne nogle få områder.

Claus RisagerI nær fremtid vil robotter i højere grad blive i stand til at sanse og agere intelligent i forhold til deres omgivelser. Samtidig bliver de basale robotteknologier indlejret i apparater eller produkter, som ikke ligner robotter, men som har robotfunktion, som f.eks. biler, telemedicinske produkter og rengøringssystemer,” siger Claus Risager.

Og flere anerkendte personligheder på den globale tech scene fortæller samme historie. Til SKAGEN fondenes nytårskonference i sidste uge gav Vivek Wadwha fra Silicon Valley sit bud på, hvordan både kirurgi, kørsel og meget mere bliver overtaget af robotter og droner kun 5-10 og 20 år ud i fremtiden.

Læs også: Silicon Valley ikon i Danmark: “Iværksætterne skal redde verden”

En sektor med potentiale for endnu højere vækstrater

Den fynske investor, Søren Michael Juul Jørgensen, har valgt at investere et sekscifret beløb i Mobile Industrial Robots, som han i et års tid har været bestyrelsesmedlem for.

“Vækstpotentialet for et produkt som dette er virkelig stort. Det, der kendetegner nogle af de største eksportsucceser, vi har i Danmark, er stifterens passion. MiR’s stifter, Niels Jul Jacobsen, går op i MiR med liv og sjæl, og han er en gudsbenådet opfinder og udvikler,” siger Søren Michael Juul Jørgensen.

Claus Risager opfordrer danske virksomheder til at benytte robotteknologi i endnu højere grad for at høste fordelene af denne teknologi.

Den globale robotindustri og brugerne af robotløsningerne i markedet befinder sig stadig på et opstartsstadie, og det gælder også, når det kommer til at benytte robotteknologi herhjemme, og det gælder også for fremstillingsindustrien,” fortæller han.

Samtidig påpeger han, at der i dag er en masse robotter på markedet, som har et uudnyttet potentiale til at give en bedre service, bedre arbejdsmiljø, større livskvalitet, mindre ressourceforbrug, reducerede omkostninger, højere kvalitet og lignende – og i både offentlige og private virksomheder. Særligt i fremstillingsindustrien ser han et stort potentiale for robotterne.

“Her har kun 10 pct. af alle danske virksomheder en robot i sving, og kun en femtedel af dem har strategisk valgt at have en robot for at differentiere sig fra andre i markedet. Resten kender ikke til robotteknologiens muligheder eller har ikke kunnet se, hvordan denne teknologi strategisk kan udnyttes,” mener Claus Risager.

2 kommentarer

Skriv et svar