Arkiver

Coworking spacesNyheder

Kontorfællesskab vil forebygge stress

Danskerne er blevet dårlige til at holde pauser. Vores online overforbrug og deraf skrantende pausekultur sætter sine spor i form af stress og sygemeldinger, og iværksætterne med deres 80 timers arbejdskultur er ingen undtagelse. Men kan vi nyde den moderne teknologis muligheder og være succesfulde, uden at gå på kompromis med helbredet? Det vil stressekspert Lars Damkjær og medstifter af kontorfællesskabet Bricks, Tony Mortensen finde svaret på. Af Pia Ella Elmegård

Stressekspert Lars Damkjær har udviklet en afslapnings-løsning til den travle hverdage og har netop indrettet et rum på kontorfællesskabet Bricks til at koble fra og puste ud. Rummet har fået navnet Bricks Breathing Space af det nystartede kontorfællesskab for iværksættere i Startup Village-området i København.

“Vores Breathing Space er et offline rum dedikeret til reelle pauser, der får nervesystemet til at falde til ro,” forklarer Lars Damkjær, der selv har holdt til i Bricks siden november 2014.

Stress er en dårlig investering for en iværksætter

“Man ved, at stress er en belastning af nervesystemet, og man har gennem evidensbaseret forskning kunnet påpege, at eksempelvis mindfulness-meditation afbalancerer nervesystemet. Når vi hele tiden er online og til Lars Damkjærrådighed, får nervesystemet ikke den nødvendige ro. Det er et skråplan og en rigtig dårlig investering,” forklarer Lars Damkjær, og fortsætter:

“Alle virksomheder burde opgradere deres pausekultur og arbejde på at gøre det legitimt for eksempel at lægge sig ned og koble af i 10 minutter.”

En dansk iværksætter, der har oplevet bagsiden af det hurtige iværksætterliv, er Casper Blom. Han er mest kendt som en ung passioneret ildsjæl, stifter af billigegolfbolde.dk, og for at tale de unge iværksætteres sag med Iværksætterturen, hvor han kører mellem landets skoler og gymnasiale uddannelser.

Casper Blom har en lang række virksomheder bag sig og endnu flere foran sig, men på trods af den stigende succes, har det alligevel ikke været en dans på roser.

“Jeg husker tydeligt på et tidspunkt, da jeg stod i mit bad. Jeg begyndte at græde. Jeg vidste ikke hvorfor, men jeg vidste bare, at den var helt gal,” fortæller Casper Blom.CasperBlombog_portræt

Den unge iværksætter begyndte til psykolog og fik konstateret stress. Det blev starten på en oprydning og en hardcore prioritering i virksomheder, venskaber og fritidsaktiviteter. Måske har du hørt alle rådene før, men som Casper Blom siger:

Jeg havde hørt de samme råd mod stress utallige gange. Alligevel er det som om, at stress er en af de sygdomme, man skal have for at opdage, hvor ubehageligt det er.”

En hurtig iværksætterkultur eller langsom refleksion og fokus

Hos Bricks har man valgt at prioritere anderledes end flertallet i det danske iværksættermiljø. I stedet for at indrette et rum med bordfodbold og slyngelstue eller LEGO og masser af farver til inspiration, så indgik kontorfællesskabet et samarbejde med Lars Damkjær og hans virksomhed ”Mindre stress, mere nærvær”. Lars Damkjær har hjulpet med hele indretningen af kontorfællesskabet, der rummer både grønne planter og tungt mørkt træ og har for nyligt indrettet det nye Bricks Breathing Space.

”Næste skridt for os er at integrere rummet i vores kultur og tankegang og sikre, at iværksætterne ser værdien i at tage sig de vigtige pauser og rent faktisk gøre dem til en daglig vane,” udtaler grundlægger Tony Mortensen, der netop har afholdt den første udflugt for beboerne til en Mindfulness-time på Vesterbro.

Passion og idérigdom er der masser af i de københavnske iværksættermiljø, men det skulle også gerne være langtidsholdbart.

Bricks vil gerne invitere til afslapning og en afbalancering af nervesystemet, der kan forstærke de kreative centre i hjernen mellem de lange nætter og marketing workshops, der skal hjælpe de endnu så små virksomhederne med at vokse sig så store som det 300 mand voksne Trustpilot, det børsnoterede Just-Eat eller det nyligt opkøbte Endomondo.

“Jeg troede hele tiden, at hvis jeg lige arbejdede 2 timer ekstra, så ville jeg nok være til bunds. Realiteten var bare en anden,” fortæller Casper Blom om hans mange arbejdsdage og -nætter. Netop en arbejdskultur for mange timer og et højt arbejdspres var det, der inspirerede Tony Mortensen til at gøre brug af Lars Damkjær og sådan komme frem til en mere grøn indretning, der i sidste ende også har inkluderet deres offline Breathing Space.

“Efter vores opstart med fokus på resultater og vores marketingworkshops fandt vi ud af, at der skal være noget, der modvejer det arbejdspres, som man mærker, når man er iværksætter. Vi har valgt at hjælpe vores lejere med den balance, som der skal være mellem hurtig vækst og langsom refleksion,” forklarer Tony Mortensen, der mener, at det endnu er deres job at integrere en mere balanceret hverdag i huset med de travle iværksættere.

Kontorfællesskaber for enhver smag

Inden for de sidste år er det ikke kun Bricks på Islands Brygge, der forsøger at bygge de helt rigtige rammer, der skal hjælpe de næste succesfulde iværksættervirksomheder i København. Hele det københavnske startupmiljø blomstrer og har nu flere kontorfællesskaber, der fokuserer særligt på de digitale iværksættere.

Det ældste kontorfællesskab for de købehavnske iværksættere er Founders House, der med sine fire år har huset både IconFinder, Shape og det virtuelle forsøgslaboratorium Labster. Den kvindelige rollemodel for iværksættere, Tine Thygesen, er medstifter af huset, mens Zenia W. Francker har været den adm. direktør i nu to år. Hos Founders House skal du have et skalerbart produkt baseret på teknologi, for at blive inviteret indenfor.FoundersHouse_Zenia

Founders House er for de skalerbare tech startups med ambitioner. Hvis du sidder hos os, så er det fordi, du vil være den største, første, bedste i verden inden for din industri,” siger Zenia W. Francker fra Founders House om de teknologivirksomheder, der sidder i huset.

I den anden ende af byen finder man kontorfællesskabet Rocket Labs, der på kun halvandet år har skabt nogle uformelle rammer, der tiltrækker især dygtige udviklere, som ikke er bange for at dele viden, ideer og erfaring med hinanden. Her finder man iværksættervirksomhederne Famly, Cope It og Linkfire, der har udviklet en software til hhv. daginstitutioner, tandlæger og musikindustrien, og alle fik investering i 2014.

Ikke langt derfra ligger DARE2mansion, en gammel autoforhandler, der er blevet lavet om til et spirende miljø for dem, der ønsker at gøre verden til et bedre sted. DARE2mansion samler altså på sociale iværksættere, men består også af et nyt accelerator program, Thinkubator, der skal bygge bro mellem etablerede danske virksomheder og mindre iværksættervirksomheder, der bytter viden og ressourcer.

Rammer, der hjælper virksomhederne til at vækste, er fællesnævneren for de mange nye kontorfællesskaber i København, der alle ønsker at huse den næste Endomondo, Skype eller Zendesk.

“Vi har valgt at skabe et miljø, hvor produktivitet, og især marketing og mindfulness går hånd i hånd. Vi vil være et sted, hvor man ikke brænder ud, men brænder igennem og udlever sin passion og sit fulde potentiale,” afslutter Tony Mortensen, der sammen med Lars Damkjær har planer om at arrangere flere fælles udflugter for kontorfællesskabets beboere.

Skriv et svar