Arkiver

DebatNyheder

Sommerens opsang: Vi er ligeglade med datasikkerhed

“Det der foruroliger mig mest, er: Vi ved ikke engang, at vi bryder disse regler.” Sådan skriver medstifter og CEO fra fildelingsservicen til virksomheder, Rushfiles. Og vi synes, at du skal høre efter. Læs hans indlæg fra LinkedIn herunder.

I Danmark tænker vi overordnet set ikke særligt meget på datasikkerhed, hverken når det kommer til vores privatliv eller arbejdsliv. Det eneste vi egentlig værner omkring, som dansker, er vores CPR nummer. Det er noget, der ligger i vores DNA og er noget, vi er opdraget med.

Hvis der er nogen, som vil kigge i mine data, så værsgo, de bliver slemt skuffet. Men hvorfor har vi denne lemfældige holdning til datasikkerhed?

Læs også: Iværksættere – Datasikkerheden er dårligere i Danmark end i Tyskland

Igennem 15 års arbejde med hosting og data sikring, møder jeg dagligt IT folk og virksomhedsledere, der ikke bekymrer sig synderligt om sikring af deres ellers vitale data. Mit job handler dybest set om, at skabe mere opmærksomhed omkring, hvorfor vi bør tænke over, hvad vi gør med vores data og at datasikkerhed skal på agendaen.

Hvad er datasikkerhed overhovedet?

Datasikkerhed – metoder og forholdsregler, der beskytter den data vi gemmer på vores computere, tablets, smartphones og andre kommunikationssystemer.

I mange virksomheder tolkes datasikkerhed som noget, der skaber begrænsninger i forhold til hvad den enkelte medarbejdere kan, f.eks. oplever mange medarbejdere begrænsninger når de ønsker at dele større data i en e-mail eller når de ønsker at installere applikationer.

Når vi støder på disse udfordringer eller begrænsninger, er det vigtigt at medarbejderne ved hvordan de skal håndtere situationen. Vi skal altid være sikre på, at vores data er i sikre hænder og ikke bliver tilgængelig for uvedkommende.

Der findes en lang række trusler mod vores datafortrolighed eller i vores tilgængelighed af data som vi kan løse med begrænsningen. Truslerne kommer for en virksomhed ofte internt, fordi der f.eks. forekommer fejl eller situationer, hvor en medarbejder ikke ved hvordan de skal håndtere dataen.

Læs også: Rushfiles sikrer investering på 19 millioner kr.

Datafortrolighed har i største omfang indflydelse, når vi ønsker at sende en fil til en anden. Vi kender alle situationen. Vi ønsker at sende en fil, den kan ikke vedhæftes, fordi filen fylder for meget. Her møder vi begrænsninger, som vi ikke ved hvordan vi skal løse. For at løse vores arbejdsopgave foretager vi et valg, som vi ikke kender konsekvenserne af, f.eks. hvis vi sender filen via en privat Dropbox.

Min pointe er at vi hver dag bryder nogle forholdsregler, når det kommer til at beskytte vores data. Det der foruroliger mig mest er: vi ved ikke engang at vi bryder disse regler.

En simpelt ting: jeg selv har været i denne branche i mange år og jeg havde indtil for få år siden, aldrig hørt om en databehandler aftale, som er en forudsætning ved outsourcing af mange IT systemer og data..Vi er i Danmark desværre ikke klædt ordentligt på til at beskytte data.

Giv medarbejderne værktøjer til at løse dagligdagsproblemer.

Vi er nødt til at ændre den holdning, der forholder sig passiv til datasikkerhed. Vi er nødt til at sikre, at vores virksomhedsdata bliver behandlet korrekt og er sikret imod ”indbrud”. Men vigtigst af alt, skal vi vise vores medarbejdere, hvordan de løser deres dagligdagsproblemer. Det kan vi gøre ved, at være opmærksomme på, i hvilke situationer, problemerne opstår. På den måde kan vi i fællesskab sikre vores data.

Se det originale indlæg her.

Læs også: Effektor vil gøre det lettere at håndtere data

Skriv et svar