Arkiver

IværksætterlivNyhederPlatform

Endomondo-stifter Christian Birk blev investor

I sidste måned kunne det danske startup Praice fortælle om en millioninvestering fra fire private investorer, heriblandt Christian Birk, tidligere medstifter af Endomondo, der blev solgt til amerikanske Under Armour for en halv milliard kroner. Iværksætteren er trukket i arbejdstøjet som Business Angel, der investerer aktivt i unge startups – også hjemme i Danmark.

Den danske sports-app Endomondo fik en del medieopmærksomhed herhjemme, da appen blev opkøbt af den amerikanske tøjgigant Under Armour for over en halv milliard kroner.

I dag har den ene af de tre stiftere slået sig ned i New York, hvorfra han investerer i både danske og udenlandske opstartsvirksomheder. Christian Birk har taget turen fra iværksætter i Danmark til privat investor i USA.

Læs også: Endomondo solgt til Under Armour for 575 mio. kr.

Fra den ene side af bordet til den anden
Efter flere år som iværksætteren med drømmen og det hårde arbejde har Christian Birk både erfaring og resultater bag sig, som endnu få danskere kan prale af. Endomondo eventyret startede mere end 8 år tilbage, og i dag er iværksætteren begyndt at give tilbage til startups, der har brug for både råd og kapital til den tidlige opstartsfase.

For at se det danske startupmiljø vokse, må erfaring og netværk ikke kun vokse ud af landet, men også flyde tilbage til det unge iværksætteri. Det sker, når danske iværksættere med erfaring vender snuden hjem og geninvesterer både kloge penge og erfaring i startups, som de to Podio stiftere gjorde med fodboldplatformen Tonsser.

Læs også: Social fodboldplatform Tonsser modtager allerede anden investering

Christian Birk har senest investeret i iværksættervirksomheden Praice, der vil gøre rekrutteringen lettere for arbejdsgivere, ved at ‘crowdsource’ den jobsøgendes personlighedsprofil via de sociale medier, så virksomhederne kan se vennernes holdning til ansøgeren inden samtalen.

“Med Praice var det meget klassisk. Jeg var ikke interesseret i at investere i første omgang, men hjalp til på interesse-niveau. Nogle gange leder det til investering på sigt,” forklarer Christian Birk, der kendte idemanden Andreas D. Christensen fra hans tid som specialestuderende.

“Jeg taler med mange selskaber, fordi det er sjovt, og det giver god energi. Jeg er så tæt på, som de ønsker det. Jeg hjælper som rådgiver, men på foranledning af deres ønsker. De ringer en gang imellem, dels for at få input og dels for at få møder og introduktioner til andre. Jeg har brugt meget tid – og med glæde,” siger Christian Birk om sit engagement i de unge startups.

Læs også: Investering til dansk platform skal hjælpe jobsøgende

Det er blevet sexet at bygge startups
Det er populært at være iværksætter, og stereotypen er gerne ung, hurtig, farverig og sjov. Det ligger langt fra begreber som hierarki, procedurer og standardiseringer. Iværksætterdrømmen indeholder ofte at blive succesfuld og skabe en stor ændring, men det kræver hårdt arbejde og ikke mindst en del struktur og organisering.

“Jeg har investeret i syv virksomheder, men ikke alle er danske. Jeg vil rigtig gerne investere i og hjælpe andre danske startups. Det gør jeg med andre danskere, som også har været møllen igennem. Men bare fordi man har været den igennem og har nogle penge, ved man ikke nødvendigvis, hvad der skal til. Men i samarbejde med teamet vil erfaring, hårdt arbejde og problemløsning forhåbentlig lede til gode løsninger.”

Læs også: Reflektioner fra en business angel: Hampus Jakobsson

Med et langt større (medie)fokus på startupmiljøet i Danmark, oplever miljøet en større velvilje og forståelse. Også på hjemmefronten, som Christian Birk påpeger.

“Det er blevet en del mere sexet at lave startups. Måske gør det det lettere at rekruttere og indhente risikovillig kapital, men det er nok også lettere at forklare sig på hjemmefronten,” forklarer investoren og uddyber:

“Mange familiemedlemmer og venner har måske tidligere haft svært ved at forstå, hvorfor man bruger så meget tid på et arbejde, hvor arbejdsgiveren ikke er et stort hæderkronet selskab, men med et større startupmiljø i Danmark bliver det lettere at forklare sig.”

Danmark som startup land
I dag er Christian Birk gift med en amerikansk kvinde, og som han siger det,  “det slagsmål tabte jeg”, så i dag bor de i New York.

“Jeg ville gerne have boet i Danmark, og jeg prøver også at komme hjem forbi med jævne mellemrum,” siger Christian Birk, der har slået sig ned i New York.

Når han vender blikket mod det danske, ser han også et land i udvikling.

“Danmark er fremragende til blandt andet SaaS-produkter, men det er desværre bare ikke altid lige så sexet som software henvendt direkte til slutbrugere,” forklarer han om den manglende opmærksomhed på Danmark som startup-land.

“Vi ser et efterhånden mere modnet publikum i Danmark. Det er ældre og mere seriøst, og der er flere selskaber, der tør kaste sig ud i risikoen ved at skabe noget nyt. Miljøet er meget hjælpsomt, og man lærer af hinandens fejl. Der er en meget bedre interaktion mellem selskaber i dag,” slutter han.

De kommende år kommer til at gå med iværksætterens egne projekter og private investeringer i startups som danske Praice, hvor Christian Birk kan bruge den erfaring, han har samlet sammen siden starten af Endomondo-eventyret i 2007.

Skriv et svar