Organisationen Climate-KIC arbejder for at skabe sammenhæng mellem private, offentlige og akademiske initiativer på klimaområdet. Målet er at opnå løsninger på miljømæssige udfordringer gennem samarbejde på tværs – mens grønne startups hjælpes i gang.
Målet med Climate-KIC (Climate Knowledge & Innovation Community) er at skabe markedsmuligheder for små grønne virksomheder og startups, der arbejder med løsninger på de klimaudfordringer, vi står overfor. Særligt fokuseres der på ’clean tech’, der kan være alt fra genbrugsportaler og deleøkonomiske initiativer til energioptimering og forureningsnedsættende koncepter.
”Vi finder de mest lovende klimainnovative projekter gennem vores Pathfinder Projects og bringer partnere sammen for at få klimavenlige løsninger på markedet gennem innovationsprojekter,” skriver Climate-KIC på deres hjemmeside.
Det er essentielt for Climate-KIC at skabe nye grønne løsninger på tværs af offentlige og private instanser, da organisationen mener, at det er den mest effektive måde at bekæmpe klimaforandringer på og samtidig skabe vækst – både lokalt og globalt.
Små virksomheder og startups tilbydes rådgivning
Særligt mindre virksomheder og startups med bæredygtige ideer har Climate-KICs opmærksomhed i jagten på finde verdens bedste grønne løsninger. Derfor tilbydes små virksomheder rådgivning til at udvikle deres ideer til konkrete grønne produkter og services, mens de større samarbejdspartnere får mulighed for at investere i bæredygtige projekter, udvikle deres forskning og tage del i de innovative initiativer. Climate-KIC samarbejder blandt andet med DTU, Københavns Universitet, Grundfos, VELUX, Københavns Kommune, COWI, Novozymes og ROCKWOOL.
Et grønt europæisk initiativ med skandinavisk center i Lyngby
Climate-KIC er startet af European Institute of Innovation and Technology (EIT) i 2009, og Climate-KIC Nordic varetager en skandinavisk platform samt et center for innovation, som adresserer klimaforandringer og de udfordringer, det medfører. Centeret er placeret på DTU i Lyngby og har til formål at bidrage til at styrke den danske og nordiske udvikling inden for klimainnovation. Det er et samarbejde mellem blandt andre Københavns Universitet, Chalmers Tekniska Högskola, Grundfos og VELUX gruppen.
Organisation Climate-KIC er nonprofit og drives ved hjælp af midler fra akademiske samarbejdspartnere, fra den private sektor samt midler fra EU gennem European Institute of Innovation and Technology (EIT). Gennem arbejdet med at skabe sammenhæng mellem grønne forretningsideer, startupvirksomheder, den akademiske verden samt både den offentlige og private sektor er forhåbningerne, at der i processen skabes nye produkter, services og jobs i Europa, som kan sætte et globalt grønt fodaftryk på klimaforandringerne.
Accelerator for iværksættere og vækst i startup-virksomheder
Climate-KIC tilbyder forskellige programmer, der skal hjælpe startups med at vækste og komme bredt ud. Som startup kan man blandt andet tilmelde sig Climate-KIC accelerator-programmet, som er det eneste program, der har fokus på kommercialisering indenfor ’clean tech’.
Venture konkurrencer afholder Climate-KIC også, hvor de mest lovende startups rundt om i verden fremlægger deres forretningsideer for en jury af erfarne iværksættere, investorer og erhvervsfolk. Man kan som iværksætter gennem Climate-KIC også få hjælp til at starte sin virksomhed op gennem organisationens inkubatorpartnere.
Gennem Climate-KIC accelerator-programmet får 150 startups i Europa støtte på nuværende tidspunkt. ’Clean tech’ er altså et område, der satses stort på.
Grønne startups og ideer på konference i København
Et konkret eksempel på Climate-KICs virke er den netop overståede klimakonference Open Challenge Innovation Call, hvor 15 virksomheder og spin-outs fra hele Europa præsenterede deres bud på konkrete løsninger, der kan hjælpe Københavns kommune til at nå drømmen om at blive verdens første CO₂-neutrale hovedstad i 2025. De 15 virksomheder pitchede deres løsninger foran et panel af politikere og eksperter. De mest relevante vil i samarbejde med Københavns kommune teste deres forslag med sigte på at skabe verdens bedste grønne løsninger for København i 2025.
3 kommentarer