Arkiver

DebatNyheder

CEO i Rocket Labs: ”Vil vi overhovedet være konkurrencedygtige på globalt plan?”

Foto: Simon Skipper for Startup Guide

Danmark mangler udviklertalent. Men hvorfor? Det har Rolf Rasmussen, CEO i Rocket Labs, givet os sit bud på. ”Det er et spørgsmål om en holdning, en kultur, et mindset – er vi overhovedet interesserede i at være konkurrencedygtige på globalt plan?” spørger han.

Foto: Simon Skipper for Starup Guide

Rolf Rasmussen er adm. direktør i Rocket Labs, det København-baserede kontorfællesskab for tech-startups og digitale entreprenører. Så længe han kan huske, har de startups, Rocket Labs har huset, altid manglet udviklere. Han er derfor heller ikke i tvivl, da jeg spørger ham til problemstillingen. Det er hans oplevelse, at manglen på udviklere er et generelt problem i det startupmiljø.

Jeg spørger Rolf Rasmussen, om han mener problemet skyldes mangel på udviklere eller mangel på talent? Han tænker sig om et øjeblik, før han svarer.

”Jeg tror, at det er en god kombination,” siger han.

Ved nærmere eftertanke hælder han dog mere til det sidste.

”I virkeligheden tror jeg hovedsageligt, at forklaringen ligger i mangel på talent. Herunder de danske udvikleres vilje til at blive rigtig gode – til at blive bedre end gennemsnittet på globalt plan. Viljen til at kunne konkurrere med de bedste,” forklarer han og bruger sit eget kontormiljø som eksempel.

”Hvis jeg bare kigger ud over vores kontor her, så maler det jo egentlig situationen ret godt frem. En stor del af de udviklere, der sidder her er ikke-danskere. Vi har eksempelvis en del østeuropæere. Og de sidder her altså på samme vilkår som de danske udviklere, så det er ikke, fordi der er en lønmæssig fordel i at ansætte udenlandsk arbejdskraft,” siger han.

Rolf Rasmussen forklarer yderligere, at måden, de rekrutterer arbejdskraft på i Rocket Labs, primært er gennem netværk. Det er sjældent, at de ansætter nogen via jobopslag. Årsagen til de mange udenlandske udviklere skyldes altså ikke, at folk søger specifikt i udlandet. Det er ren og skær tilfældighed baseret på netværkets anbefalinger.

”Det er ren og skær tilfældighed og så det her med talentmassen. Niveauet. De folk, der sidder herinde, er dygtige, og de sidder på en anbefaling. Derfor tror jeg i mange henseender, at det har med konkurrence at gøre, at vi ser mange udenlandske udviklere i det danske startupmiljø,” forklarer han.

Et forkølet folkefærd
Men problemet skyldes ifølge Rolf Rasmussen ikke kun en manglende konkurrencelyst hos de danske udviklere. Det er større end det. Problemet skyldes en dansk mentalitet. Han mener nemlig, at vores konkurrencelyst her i landet ligger på et forholdsvis lille sted.

”Det er jo et stort spørgsmål. Et samfundspolitisk spørgsmål,” indleder han. ”Men set med nationale briller er det da et problem, at vi danskere ikke kan hamle op.”

”Generelt, hvis man kigger på det danske arbejdsmarked, eller danskerne i al almindelighed, så er vi et ret forkølet folkefærd. Og det tror jeg skinner igennem på mange plan. Det er altså ikke bare et spørgsmål om udviklere. Det er et spørgsmål om en holdning, en kultur, et mindset – er vi overhovedet interesserede i at være konkurrencedygtige på globalt plan?,” spørger han.

Rolf Rasmussen understreger, at han selvfølgelig ikke ønsker at skære alle over én kam. Men han mener, at problemet eksisterer, og at det mere er en samfundsholdning end noget branchespecifikt.

Hvordan vi ændrer mentaliteten, ved han ikke. Han understreger endnu engang, at det er et meget stort spørgsmål – netop fordi det omhandler noget samfundspolitisk og ikke blot manglen på danske udviklere.

Konsekvenserne kan han dog godt gisne sig frem til.

”Det frygtelige scenarie er selvfølgelig, at vi bliver efterladt i støvet og overhalet af andre lande, der har fart på – steder hvor konkurrenceparameteret er et andet end her. Men hvordan vi skal ændre problemet, ved jeg ikke. Det kan jeg ikke svare på,” lyder det afslutningsvis fra Rolf Rasmussen.

2 kommentarer

  • Konkurrencementalitet og lønniveau. Pt efterspørges der udviklertalent fra alle kanter, og danske udviklere er eftertragtede i udlandet. Kan og vil danske startups være med på det lønniveau som etablerede virksomheder og udenlandske startups kan tilbyde? Måske er det Rocket Labs der skal ind i kampen?

    • Helt enig Thomas, altså den del med konkurrencementalitet og lønniveau. Ha’ venligst in mente at vi som kontorfællesskab ikke har nogen form for aktier i de virksomheder vi huser, derimod forsøger vi faktisk at skabe så “skrabet” en model som overhovedet muligt, så vi kan sælge vores ydelser så billigt som muligt, så jeg mener faktisk vi er ret godt inde i kampen. Og som det også fremgår af artiklen taler jeg om en samfundstilstand mere en noget branchespecifikt, så det gælder egentlig på samme vis for arbejdsgivere. Jeg møder hver dag kæmpe talenter og super fede business cases, vores kontor er fyldt med dem, så det er ikke fordi de ikke er der… Jeg mener blot vi som samfund skal tænke over og vurderer vores konkurrence mæssige styrke på et globalt marked og det gælder både på arbejdstager niveau som arbejdsgiver.

Skriv et svar