Arkiver

Nyheder

Ny rapport: Danskernes datasikkerhed er helt i bund

En ny undersøgelse af danskernes informationssikkerhed viser, at der er en øget risiko for hacking af dine private data, hvis du, ligesom 57 procent af den danske befolkning, genbruger samme password til flere onlinetjenester.

Borgernes informationssikkerhed 2015 er en ny rapport, udarbejdet af sikkerhedsorganisationen DKCERT for Digitaliseringsstyrelsen.

DKCERT er en tjeneste fra DeIC (Danish e-Infrastrucutre Cooperation), som er fungerende virtuel enhed under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Tjenesten overvåger sikkerheden på forskningsnettet, der forbinder danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner.

Rapporten, som er baseret på en undersøgelse fra Danmarks Statistik, undersøger danskernes informationssikkerhed ud fra to perspektiver. Den afdækker først og fremmest hvilke sikkerhedshændelser, borgerne bliver udsat for, og dernæst belyser den borgernes viden om informationssikkerheden og evnen til at udføre beskyttelse mod udbredte trusler.

Genbrug af passwords
Genbrug er en populær trend og den associeres ofte med noget positivt. Det er dog ikke tilfældet, når det omhandler passwords og informationssikkerhed hos danskerne.

Det viser sig, at hver anden dansker genbruger passwords på flere onlinetjenester, og det øger risikoen for hackerangreb. Hvis en hacker først får adgang til det password, der bruges på en enkelt tjeneste, er det let for hackeren at undersøge, om passwordet også går igennem på andre tjenester.

Særligt er risikoen høj ved de mange passwords, der bruges på hjemmesider med login-tjenester, der bruger e-mailadressen som brugernavn. Kombinationen af e-mailadressen og det kendte password kan derfor let afprøves af en hacker på en lang stribe tjenester.

Læs mere om datasikkerhed her: Sepiors cloud-sikkerhed skal forebygge det næste ‘Watergate’ i USA

Sikkerhed på onlinetjenester er vitalt
Digitaliseringsstyrelsen mener, det er vigtigt, at sikkerheden på onlinetjenester bliver forbedret, og derfor står de klar til at hjælpe danskerne med det:

”Sikkerhed på online-tjenester bliver mere vigtig, efterhånden som stadig flere af vores data ligger der. Samtidig betyder de mange passwords, at man forståeligt nok prøver at lave et system for at huske det. Men det er et stort problem, når danskerne genbruger passwords, så vi vil gerne hjælpe med et par tips til, hvordan man både kan huske sine mange passwords og samtidig ikke genbruge dem,” fortæller Cecile Christensen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.

En måde at forbedre sikkerheden på i forhold til passwords, er at opdatere nye passwords. Det kan man nemt gøre ved at lave sit eget system, når passwordet beder om at blive opdateret.

Eksempler på forbedring af passwords:
–    Tag en linje i en sang, remse eller sætning og brug forbogstaverne i hvert ord
–    Lav et system med bogstaver fra fodboldspillere, dyr eller madingredienser kombineret med tal og specialtegn

En anden mulighed er at bruge et program til at gemme passwords i krypteret form, hvor adgangen til programmet selvfølgelig er beskyttet med en stærk adgangskode.

Danskerne sikkerhedskopierer ikke nok
Et vigtigt punkt i rapporten belyser, at danskerne sikkerhedskopierer deres enheder for lidt. Kun 38 procent tager jævnligt sikkerhedskopi af computerens data, mens kun 31 procent husker det for smartphones og tablets.

Der er dermed høj risiko for, at de der ikke sikkerhedskopierer, mister vigtig data såsom dokumenter og billeder, hvis enheden går i stykker eller bliver stjålet.

Rapporten fortæller også, at 7 procent af deltagerne i undersøgelsen har været ramt af ‘ransomware’. Hos DKCERT udtrykker Henrik Larsen sin bekymring for fænomenet, og belyser at den bedste beskyttelse mod det, er simpelthen at sikkerhedskopiere sine enheder:

”Vi ser mange tilfælde, hvor computere er inficeret med ‘ransomware’. Det er programmer, der spærrer for adgangen til data og kræver betaling for at åbne igen. Den bedste beskyttelse mod ransomware er faktisk at tage en sikkerhedskopi, så man kan gendanne data uden at betale afpresserne,” siger Henrik Larsen, chef for DKCERT.

Her klarer vi os godt
På trods af de kedelige resultater om passwords og sikkerhedskopiering, har danskerne godt styr på it-sikkerheden på andre fronter. Danskerne er nemlig rigtig gode til at anvende antivirus, og det viser sig også, at de fleste beskytter deres trådløse netværk med kryptering og adgangskode.

Derudover afslører rapporten, at forældre er gode til at lære deres børn om sikker adfærd på nettet. Hele 82 procent af de adspurgte erklærer sig enige med det udsagn.

Rapporten Borgernes Informationssikkerhed 2015 kan hentes hos Digitaliseringsstyrelsen her.

Skriv et svar