Arkiver

HardwareNyheder

Jakob Svagin: Vi saver den gren af, som vi sidder på

Jakob Svagin, Danish Tech Challenge, HardwareJakob Svagin brænder for hardware og mener, Danmark burde beholde mere produktion i landet

Danmark blomstrer af startups, iværksætteri og gode ideer. Men meget af det er software og services. Hardware-branchen bliver ofte sendt til udlandet, og det er ærgerligt, mener projektleder på Scion DTU, Jakob Svagin.

Jakob Svagin elsker hardware, gode ideer og iværksætteri. Men det var ganske tilfældigt, han selv endte i den branche. Som uddannet fysiker lå det ikke lige for, at han en dag skulle blive projektleder på Danish Tech Challenge, et program på Scion DTU for nystartede iværksættere inden for hardware-branchen.

Og det er en vigtig branche, mener han. Selvom meget produktion i disse år bliver sendt til udlandet, burde vi i Danmark blive bedre til at holde vores hardware-udviklere i landet.

”Hvis vi skal være et videnssamfund i Danmark, og vi skal kunne leve af vores ideer, så er vi nødt til også at holde fast i produktionen,” siger han og uddyber:

”Vi kan ikke sende vores produktion langt ud af landet, og så sidde herhjemme og kloge os på vores produkter, sende dem videre til kunderne, og så er alle glade. Det tror jeg ikke på.”

Samspillet er vigtigt
Han mener nemlig, at produkterne udvikles i et samspil mellem udviklingsafdelingen og produktionen.

”Når produktionsafdelingen sender produkterne ud til kunderne, får de feedbacken. Hvis den er afkoblet fra virksomheden, ender det jo med, at der også kommer udviklingsfolk i produktionsafdelingen. Vi saver simpelthen den gren af, som vi sidder på,” siger han.

Derfor kommer han også altid med gode råd til kvalificerede danske leverandører, når han rådgiver de virksomheder, der ender på kontoret i Lyngby under Danish Tech Challenge.

”Den enkelte virksomhed skal gøre det, der er rigtigt for dem. Det kan sagtens være at have produktionen i Taiwan, men vi vil gerne have et tættere samarbejde med de store danske industrivirksomheder. Vi vil gerne bringe de rigtige folk sammen,” siger han.

Vi kan løse mange, store problemer
Han taler med stor passion om hardware-udvikling. For selvom dansk iværksætteri især er service og software, så er der også et stort fysisk element i mange af de nye virksomheder.

”Jeg tror på, at man gennem fysiske produkter kan løse mange store og reelle problemer ude i verden. Energiforsyning, rent vand, fødevarer og fattigdom. Selvfølgelig er der software-løsninger, der kan bidrage, men rigtig meget af det er også bundet op på at få udviklet de materialer, teknologi og dimser, som rent faktisk kan høste energien fra solen eller rense vandet,” siger han.

Han er ikke i tvivl om, at den produktion også er realistisk at have i Danmark med forandringerne på automatiseringsfronten. Forskellen i lønudgifterne mellem landene er mindre væsentlige, hvis man kan designe et produkt, der kan produceres af robotter, siger han. Men det betyder så, at der er nødt til at være et tæt samarbejde mellem produktionsfolkene, som ved hvad robotterne kan, og udviklingsfolkene, som ved, hvad kunderne vil have.

”Hvis de dimensioner ikke taler sammen på næsten daglig basis, så man undgår misforståelser, så får man ikke udviklet de rigtige produkter med de rigtige metoder til de rigtige kunder,” siger Jakob Svagin og tilføjer:

”Jeg tror på, at man skal have fremstillingen i sin egen baghave, hvis man vil udvikle nye produkter. Hvis ikke vi kan have fabriksarbejdere, kan vi ikke have ingeniører.”

Skriv et svar