Arkiver

NyhederPlatformSustainable Tech

Nu får danske deleplatforme konkurrence fra udlandet

E-loue er et fransk startup, der ønsker at udbrede Gomore-konceptet til at omfatte alle mulige ting. Nu lancerer de en dansk version af deleplatformen.

E-loue opstod som ide, da stifterne Alexandre Woog og Benoit Wojciechowski stod med et møbel, der skulle samles- og ingen skruemaskine. De var begge enige om, at det ville være fjollet at gå ud og købe en skruemaskine, for at skrue i 10 minutter. De vidste så til gengæld, at naboen havde en skruemaskine. Og det markerede fødslen af ideen om E-loue.

E-loue er en platform for deleøkonomi, der ikke fokuserer på een speciel ting, som eksempelvis Gomore fokuserer på biler og samkørsel. Den franske platform udbreder delekonceptet til alle ting, værktøj, græsslåmaskiner, kameraer, inden for alle mulige kategorier, såsom gør-det-selv, havearbejde, køretøjer, bolig, high-tech, mode, receptioner og deslige.

Platformen henvender sig til både private og professionelle, der ønsker at udleje deres ejendele eller deres services. På den måde tjener udlejerne penge på deres ting, i stedet for at de ligger stille hen i et hjørne og lejerne sparer penge i forhold til at skulle ud og købe deres egen. Som E-loue siger på deres hjemmeside:

“Hos e-loue lejer vi alle, og det vinder vi ved.”

Med omtanke for fremtiden

E-loue startede for fem år siden og bestod dengang blot af de to stiftere. Nu er de et team på omkring 20 unge mennesker, der ifølge dem selv arbejder målrettet på at udbrede kendskabet til ideen om deleøkonomi. De ønsker at folk skal ændre indstilling fra at “betale for at eje”,  til at “betale for at bruge”.

Igennem årene har E-loue fået nedskriblet nogle grundværdier, som de prøver at have med i alt, hvad de laver.

“Siden begyndelsen, har vi opbygget e-loue omkring seks stærke værdier, som vi kæmper for at inkludere i alle vores udviklinger og beslutningstagning: Vi tænker, at vores rolle som pionerer inden for den kollektive forbrugermentalitet, er at samle folk takket være den teknologiske udvikling, og bringe dem en overskuelig og tillidsfuld mulighed for at handle anderledes og rentabelt. Vi drives hver dag frem af værdierne Nærhed, Enkelthed, Kvalitet, Lydhørhed, Ærlighed og Præstation,” lyder meldingen om dem selv.

Nu har de så vendt blikket mod København. De mener nemlig, at byer som København er vigtige i arbejdet med at sikre planeten og fremtiden. Derfor håber de, at kunne bidrage til det arbejde, der allerede er i gang i København. Først er planen at etablere sig i Danmark med base i København. Derfra skal konceptet udbredes til resten af Skandinavien, men de beholder base i den danske købstad.

Der var to årsager til at E-loue teamet valgte København, fortæller Valery Lepinette, administrerende direktør i E-loue. Først og fremmest var der en forretningsrelateret årsag, fortæller han, Skandinavien er kendt for at score højt på e-handel og ikke at være bange for at prøve nye ting.

“Fordi Danmark er sådan et lille land, så er der tit stort fokus på vækst og livskvalitet, og derfor er man mere tilbøjelig til at være åben for nye koncepter, også fra andre lande,” mener Valery Lepinette og fortsætter, “Mange andre industrier benytter sig af det danske marked, som en slags testmarked for nye ting.”

Men der var også en personlig årsag. Valery har været en fast tilbagevendende gæst i Danmark siden 90’erne. Hans kone har endda haft et sommerhus i Danmark.

“Hvis man skulle lægge mine besøg sammen og tælle, hvor meget jeg har været i Danmark, så skal det nok tælles i år,” fortæller han med et lille grin.

Og endeligt oplever han en anden form for sensitivitet i det skandinaviske folk, når det kommer til indkøb og produkter og deres bæredygtighed. Derfor mente teamet, at København ville være en god base- og en god indgang til de øvrige skandinaviske lande.

Københavns pallette af bæredygtighed

Og københavn er da også base for mange startups inden for deleøkonomi og bæredygtig innovation.

Det er her relevant at nævne Gomore igen, platformen for samkørsel.

Tagtomat er et andet københavnsk projekt, der arbejder på at udbrede konceptet med bæredygtige taghaver i hjertet af byen.

Deemly hjælper brugere af de forskellige deløkonomi-platforme med at vurdere et eventuelt match. Det fungerer sådan, at Deemly samler de vurderinger, man har fået fra andre brugere, eksempelvist ved udlån af lejlighed eller et lift.

Toogoodtogo er en app, der samarbejder med restauranter med buffet-tilbud. Gennem dem kan man for en ret billig sjat penge komme ind på restauranten og fylde en takeaway box, efter buffeten er lukket. På den måde får restauranterne dækket en del af deres udgifter og brugerne kan få et billigt måltid mad. Vigtigst af alt, restauranterne slipper for at smide en masse mad ud. Nu kan man også donere et måltid til en hjemløs via appen.

Og endeligt bør nævnes Tradono, loppemarkedsappen, der oprindeligt opstod som en gruppe på facebook og på kort tid har opnået stor succes.

Skriv et svar