Arkiver

HardwareNyhederSustainable Tech

Cumulus: DR-vejrværten, der blev iværksætter

Vejrstationer, der kan måle vind, temperatur, fugtighed og lysindfald drev Torben Klausen væk fra tjansen som meteorolog hos DMI og DR og ind i et liv som iværksætter i forskerparken Scion DTU med egen virksomhed; Cumulus – vejret i skyen.

Man kan altid tale om vejret. Det er et yndet emne for uforpligtende small talk, højdepunktet i aftens nyheder, og faktisk er det også et område, hvor man kan starte en forretning. Det var det Torben Klausen gjorde, da han stoppede som meteorolog for at blive iværksætter.

Han havde ellers fast job på DMI og DR. Han var vejrvært og nød aktiviteten på nyhedsstationen. Men som han siger, så skal man passe på ikke at sidde fast.

”Jeg plejer jo at sige, at jeg har været hos DMI i 24,8 år, for hvis man er et sted i 25 år, så er det jo mangel på initiativ. Så jeg synes, det kunne være spændende at prøve noget nyt og ikke være på den samme arbejdsplads altid,” fortæller han.

Fra DR til Cumulus

Derfor startede han helt tilbage i år 2000 sit eget firma. Han sagde op hos DMI, hvor han de sidste ti år ud af 24,8 var tilknyttet DR og ofte tonede frem på skærmen for at give danskerne en oversigt over dagens og morgendagens vejr. Firmaet kaldte han Vejr 2, og det var en vejrtjeneste, der lavede klassiske vejrudsigter. Men firmaets kunder begyndte at efterspørge registereringer af vejret. Det var ikke noget, de dengang havde overvejet, men det blev over tid en del af konceptet, fortæller Torben Klausen. Cirka fem år efter opstart havde Vejr 2 et produkt, der lignende noget. Derfor oprettede han et selvstændigt selskab, og det er faktisk det, der i dag er blevet til Cumulus.

Cumulus er en vejrtjeneste, der laver målestationer, der kan registrere temperatur, fugtighed, vind, lysindfald og jordvarme. Vejrstationerne bygger på moderne teknologi, så selvom det er et fysisk produkt, er kernen IT. Alle de indsamlede data bliver nemlig tilgængelige på din computer eller telefon og kan deles til alle, som har brug for det– deraf Cumulus’ motto ”Vejret i skyen”.

”Det var spændende at starte sit eget op. Alle meteorologer havde gået og talt om alt det, vi kunne gøre, hvis vi ikke var del af en stor, tung statsvirksomhed. I dag er der stadig folk, der takker mig fra DMI. Det sparkede også gevaldigt til dem,” siger Torben Klausen om hoppet fra etableret til fri fugl.

Vejrstationer til mange formål

Han begyndte nemlig at lave nogle former for udsigter på Vejr 2, som de aldrig havde prøvet på DMI, og de begyndte at sætte varsler op. Det gør DMI så også i dag, fortæller han.

”Hvis en landmand skal bruge seks timers tørvejr fra han har sprøjtet, så det ikke skylles af afgrøderne, så havde vi et system, hvis han kunne sætte en profil op og så fik han en sms seks timer før, der var varslet regn i hans postnummer. Det fik ret stor succes,” siger Torben Klausen.

I dag er teknologien meget nemmere at sætte op, og det er ikke kun landmænd, der bruger Cumulus’ produkt. Målestationerne bliver lavet efter kundens ønsker, om de så skal måle vind, lysindfald eller flere parametre. Derfor har han både samarbejde med DMI, Roskildefestival, havneanlæg og konsortier.

”Næste skridt er at komme ud over landegrænserne. Der er flere af vores kunder, der har marker i Østeuropa, og vi har allerede en måler på Grønland og i England,” fortæller Torben Klausen.

Læs også: Kickstart din produktudvikling med Scion DTU

Sæde i forskerparken

Engang havde Torben Klausen kontor i Scion DTU’s Grønne Iværksætterhus i Roskilde , men i dag har Cumulus til huse i forskerparken på Scion DTU i Hørsholm. Her får den lille virksomhed på fire mand sparring fra de mange større virksomheder, hvor der netop er ved at blive etableret et prototypeværksted. Derudover har Torben Clausen været i løbende dialog med Produktudvikler ved Scion DTU, Bo Petersen, der også står til rådighed for virksomhederne i Hørsholm.

”Det prototypeværksted, som Scion DTU gerne vil etablere i Hørsholm, er egentlig en videreførsel af det, vi oplevede i Det Grønne Iværksætterhus. Det er et miljø, som passer rigtig godt til vores virksomhed. Her kan vi til stadighed udvikle produkt og koncept på en mere alsidig måde, end hvis vi gik alene,” fortæller han.

Cumulus har været i forskerparken siden 1. januar, og de har allerede fået glæde af muligheden for at dele kompetencer.

”Det er ikke mere end en halv time siden, at en nabo kom forbi og sagde, at en af de andre virksomheder afholder et kursus, som handler om lige det problem, vi havde talt om. På den måde er det et godt bidrag til en fortsat udvikling af vores virksomhed. Vi arbejder i et marked, som er i rivende udvikling, og det er vigtigt, vi ikke bliver overhalet. Den sparring, vi får i miljøet, er en vigtig del af det,” fortæller Torben Klausen afslutningsvis.

Læs også: Scion DTU: 80% af vores virksomheder vokser

Skriv et svar