Arkiver

Content PartnereGuideNyhederRekrutteringSoftware

En dygtig CTO – en af de vigtigste medarbejdere i et startup

Ansøgninger CTO Trendsonline

En dygtig CTO [Chief Technology Officer eller Chief Technical Officer] er blevet en af de mest essentielle og eftertragtede medarbejdere i det danske startupmiljø – og erhvervslivet i det hele taget. Her er Rekruttering- og HR-specialist, Birgit O’Sullivans, bud på, hvorfor.

Det kan være knald eller fald for en startup virksomhed at ansætte en CTO – den rette kan være altafgørende for et startups succes. Særligt teknologitunge startups har brug for en dygtig CTO med styr på at håndtere eksempelvis softwareudvikling, at implementere nye processer, tage de rette beslutninger i forhold til tekniske detaljer og i det hele taget drive den teknologiske retning virksomheden skal bevæge sig i.

“Tech start-ups kan opstå på mange måder. Nogle gange er det et universitetsspeciale eller en Ph.d. afhandling med flere dygtige studiekammerater, der udvikler sig. Andre gange finder nogle stykker sammen om et konkret her & nu behov – og samler en håndfuld specialister, der går i gang med at løse behovet med en ny app eller et fysisk produkt,” fortæller Birgit O’Sullivan, Rekrutterings- og HR-Specialist, der blandt andet har arbejdet med rekruttering til startups i en årrække gennem sin virksomhed, O’Sullivan Consulting.

Hun forklarer videre, at det ofte fungerer rigtig godt for startup virksomhederne i begyndelsen. Imidlertid kan der komme et tidspunkt, hvor der skal træffes nogle valg, eller der skal være en tættere kobling mellem teknologi og marked. Her kan en CTO være løsningen.

Hvordan finder man en CTO?

Birgit O’Sullivan anbefaler, at man som arbejdsgiver er skeptisk, hvis kandidater mener at have alle svarene. Mange tech startups er komplekse – både produktet og markedet. Derfor er det, ifølge Birgit, vigtigt at tænke over lærings- og forståelsesperspektiv frem for at vælge én, der mener at vide det hele.
“Normalt er det også en fordel, at en CTO har en vis bredde – det vil sige ikke er en superspecialist. Det kan for eksempel være en fordel at kunne kode i flere sprog eller have forstand på flere teknologier som back-end, front-end og mobil,” lyder det fra Headhunteren Birgit O’Sulllivan, der anbefaler, at startups lægger ud med at vælge en af stifterne i virksomheden som CTO, indtil der er brug for en ude fra.

“En ekstern teknisk rådgiver i et advisory board, i en bestyrelse eller på konsulentbasis kan også være en, der bistår en startup virksomhed indimellem og sikrer, at de tekniske specialister holder sig på sporet og bevarer samtidig et gyldent overblik. Rådgiveren kan ende med at blive CTO, når virksomheden er moden til det – eller kan måske hjælpe med at finde den rette CTO i samarbejde med en ekstern samarbejdspartner – en decideret headhunter,” siger Birgit O’Sullivan.

I et startup kan det nemlig være lettere at finde en teknisk rådgiver end den rette CTO-profil.

“Det skulle jo nødigt mislykkes, da det er en nøglepost og en stor investering uanset om det er lønkroner eller ejerskab, man som start-up betaler,” pointerer Birgit.

Hvad skal man være opmærksom på?

Hvis man vælger at søge efter en CTO eksternt, mener Birgit O’Sullivan, at det er vigtigt nå frem til, hvordan en ideel kandidat ser ud.

“Du skal tænke over, om du vil have en, som motiveres af, at rollen som CTO er et stort karriereskridt op – og vil gøre alt for at bevise, at han eller hun var det rette valg? Eller om du vil have en, der har prøvet det før, hvor I måske hurtigere kan nå i mål,” forklarer Birgit O’Sullivan og uddyber:

“Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at det er en person, som trives med flere roller. Det kan være som en tæt samarbejdspartner med CEO, Salg, Underleverandører og nøglekunder. Ofte vil CTO’en også være den daglige tekniske projektleder. CTO’en kan også deltage ved bestyrelsesmøder, når det er relevant.”

En CTO i en startup virksomhed skal, ifølge Birgit O’Sullivan, være som en god cocktail med den rigtige sammensætning af spiritus, sukker, bitters og en form for væske.

“En CTO – cocktail indeholder både hard skills som tekniske færdigheder og soft skills som social intelligens. Sidst, men ikke mindst, så skal CTO-jobbet sælges, men ikke oversælges,” afslutter Birgit O’Sullivan.

Du kan finde din næste CTO på online platformen The Hub.dk, der er sat i verden for at hjælpe startups og vækstvirksomheder med at accelerere deres vækst. Konceptet har flere fokuspunkter – rekruttering og matchmaking mellem startups og investorer er blandt disse.

Læs også: Stifter af Plan Penny fandt sin medstifter på sit kontorfællesskab

Skriv et svar