Arkiver

BusinessNyheder

Social iværksætter: Det rører noget i dig, når dine medarbejdere har tårer i øjnene

Fredericianske Temashop har ansat flere mennesker fra såkaldt udsatte grupper. Gevinsten er loyale medarbejdere, mens forretningen kører videre på skinner, fortæller direktøren.

Jesper havde ingen særlig uddannelse og syv år på kontanthjælp bag sig, da han fik jobbet.

Praktikstillingen på lageret hos online-butikken Temashop, der sælger kostumer og tilbehør, kom i hus, da en jobkonsulent henvendte sig for at høre, om den fredericianske virksomhed kunne bruge en døv mand.

”Så besluttede vi at give ham chancen, og han fik tårer i øjnene. Det rører altså noget i dig selv, og du får en loyal medarbejder, der vil gå gennem hvad som helst for dig,” siger direktør Daniel Diness Andersen.

Flere kom til

Det kom blandt andet til udtryk, da systemet en dag gik ned. Her blev Jesper ifølge direktøren og kæmpede til det sidste.

Selvom han i starten ikke arbejdede lige så hurtigt som sine kollegaer, blev Daniel Diness Andersen og de øvrige medarbejdere så glade for Jesper, at han senere blev ansat i fleksjob.

De gode erfaringer har desuden betydet, at staben på 15 mand hos Temashop nu tæller en lille håndfuld medarbejdere fra såkaldt udsatte grupper.

”Det er normalt ikke nemt at finde en, der kan klare altmuligmandsarbejdet med det største smil. Det giver også en fleksibel arbejdsstyrke at have folk ansat i fleksjob. Vi har for eksempel mange ordrer om mandagen, og så er det rart at have en mand mere på arbejde,” siger Daniel Diness Andersen.

Forene to bundlinjer

Målet er fremover, at mindst en femtedel af Temashops medarbejdere skal udgøres af socialt udsatte – for eksempel flygtninge, handicappede og tidligere straffede.

Den slags er sød musik i Den Sociale Kapitalfonds ører. Det seneste halve år har Daniel Diness Andersen og hans virksomhed derfor gennemgået et af fondens sociale vækstprogrammer med fokus på kompetenceudvikling.

”Vi kigger både på vækstpotentialet hos en virksomhed og på, om den formår at se muligheder og ikke begrænsninger i at ansætte socialt udsatte. Udfordringen er at kunne vurdere, hvilke job der matcher deres kompetencer. Det kræver en vilje og rummelighed, der skal komme fra ledelsen,” siger Jeanette Thielfoldt, senior forretningsudvikler hos Den Sociale Kapitalfond.

Erfaringerne viser, at virksomheder med en social vinkel har de samme vækstmuligheder som andre typer virksomheder, hvis de formår at forene den forretningsmæssige med den sociale bundlinje, tilføjer hun.

Krævende at komme tilbage til arbejdsmarkedet

Temashop har da også haft nogle fornuftige år med fremgang i salget. Det betyder dog ikke, at det er lutter lagkage at tilknytte socialt udsatte.

Ifølge Daniel Diness Andersen er det krævende at få folk, der har været uden for arbejdsmarkedet i lang tid, i gang igen. Den fredericianske virksomhed har blandt andet brugt en del ressourcer på uddannelsesforløb i samarbejde med det offentlige.

”Jeg kunne måske godt tjene flere penge ved at gøre det på en anden måde, men omvendt får jeg nogle trofaste medarbejdere for livet og skal ikke bekymre mig om, at de pludselig tager videre. Desuden er det jo os alle sammen, der skal betale, hvis de ikke har noget at lave,” slutter direktøren.

Skriv et svar