Arkiver

IoTMedtechNyheder

Telemedicinens mange facetter skaber debat verden over

Ingelise Holm Regeringens sundhedspakke bliver formentlig forhandlet på plads torsdag aften eller fredag, og det er ret sikkert, at en del af pakken bliver et boost til hele det telemedicinske område, som Bertel Haarder er meget optaget af. Forventningerne til mulighederne i fremtiden betyder blandt andet, at de nye supersygehuse får færre sengepladser, end vi er vant til på hospitalerne i dag. Man regner simpelthen med at kunne behandle flere på distancen, fx ved at indlægge dem i hjemmet. Vi har en aftale med overlæge Klaus Panareth på Frederiksberg Hospital fredag klokken 11.00. Her kan han kort fortælle om de projekter, de har gang i for tiden, og bagefter kan journalist og fotograf gå direkte over til en patient, de i øjeblikket har i behandling. Personen er "indlagt" i sit eget hjem og bor på Frederiksberg - tæt på hospitalet, tror jeg. Adressen kan I få fra Klaus Panareth fredag morgen, hvis I ringer til ham. Ellers får I den bare, når I kommer. /Kristine Formand for Dansk Selskab for Klinisk Telemedicin Klaus Phanareth Overlæge, ph.d. klinisk lektor Leder af Telemedicinsk Forskningsenhed (TFE) Frederiksberg Hospital, Medicinsk avd. M Ndr. Fasanvej 57-59 DK-2000 Frederiksberg tlf. +45 38 16 42 60 / mobil +45 21 70 68 70 klaus.phanareth@frh.regionh.dk www.virtuellehospital.dk

De gode og dårlige sider ved telemedicin bliver stadig diskuteret. Særligt i en verdens mest tech-fikserede nationer, Sydkorea, bøvler man med legaliseringen af det medicinske tiltag, og i Danmark vil teknologien komme til at spille en stadig større rolle.

Begrebet telemedicin kan virke en anelse svær at definere, for hvad dækker ordet egentlig over? Kort sagt er det lægekonsultation mellem læger og patienter over digitale platforme.

Lee Kyung-ho, professor hos Korea Univserity’s Graduate School of Information Security, fortæller til Quartz, at det dækker over blandt andet videosamtaler mellem læger og patienter, men en stor del af telemedicin består også af dataindsamling af blandt andet patienters puls, hjerterytme, blodsukkerniveau med mere, som kan måles ved blot at benytte ét udstyr.

Telemedicinen er ved at blive udbredt verden over lige fra Danmark til Asien, men i et af verdens mest techsavvy lande møder fremskridtet stadig modstand. I Sydkorea har virtuelle lægebesøg endnu ikke slået igennem selvom både USA og Japan har sagt god for tiltaget. Faktisk er telemedicin mellem læger og patienter stadig ulovligt i landet, skriver Quartz.

Telemedicin kan komme millioner til gode

Telemedicinens vigtigste funktion kan ikke benægtes. Den hurtige og ikke fysiske tilstedeværelse ved lægekonsultationerne kan komme mange patienter til gode – særligt de som er så geografisk isoleret, at de ikke kan møde fysisk op hos lægen.

I Sydkorea, hvor en mulig lovliggørelse blev mødt med protester og strejker, kan telemedicinen komme omkring 5,8 millioner mennesker til gode, blandt andet ældre patienter og de som er så kronisk ramte, at de ikke kan komme til konstante lægebesøg.

Dog til trods for Sydkoreas strikse regler angående telemedicin, ser deres regering nu frem mod at lette regulationerne om kommerciel brug af forbrugernes sundhedsdata, som man mener, vil booste landets serviceøkonomi. Derudover spår man, at lettelsen af reglerne vil kunne skabe jobs samt øge landets eksport til det kinesiske og sydamerikanske sundhedsmarked.

Datasikkerheden kan handle om liv eller død

Men telemedicinen kæmper med diverse risici, som særligt skyldes de digitale facetter af tiltaget.

Faren opstår ved indtastningen af personfølsomme patientdata i privatejede digitale netværk, og for at holde fast i det Sydkoreanske eksempel, kender de i høj grad til truslen for cyberangreb fra nordkoreansk side.

Når personfølsomme medicinske data eksponeres på den måde, som teknologien sørger for, kan det medføre at forsikringsselskaber fravælger at påtage sig den slags sager.

Og endnu værre kan fejlagtige data, som skyldes tekniske fejl eller cyberangreb, føre til medicinske uheld. Som Lee Sang-yoon forklarer til Quartz, kan datasikkerheden i telemedicin handle om liv og død.

Danske medtech-startups har fokus på telemedicin

Men i Danmark er vi med på beatet. Flere danske medtech-startups beskæftiger sig med telemedicin, og de har vakt stor interesse i både det danske samfund såvel som hos internationale investorer.

Startups som TeleSkin, der med appen skinScan gør det muligt for patienter at undersøge egne modermærker for modermærkekræft, har særligt gjort sig bemærket i Danmark, da de modtog en millioninvestering fra SEED Capital.

Men TeleSkin er ikke den eneste danke spiller inden for medtech-markedet mod modermærkekræft. Miiskin er også en dansk app, som melder krig mod modermærkekræft. Startuppet er blandt andet blevet fremhævet i et blogindlæg på Forbes, skrevet af  Todd Hixon, som er Venture Capital Investor fra USA. Han påpeger, at hele verden digitaliseres og derfor indstiller kommunikationsvejene efter det, og det bør lægeverdenen også gøre, fordi brugerne kræver det.

Det danske samfund har brug for teknologien

Danske Monsenso har også gjort sig bemærket, særligt i international sammenhæng. Startuppet skrev for lidt over en måned siden kontrakt med en af Storbritanniens største fonde, NHS Foundation Trust of Central Northwest London om at implementere Monsensos mobile health-løsning for skitzofrene unge – den såkaldte mHealth.

Brugervenlig teknologi i form af telemedicin er også et tiltag, som det danske samfund har brug for. Carsten Obel, som er professor og direktør for Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet har tidligere udtrykt, at brugervenlig teknologi som blandt andet sundhedsapps uden tvivl kommer til at spille en større og mere markant rolle i den enkelte patients måde at holde øje med egen sundhed på. Med det mener han også, at det essentielle er at sikre kvaliteten, hvilket han mener, kræver at sundhedsvæsenet går i dialog med udviklerne om systematisk at afdække de videnskabelige, etiske og teknologiske aspekter.

Telemedicin kræver tung kapital

Det er svært at være konkurrencedygtig inden for medtech, hvis ikke du har stor mængde af kapital. Chung Hyung-jun, som er rehabiliteringslæge og strategisk direktør for nonprofit-organisationen Associations of Physicians for Humanism, fortæller blandt andet til Quartz, at telemedicin kan lede til et monopolstyret marked, domineret af de største og mest kapitaltunge spillere.

Telemedicin vil altså fortsætte sin fremgang i Danmark såvel som i Sydkorea, men det er stadig til debat, hvor hurtigt implementeringen vil forekomme, alt efter hvor meget støtte startups og andre virksomheder vil modtage fra regeringernes side.

Skriv et svar