Arkiver

BusinessGuideUdland

10 gode råd: Sådan giver du et godt førstehåndsindtryk

Førstehåndsindtryk

Ifølge Harvard-psykolog Amy Cuddy er tillid det vigtigste at skabe, når du møder din fremtidige chef, kollega, kunde, eller hvem end du møder i arbejdsøjemed. Her er hendes ti bedste råd til et godt førstehåndsindtryk.

Tillid. Dét er det allervigtigste at skabe, når du møder et nyt menneske. Også i arbejdsøjemed. Først når du har vist, at du er pålidelig og sympatisk, bør du fremvise alle dine evner, erfaringer og ekspertise. Det mener i hvert fald Harvard-psykologen Amy Cuddy, som har talt med Inc.com om, hvad der er vigtigst ved et første møde.

Læs også: Hvordan laver man det perfekte elevatorpitch?

Mange tror nemlig, det er at vise din kunde, fremtidige arbejdsgiver eller kollega, at du har mange års erfaring, kompetencer og lige netop de rette evner. Men faktisk skal du først smide dit CV på bordet, når du har vist, at du er en person, de kan stole på, siger Amy Cuddy.

Læs også: Undgå disse fejl, når du netværker

Hun giver ti gode råd til, hvordan du kan fremstå mere sympatisk og pålidelig ved første møde – selvfølelig på en ægte og autentisk måde.

 1. Lyt langt mere end du taler.
  Spørg ind til dem, du taler med. Smil, nik, brug dit kropssprog mere end dine ord. Når du taler, så vis at du har lyttet til, det der er blevet sagt. Og giv kun råd, hvis du er blevet spurgt. Det handler om dem, ikke dig.
 1. Giv andre en plads i rampelyset
  Generelt får folk ikke nok ros. Så begynd at rose folk mere, find ud af, hvad de har gjort godt og vis, at du kerer dig nok om dem til at have lagt mærke til, hvad de gør.
 1. Glem alt om selektiv hørelse
  Ifølge Amy Cuddy er det umuligt for folk at lytte, virkelig lytte, til nogen som helst, som de føler rangerer under dem. Men dem, som netop gør et godt og blivende førstehåndsindtryk, er dem, der lytter til alle og får alle – ligegyldigt hvilket job eller status de har – til at føle sig hørt.
 1. Hold fokus
  Lad din telefon ligge. Kig op fra skærmen. Du kommer aldrig til at knytte bånd med folk, som du ikke kan give bare et minuts fuld opmærksomhed.
 1. Giv, før du modtager
  Tænk aldrig først på, hvad du kan få ud af samtalen. Fokusér på, hvad du kan give. Du skal ikke forvente at få noget igen, for ved at give opbygger du et ægte tillidsforhold.
 1. Kom ned fra piedestalen…
  De eneste personer, der bliver imponeret af selvhøjtidelige, prætentiøse mennesker, er selvhøjtidelige, prætentiøse mennesker. Alle andre, siger Amy Cuddy til Inc.com, bliver blot irriterede,
 1. …fordi andre folk er ligeså vigtige som dig
  Du ved allerede, hvad du ved. Du kan ikke lære noget fra dig selv, men du kan derimod lære alt det, som andre ved. På den måde er de faktisk vigtigere end dig, når du skal give et godt førstehåndsindtryk.
 1. Vælg dine ord med omhu
  Dit ordvalg er afgørende for din attitude. Eksempelvis er der forskel på om du absolut skal tage til et møde, eller om du får muligheden for at mødes med nogle andre mennesker, siger Amy Cuddy. De ord du bruger til at beskrive en situation er betydende for, hvordan din attitude over for situationen opfattes – og føles for dig.
 1. Lad være med at diskutere andres nederlag…
  Sladder er fint, og sladder kan skabe nogle tilhørsforhold. Men lad være med at diskutere andres fejl og nederlag og grine af dem bag deres ryg.
 1. …vær åben om dine egne mangler
  Succesfulde mennesker har en speciel karisma, deres succes virker til at skabe en glorie om dem, som Amy Cuddy udtrykker det. Kodeordet er ”virker til”. Du kan sagtens gøre et godt indtryk uden at være super succesfuld. Du skal i stedet være ægte, ydmyg og turde indrømme dine egen fejl og mangler.

Skriv et svar