BusinessEventsNyheder

Til bal med investorerne: Penge skal sættes i at gøre en forskel

Impact Investor Ball

Torsdag aften stod i investeringens navn. Ikke investeringen for at finde den næste cash cow eller unicorn, men investeringen for at gøre en forskel. Do good by doing well, som man siger. Det er det, impact investing handler om, og det var i fokus til Impact Investor Ball i Rydhave, hvor 12 startups picthede deres idéer til foretninger, der vil gøre verden et til et bedre sted.

Dette er ikke en invitation til en picnic. Vi kan ikke tilbyde dig den intellektuelle ækvivalens af et hæklet tæppe at lægge sig ned på, en kølig flaske vin at drikke og dit yndlingsbrød og pålæg. I stedet inviterer vi dig ind i de mørke skove. Langt bag de trygge rammer som dine rutiner og sikre hjem udgør. Her sker der nemlig noget spændende. Her findes væsener, mange aldrig har set før. De bevæger sig og arbejder sammen på nye, fantastiske måder. De bygger strukturer af en sådan skønhed, at vi ikke tidligere har haft fantasi til at forestille os det. Og de vil ikke meget længere lade skovene begrænse dem.

Disse væsener er pionererne inden for impact investing.

Impact Investor Ball og Student Startup Growth Academy er målrettet unge iværksættere, der er studerende på videregående uddannelser eller som netop har afsluttet deres uddannelse.

Sådan lagde Otho Kerr, partner i Encourage Capital ud torsdag aften. Stykket han læste op kommer fra en bog om netop impact investing. En vildt voksende skov der med sin frodighed lokker flere og flere investorer, entreprenører og iværksættere til sig. Det er et fællesskab, som vokser, og det er vigtigt, understregede han, hans stemme rungende gennem teltet i Rydhave ud over hver eneste af os, der sad og sugede til os. Drømte om at komme med ind i skoven. Væk fra byerne, hvor investeringer er lig med at lave flere penge, til sig selv naturligvis, og hvor den eneste måde, man kan løse sociale og miljømæssige problemer er gennem at købe aflad hos velgørende organisationer. Men privat kapital kan også bruges på at skabe både opmærksom om og løsninger på sociale, økonomiske og miljømæssige problemer.

Og det var aftenens fokus til Impact Investor Ball hos den amerikanske ambassadør i Rydhave.

12 student startups var udvalgt til aftenens bal

12 startups, de fleste helt tidligere i deres forretning, men allerede på vej dybt ind i skoven, var blevet inviteret til at picthe deres idéer for tre dommerpaneler af folk som Christian Stadil, Tommy Andersen, Shanella Hall, Tommy Ahlers, Susanne Hessellund og Morten Albæk.

Alle 12 startups havde idéer til, hvordan de ville være med til at gøre verden bedre med deres forretning; bæredygtige byggematerialer, genanvendelige krykker helt uden plast og aluminium, festivalstole, kriblende proteinsnacks, bæredygtig levering af mad, en app mod madspild, udnyttelse af opbevaringplads i byerne, et brusehoved der nedsætter vandforbruget, en Momondo-app for al transport i Danmark, et site rettet mod mennesker, der blev seksuelt misbrugt som børn, medtech mod overmedicinering og teknologi, der skal hjælpe ordblinde med undertekster.

Alle fik vi udlevet 50.000 dollars. Karma dollars, som vi kunne donere til vores favorit efter picthene, efter vi havde hørt, hvad de professionelle investorer havde at sige. De var imponerede. Vi var imponerede. Over idérigdommen, gå på modet og viljen til at ændre verden. I haven bag ambassadørens bolig, vel sagtens mere en lille park, kunne vi alle diffundere rundt og netværke under træerne. Skovens grene føltes tættere på.

Her sad vi i Lean Greens bæredygtige festivalstole, for inden vi mødte dem, vidste vi ikke at der pr. 1000 kvadratmeter kan være op til 300 kilo affald primært i form af festivalstole på Roskilde i campingområdet alene. Vi smagte melorme stegt i chili, og de var overraskende gode – og fyldt med protein. 48,8 procent! Det er da noget for fitnesssektoren.

Put your money where your mouth is

Og netop dem, der har råd til at gå til fitness og tage på festivaller er en målgruppe, vi skal give mere opmærksomhed, fortalte Silja Nyboe Andersen fra Active Philantrophy. Ikke at det ikke er godt at fokusere på ulande i Asien og Afrika, men middelklassen og den øvre middelklasse, de har midlerne til at gøre en forskel. Impact investing handler om vores fremtid. Det er et mindset, og det er et mindset, der skal ændre den allerede eksisterende tankegang. Vi kan starte med os selv, sagde Silja Nyboe Andersen og løftede på sin bæredygtige mulepose. ”Put your money where your mouth is”, køb bæredygtigt, støt iværksættere, som de 12, I ser her i aften, sagde hun, og det var svært at være uenig.

Da træernes skygger blev lange var det tid til at finde vinderne af aftenens bal. To startups kunne gå fra Impact Investor Ball med et microlegat på 15.000 kroner hver og titlen som aftenens yndling. Men som vores vært, Rufus Gifford, sagde, så var de alle vindere. To havde dog gjort ekstra indtryk, havde ryddet lysningen i skoven, så at sige, og Danish Cardboard Tech med deres bæredygtige krykker kunne tage UPS’ microleget med sig hjem. De selvstændiges a-kasse, Dana, gav deres legat til appen Too Good To Go, som bekæmper madspild på restauranter og hos bagere, også de kunne tage 15.000 kroner med hjem.

For impact investorer og iværksættere med teknisk snilde er den verden, vi lever i nu, den mest spændende tid nogensinde. Sådan sagde Jimmy Maymann, direktør hos AOL Content & Consumer Brands. Og det kan der være noget om med de teknologiske landvindinger, der de seneste år er skyllet ind over branchen, og har startet den fjerde industrielle revolution. Vi har brug for at “do good by doing well”, og vi har brug for unge iværksættere ligeså meget, som vi har brug for udvikling og innovation, understregede Jimmy Maymann og opfordrede os alle til at tænke stort. At drømme stort.

Og det er svært andet efter en aften med så megen tro på sig selv og det gode i mennesket. Som Silja Nyboe Andersen afsluttede, ”the world is changed by your example, not by your opinion.” Så kom og slut dig til os i skovene.

Her kan du læse mere, om de 12 virksomheder, der deltog i Impact Investor Ball:
Danish Cardboard Tech
ENORM ApS
FETCH
Flow-Loop
Lean Green
Nemtur
Reværk
Spaceflex
SubReader
SympTrack
Tabt Barndom
Too Good To Go