Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

NyhederSustainable Tech

Dansk startup: Er verden klar til insektsnacks?

Virksomheden satser på insekter som vores nye og bæredygtige proteinkilde. Indtil videre tæller produktlinjen kun ristede snacks, men der er mange planer i støbeskeen for fremtiden hos aarhusianske Enorm.

Insekter er oftest noget, man prøver at undgå i hverdagen. Vi har net, spray, forskellige tingester, der klistrer, brænder eller giver stød, for at holde de små kryb fra livet. Men i andre dele af verden er insekter lig med en mættende fødevare. Og med den globale opvarmning i ryggen, anbefaler eksperterne, at vi nu – globalt – vender blikket mod andre og mere bæredygtige porteinkilder. Eksempelvis insekter.

Enorm er et nyt startup af ildsjælen Lasse Hinrichsen, der oprindelig startede med at dyrke insekter med henblik på dyrefoder. Men han fandt hurtigt ud af, at der skulle nogle gevaldigt store mængder til for at kunne henvende sig til landbrugssektoren. I mellemtiden havde han dog ikke kunnet dy sig for at forsøge sig med selv at tilberede dem til venner og familie. Resultatet blev godt, og iværksætteren fik blod på tanden.

Enorm deltog på dette års Impact Investor Ball i Rydhave sidste uge, og i denne uge kan man finde hans produkter i butikker på Aarhusegnen og på helsebixen.dk. Insekter er selvfølgelig ikke det nye tech, men Enorm peger ind i en bæredygtig tendens, og melormene var noget, dommerne til Investor Ball spærrede øjenen op over.

Er Danmark klar til insekter?

Mange steder rundt i verden har det altid været normalt at indtage insekter til aftensmåltidet. I Thailand har det været en fast kilde til protein altid, og derfor er det meget normalt, at folk selv dyrker dem. Medierne støtter også op om, at insekter bliver det næste “nyt nordisk” i den vestlige verden. Tænk bare på Noma.

Men det er ikke helt sikkert, at forbrugerne er lige så klar. Derfor har Lasse Hinrichsen startet Enorm, som til at starte med kun forhandler snacks i form af ristede melorme i to smagsvarianter; chili og sour cream & onion. Han har med vilje valgt at bibeholde larverne i deres reelle form for at vænne folk til, at det er insekter, de spiser.

“Jeg ser det som min første og fornemmeste opgave at sprede ordet om insekter som fødekilde. Jeg ved godt, at jeg er tidligt ude og at forbrugerne måske har det svært med tanken, men jeg håber at kunne gå i spidsen og være med til at ændre folks opfattelse,” fortæller han.

Trendsonline har smagt på varerne, og de smager faktisk glimrende. De er ikke fede eller sprællende, men minder meget om andre stegte snacks
Trendsonline har smagt på varerne og de smager faktisk glimrende.

Han er dog helt på det rene med, at det nok bliver en langsommelig proces at få omvendt både forbrugere og fødevareproducenter til ikke at gyse af ubehag ved tanken om insekter i maden. Og dommerene var også nervøse for, om han var for hurtigt ude. Tre ud af fire i panelet mente, den vestlige verden ikke er helt klar endnu. Den sidste mente, han kommer lige i tide til at være blandt first movers inden for området.

Flere produkter i støbeskeen

Lasse Hinrichsen vil gerne udvide forretningen til også at forhandle flere forskellige produkter, men det kræver, at folk kan vænne sig til tanken om insekter som fødevarer.

Udover melormene satser han på snarest at kunne tilbyde insekter såsom græshopper og lignende som nogle måske kender fra Jungle- eller Crow bars. Men på sigt er forhåbningen at kunne forhandle mere forarbejdede varer. Eksempelvist mel lavet af insekter, som man kan blande i sit bagværk eller i en slags proteinbarer- eller kager.

“Insekter indeholder 48 gram protein ud af 100 gram produkt og beholder sine proteinværdier, selv når de er malet til mel,” forklarer fra Lasse Hinrichsen.

Tal om nogle seriøse proteinboller!

Bæredygtighed på foderbrættet

Insektdyrkning er en meget mere bæredygtig produktion end eksempelvis kvægproduktion, forklarer Lasse Hinrichsen. Et kilo oksekød kræver 1500 gange mere vand at producere end et kilo insektmateriale.

Det kræver også kun en tiendedel fodermængde og udleder 100 gange mindre CO2 end traditionel kvægproduktion.

Det er måske værd at tage med i overvejelserne, når man kvier sig ved tanken om insekter som fødekilde. Man skal jo bare spise dem, ikke have dem som kæledyr.

 

Skriv et svar