Arkiver

Nyheder

Sundhedsapps sælger dine oplysninger videre til virksomheder

Sundhedsapps, der hjælper med at logge og overvåge alt fra modermærker til menstruationscyklus beder om stigende detaljegrad, og de oplysninger kan ende i de forkerte hænder.

Apps, der holder øje med din sundhed eller cyklus, er blevet populære blandt danskerne. De er ofte gratis og kan hjælpe brugeren med at holde øje med eksempelvis ægløsning, modermærker, søvnrytme, hjerteflimmer og menstruationscyklus, men det overblik og den kontrol, de giver, kommer på bekostning af data. Data som bliver solgt videre til virksomheder.

Læs også: Brugervenlig sundhedsapp i rivende fremgang

Brugerne er bare sjældent opmærksomme på datasikkerhed, når de bruger apps, skriver Berlingske. Apps som Clue og WomanLog har milioner af downloads på verdensplan, men rettighederne til de data, som bliver opsamlet i appen er en gråzone, siger formand i Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede til Berlingske.

”Der kan for eksempel være en risiko for, at appsene bliver solgt videre til et hvilket som helst andet firma, og så følger alle brugernes data med helt lovligt. Det kan være et firma, man selv arbejder for,” siger han til avisen.

Investorer lugter penge i datastrømmen

Og der er risiko eller chance for videresalg, når en app bliver populær. Så lugter investorerne penge. Firmaerne, der ejer appen, ejer brugernes data, og de bliver solgt med. Det er de data, hvor der virkelig er noget at komme efter for virksomheder, der kan bruge det til for eksempel markedsføring.

Et godt eksempel er den danske sundhedsapp Endomondo, der blev solgt til et amerikansk firma. Firmaet fik alle oplysninger med uden brugernes vidende. For brugerne handler det ofte mere lækkert design og brugervenlighed end både datasikkerhed og revolutionerende teknologi, skriver Berlingske. Ved et opkøb kan der så pludselig blive opdaget en alvorlig sikkerhedsbrist, der gør det nemt for hackere at tilgå de mange oplysninger, brugerne trofast har tastet ind måned efter måned.

Læs også: Endomondo solgt til Under Armour for 575 millioner kroner

Rasmus Theede råder i Berlingske brugerne til at overveje grundigt, hvilke oplysninger de deler, og om de oplysninger virkelig er nødvendige for at få overblik over cyklus eller søvnrytme. Der er nemlig ingen garanti for, at de ikke ryger i de forkerte hænder.

Skriv et svar