Arkiver

NyhederSponsoreret indholdSustainable Tech

Startup vil koble videnskabsfolk og borgere for at redde verdens arter

BioNote

Et nordisk startup er i gang med at udvikle en app, som kan hjæpe byboere og naturinteresserede med at identificere arter, hvorend de går og undrer sig. Det skal sprede viden om vores jord og være med til at bekæmpe det andet store problem ud over klimaforandringer nemlig tab af biodiversitet.

Fuglene fløjter foroven, græsset er langt og uklippet, og en lille, busket hale vimser op af en træstamme få meter fra dig. Men hvilken fugl, er det nu lige det er? Er græs bare græs, og hvem tilhører halen på det der træ?

I bedste No Man’s Sky-stil kan man med appen BioNote identificere arter lige fra græs, til svampe, fugle og pelsdyr. Appen er udviklet af designmesteren Erik Thorelli sammen med biodiversitet-eksperten Alexandre Antonelli og kodeguruen Daniel Edler med støtte fra blandt andet Climate-KIC.

De mener, at viden om livet på jorden er en medfødt ret, specielt når det kommer til naturen omkring os.

”Adgang til viden om livet på jorden, de millioner af varianter af liv, der omgiver os på dette stykke klippe, der flyder afsted i rummet, er ikke bare en ret, det er også nødvendigt for at forstå vores plads i universet og den rige biodiversitet, der er vores hjem; Jorden,” siger CEO Erik Thorelli.

Samler videnskabsfolk og naturentusiaster

Han har som resten af teamet en stærk tilknytning til naturen, og den ledte ham til netop professor i biodiversitet Alexandre Antonelli. Han havde længe ville opfinde et værktøj, der kan hjælpe med at identificere de arter, man støder på i vildnisset og i haven, og sammen med Erik Thorelli diskuterede de sig frem til BioNote.

”Vi knytter videnskabsfolk til almindelige borgere i arbejdet på at identificere verdens arter. Næsten alle på denne planet vil på et eller andet tidspunkt skulle identificere en art af forskellige grunde. Hvad en videnskabsmand søger fra platformen, er forskelligt fra en gartner eller en vandringsmand, men hver slags bruger tilfører appen, hvad de kan, om det så er ekspertidentifikation eller et fotografi fra et barns hånd. Alt er brugbart for videnskaben,” fortæller Erik Thorelli.

Adresserer to fokusområder: Individets nysgerrighed og tab af biodiversitet

På den måde forsøger de med appen at adressede to udfordringer; individets behov for viden og det globale problem med tab af biodiversitet. Ud over klimaforandringerne er det nemlig jordens andet største miljømæssige problem, siger Erik Thorelli.

Ifølge en rapport udarbejdet af Europa Kommissionen i 2008 vil det estimerede årlige tab af biodiversitet og det deraf følgende tab af økosystemtjenester løbe op i 14 trillioner euro i 2050, hvilket svarer til syv procent af det globale BNP i 2050.

”Vi tror på, at vi kan adressere i hvert fald dele af dette, da den største forhindring mod at beskytte global biodiversitet er adgang til data om, hvor og hvornår arter forekommer. Ved at dele den slags data på en større skala med den nødvendige research og lovgivende organer kan vi skubbe til en større ændring,” siger Erik Thorelli.

Derfor er platformen, som endnu er i sin lukkede beta-fase, planlagt til at være gratis at bruge. Man logger sine observationer i en digital notesbog, og gennem et kollaborativt ID kan man automatisk dele dem med andre brugere og konkurrere om at være den bedste spotter.

Som professionel bruger, eksempelvis institutioner og skole, kan man tilkøbe ekstra ydelser, og teamet håber på at udvide internt, men også eksternt og få borgere og videnskabsfolk fra hele verden til at deltage og eksperimentere med at få lavet den bedste platform for biodiversitet.

Skriv et svar