De små aktuelleNyheder

Startups kritiserer EU-forslag om digitale medierettigheder

Danske startups går i kamp mod nyt EU-forslag, som begrænser dataindsamling og giver medierne nye rettigheder for brug af indhold.

En række danske startup-virksomheder ytrer deres kritik af et nyt EU-forslag. Virksomhederne frygter at forslaget vil bremse innovation og nye forretningsideer, inden de overhovedet ser dagens lys. Det skriver Børsen.

Den danske virksomhed Corti arbejder med kunstig intelligens. Den kunstige intelligens bliver klogere, når virksomheden fylder ny data ind i systemet. Derfor peger administrerende direktør Andreas Cleve på, at det kan forhindre lignende projekter i at opstå i Europa, hvis mediernes data forsvinder fra ligningen, mens resten af verden fortsætter ufortrødent.

Flere rettigheder for medierne

Forslaget, som EU har fremsat, indeholder en ny udgiverrettighed. Den betyder, at virksomheder skal betale for at bruge hele eller dele af mediers indhold i 20 år efter indholdet er publiceret.

Derudover byder forslaget også på en begrænsning af dataindsamling, eksempelvis fra medierne. Det kommer til at betyde, at indsamling af store mængder rettighedsomfattet data og tekst i fremtiden kun kommer til at være frit tilgængelig for forskningsinstitutioner, skriver Børsen.

Hos Danske Medier forstår man ikke startup-virksomhederne panik. Her mener man, at virksomhederne har misforstået noget.

“Det her er en måde at sige, at udgiverne har nogle rettigheder til indholdet, ligesom film- og musikselskaber har rettigheder til deres indhold. Meningen er, at hvis man vil udnytte indholdet, så skal man lave en aftale med udgiverne,” siger Holger Rosendahl, Chefjurist hos Danske Medier, til Børsen.