Arkiver

Kategorier

BusinessDe små aktuelleNyhederPlatform

Andelsbevægelse vil give investorer let adgang til kapitalsultne startups

Den længe ventede investeringscrowdfunding-portal Crowdinvest er gået i luften med sin første case. Det er godt nyt for startups, der har svært ved at rejse kapital – og for danskere med risikovillig kapital.

Det har været længe under vejs. Men tirsdag er Crowdinvest.dk så småt gået i luften med sin første investeringscase, som giver interesserede mulighed for at blive medejer af startuppet Landmad. Trendsonline talte i foråret 2013 med stifter Michael Eis, som dengang var fuld af optimisme. Lanceringen har dog ladet vente på sig, men det har ikke ændret på medstifterens positivitet. Og i dag har Crowdinvest bestemt noget at glæde sig over.

”Adgang til risikovillig kapital er en af de største udfordringer for mindre danske virksomheder. Sådan var det også for godt 150 år siden, da de første andelsselskaber blev grundlagt. Nu gentager vi succesen og starter den nye andelsbevægelse,” siger Michael Eis, stifter af Crowdinvest.dk.

Michael Eis har allerede flere års erfaring inden for crowdfunding. Han står nemlig bag den rewardbaserede platform Booomerang.dk. Sammen med Søren Stenderup, der blandt andet er bestyrelsesmedlem i Dansk Crowdfunding Forening, har han startet Danmarks første portal for investeringscrowdfunding. Visionen er at skaffe kapital til underskoven af danske opstarts- og vækstvirksomheder i Danmark og senere i andre lande, som Crowdinvest etablerer sig i.

Alle kan være med

Hos Crowdinvest har man skabt en platform, som skal gøre markedet for investering i unoterede opstarts- og vækstvirksomheder overskueligt for de fleste. Derfor skal interesserede virksomheder opfylde en række krav, som kan tage uger at forberede.

”Der er en bunke af dokumenter som virksomhederne skal have klar. I nogle tilfælde skal de ændre deres ejeraftaler og vedtægter for at være klar til at komme på Crowdinvest – og det tager tid. Vi håber på, med tiden at kunne skære lead-tiden ned til cirka 30 dage,” siger Michael Eis.

Til gengæld kan Crowdinvest levere en fuldt digitaliseret formidling af værdipapirer, som gør, at potentielle investorer let får adgang til kapitalsultne startups. Samtidig er den digitale proces med til at holde omkostningerne i bund. Derfor kan man investere fra helt ned til 1.000 danske kroner, hvilket giver de fleste mulighed for at være med.

Kompliceret område

Området som Crowdinvest bevæger sig inden for er komplekst og præget af stor regulering. Det fandt teamet bag hurtigt ud af. Derfor har det taget over to år at rette alle proceser til for at sikre, at de overholder alle regler.

Under forløbet har Crowdinvest også indledt et strategisk samarbejde med Merkur Andelskasse, der har en banklicens, som tillader virksomheden at handle med værdipapirer.

”Der er tre elementer i vores setup bag Crowdinvest. Der er platformen, som vi driver. Så er der Merkur, som har licensen, og som blandt andet står for værdipapirformidlingen. Og så har vi Søren Brinkmann, der er advokat og medejer og kan varetage alt det juridiske,” siger Michael Eis.

Med det strategiske samarbejde har Crowdinvest sparet en masse tid og 300.000 Euro, som det koster at få en sådan licens.

Blød start for introduktionens skyld

Crowdinvest gik tirsdag i luften med sin første case, men mange flere er på vej. Én enkelt case er et bevidst valg fra Crowdinvests side. Beslutningen er truffet for at give danskerne en fornemmelse af, hvad investeringscrowdfunding egentlig er.

”Vi vidste, at vi skulle bruge tid på at forklare, hvad investeringscrowdfunding egentlig er. Derfor har vi valgt kun at tage én case med. Men vi har haft møder med 60-70 kapitalsøgende virksomheder, og der er en del af dem, der vil kunne findes på vores side efter de første par uger med Landmad,” siger Michael Eis.

Det er altså kun et spørgsmål om tid, før platformens sortiment udvides.

Fremtiden er i EU

Forudsat at platformen bliver vel modtaget i Danmark, er teamet bag Crowdinvest ikke sene til at kigge ud over landets grænser. Her kan virksomheden se frem til en langt mindre kompliceret og tidskrævende proces, når konceptet skal godkendes i andre EU-lande.

”Vi kan tage vores platform og i samarbejde med Merkur – hvis vi er enige om det selvfølgelig – skalere det til en hvilket som helst EU-land. Merkur skal inden opstart notificere det lokale Finanstilsyn, hvilket er en ren rutinesag, og vi kan så kort tid efter operere i det pågældende land,” siger Michael Eis.

I den forbindelse vil virksomheden også kigge på mulighederne for finansiering, når virksomheden skal skaleres. De tre medejere har indtil videre udviklet og finansieret Crowdinvest af egen lomme.