I takt med at vi går over til vindenergi, går vi væk fra anlæg, der producerer spildvarme, som vi bruger i vores fjernvarmeanlæg. Derfor får vi brug for alternativer. Heliac har et billigt, men godt bud på næste generation af solenergi.
Det er koldt. Du tænder radiatoren. Og ud af den kommer der med god sandsynlighed fjernvarme, der er spildvarme fra eksempelvis kul og olieanlæg. Ifølge Dansk Fjernvarme er 64 procent af alle danske husstande forsynet med fjernvarme. Men det bliver de måske ikke ved med at være. For i takt med at vi går over til grøn energi, er der ikke brug for store anlæg, der producerer spildvarme. Og så kommer vi til at fryse, når vi åbner radiatoren.
Med mindre man finder nogle alternativer. Der er blandt andet solenergi og biomasse. Men startupvirksomheden Heliac udfordrer disse energityper med deres både grønne og billigere varme. Heliac arbejder med en teknologi, der hedder koncentreret solenergi, CSP, og kommer med den næste generation af solenergi.
Læs også: Aarhusiansk energiselskab købt af Danmarks største vindmølleoperatør
“Vi ser ikke anden solenergi, som vores konkurrenter, for det er for dyrt. Vi skal konkurrere mod fossile brændstoffer og biomasse. I Danmark er det primært afgiftsfri biomasse. Det koster et sted mellem 28 og 40 euro per MW time, og vi kan se, at vi kan levere energi til den pris selv i Danmark,” siger CEO i Heliac, Henrik Pranov.
Smartere solenergiløsning
Heliacs anlæg skal i første omgang erstatte fossile brændstoffer i fjernvarmesektoren, og senere er deres fokus el-sektoren. Heliac har nemlig udviklet et koncept, der bruger CSP på en fordelagtigt og billig måde både i produktion og vedligeholdelse solanlægget.
“Vi bruger egentlig et stort brændeglas. Når lyset kommer igennem linserne, bliver det sendt ned på en række fokuspunkter. På den måde kan man opsamle varmen og bruge det til at opvarme vand i sit fjernvarmenet,” forklarer Henrik Pranov.
Læs også: Bill Gates starter milliardfond mod klimaforandringer
Heliac ser et stort marked for deres løsning, da cirka halvdelen af det totale energiforbrug i Nordeuropa ifølge dem er varme. I dag er der en omstilling af især det danske elnet. Det går fra at blive leveret fra især termiske kraftværker, der har en masse spildvarme, til at blive leveret fra vindmøller, der ikke har noget spildvarme.
“Derfor står hele fjernvarmesektoren og leder efter et alternativ til spildvarmen fra de termiske kraftværker. Og det er der, vi kan se, at der er et marked for os,” siger Henrik Pranov.
Godt på vej med Climate-KIC
Heliac er en del af Climate-KIC’s acceleratorprogram, og Trendsonline møder dem på startup messen Slush i Helsinki. Her har Climate-KIC inviteret deres accelerator deltagere med, og Heliac takkede ja, da de så muligheden for at dyrke deres netværk og komme i snak med nogle mulige fremtidige investorer.
Læs også: En plastfolie der kan redde millioner af liv
Climate-KIC er en europæisk offentlig-privat innovationsvirksomhed, der samarbejder med virksomheder om at løse klimaudfordringerne. De har det eneste EU-acceleratorprogram med fokus på klimapåvirkningen. Heliac fortæller, at de ved at være en del af Climate-KIC mærker, at de får et godt og ikke mindst grønt netværk.
“Samtidig har vi fået meget ud af den feedback, vi har fået på vores produkt. Via Climate-KIC har vi mødt nogle folk, der forstår vores situation, har prøvet at starte ting op før og derfor kan forklare, at vi eksempelvis skal lade være med at være for tekniske overfor investorer og partnere, og at vi hellere skal fortælle om markedspotentialet,” siger Henrik Pranov.