Arkiver

Nyheder

StartupNight#11 med Martin Ferro-Thomsen fra Conferize

StartupNight #11 blev afholdt i går aftes på Republikken på Vesterbrogade i København. Der var sofaer og en åben bar sponsoreret af Elance. Efter Silicon Vikings havde præsenteret og Elance havde fået sin sponsortid, fik vi en times gode råd af en meget afslappet, men velforberedt Martin Ferro-Thomsen, tidligere co-founder af Issuu, nu i det danske startup Conferize.

Serieiværksætter Martin Ferro-Thomsen fortalte om Conferize, et dansk startup der startede i en kælder uden vinduer ved Gammel Mønt i København.

Folk troede jeg rullede ud fra Issuu i en Ferrari, men det meste gik faktisk til teamet. Jeg fandt et kælderværelse ved Gammel Mønt hvor jeg kunne skabe igen. Det kostede kun 500kr om måneden, der var ingen wifi eller toilet – det var et rigtig garage startup fra Gammel Mønt.

Det var faktisk Martins tid som humanistisk akademiker på Københavns Universitet, der fik ham til at indse hvor mange konferencer der egentlig er, over det hele og hele tiden. Han stod med et tilbud om en international 3-årig PhD i den ene hånd og funding til Issuu i den anden hånd, og selvom det var et interessant tilbud fra KU, så var Martin ikke i tvivl.

I dag har Conferize omkring 20 ansatte, der sammen arbejder for at facilitere digitalisering for dem, der endnu ikke forstår hvordan de skal tappe ind på mulighederne (som Issuu gjorde for offline magasinerne). Conferize vælger det bedste indhold fra forskellige kanaler og samler det i ét feed, som også kan hentes som et plugin til konferencens eget website.

Vi bygger en platform, der har ligeså stor arkitektur og skal bære ligeså meget data som facebook.

Martin fortæller hvordan udfordringen ikke er ”a matter of scarcity, but of abundance”, og at Conferize er bygget til at fungere som et filter.

En ny konferenceform

Trendsonline bragte et podcast med Martin Ferro-Thomsen i 2012, hvor han fortæller at Conferize ønsker at sidde på det her marked, selv om det er et stort område, med meget data, så kan de se at der er digitale muligheder for det – også selv om de ikke ved hvad præcist de er endnu (hør det her).

Igen trækker Martin på den akademiske baggrund og taler om netværksteori fra det gamle Grækenland til det han kalder old school i dag, som er den top-down form vi kender i dag (med en event planner der styrer konferencen), til den mere løst event-baserede next school, hvor konferencen minder mere om et samlet community der mødes.

 Vi vil være det førende medie for denne community-baserede form for konference.

Efter hans oplæg fortalte Martin, at det netop er humanister der ofte er dygtige til pattern recognition Pattern recognition hjælper ham til at se trends. Eksempler på denne nye konferenceform, som Conferize ønsker at bakke op, er den finske tech konference Slush, som Trendsonline skrev om her, eller unconferencen som Geek Girl netværket har brugt, se noget om det her.

Med denne løse form bliver der også mere plads til det, som Martin mener, har en langt højere værdi end et retweet eller en ny LinkedIn kontakt.

Viden kan være sekundær på konferencen, det handler om at netværke med de andre mens man er fysisk til stede, i rammer som dem her”, siger han og kigger rundt i den hyggelige café i Republikken.

Når man skaber en konference med åbne fora, som folk løst kan gå ind og ud af alt efter om emnet og taleren interesserer dem, så skaber det nogle nye dynamikker. Skellet mellem deltager og taler bliver mindre, og flere talere betyder derfor flere deltagere, der tager ejerskab. Taleren finder selv værdi i at markedsføre konferencen.

Gode råd fra en erfaren Martin Ferro-Thomsen

Både igennem hans oplæg og i den ivrige Q&A bagefter, blev der givet masser af gode råd om founderteamet, growth hacking og succeskriterier og markedsføring. Der blev delt bredt ud af Martins erfaring og selv om du ikke var blandt de 50-60 deltagere, kan du få nogle af hans råd her.

Der blev også spurgt ind til founderteamet og hvordan Martin selv havde fundet sine co-founders. ”I don’t believe in a one man show”, var det første svar, som blev underbygget med at det er videnskabeligt bevist at succesraten er højest med 2-3 personer i founderteamet. Founderen ham der kan og vil uanset hvilke udfordringer teamet går i møde, resten af founderteamet fungerer som resten af skelettet og Martin siger, ”byg rundt om founderteamet”. Derudover, er diversitet virkelig vigtigt.

Diversity to beat complexity. Det er vigtigt, at du finder folk, der kan det, som du ikke kan.

Andre gode råd handlede om at ideer er værdiløse uden handling, og at man ikke behøver beskytte sin ide (med mindre man har opfundet en formel på biobrændsel). Han fortalte med et grin, hvordan de selv havde været næsten paranoide i Issuu’s founderteam, og fik selv postbuddet til at underskrive en fortrolighedserklæring.

Ideas are like knowledge; if you give it away, you get more back!

Når man deler sine ideer med sit netværk, så planter man samtidigt nogle frø og kan på den måde få sit netværk til at arbejde for en. Folk vil gerne hjælpe. ”Spørg om hjælp!”, siger Martin og mener det.

I sidste ende mener Martin dog, at han I virkeligheden ikke kan hjælpe dig, fordi den ultimative erfaring er den man gør selv, når man starter virksomhed.

Byg din egen drøm, ellers bliver du ansat til at bygge en andens drøm.

Funding regel #1: Don’t do it

Behold dit almindelige arbejde så længe du kan og tænk grundigt over hvilken investor du går ind I et samarbejde med. Der var en klar holdning til investorer og VC’ere, og hvordan et startups fiasko ofte bunder i at den forkerte investor blev involveret.

Vælg de rigtige mennesker og husk at investorer også er mennesker med egne mål. Kapital er et instrument og investorer tænker som banker.

Og så er det vigtigt at man putter så mange penge i, som markedet kræver. Ofte ser man at investorer vil have resultater (før de er der). Det betyder at man først får pengene, når man har nået næste milestone – hvis ikke de unplugger før. Om Bootstrapping siger Martin:

Man vil så gerne gemme på pengene, men man må øge forbrændingen og skaffe flere folk af – afhængigt af hvilket startup man er.

Martin har selv talt med over 100 investorer de sidste par år, men anbefaler andre ikke at spilde tiden med det. Det har lært ham lektier som “Don’t talk to a VC if you don’t have traction” og at der findes en form for Super Angels, der lytter og har tillid til din mavefornemmelse.

Danmark vs. US

Conferize har de fleste af sine 20 ansatte siddende i Danmark. Conferize har fået sin funding i Danmark.

 Det lykkedes ikke at finde funding uden at relocate til US. Det var lettere her i DK, hvor jeg har mit netværk og kan være til stede.

Det var både praktiske årsager som børn og familie, der fik Martin til at vælge Danmark, men samtidigt er han også idealistisk og passioneret omkring det danske land.

Jeg tænkte det var lettere at bygge startup i US, men det var faktisk godt i DK. Lettere og bedre at hyre folk herhjemme. Og så har jeg faktisk også en kandidat i nordisk litteratur, og er egentligt ret passioneret ómkring København – det er the most livable city in the world.

Han taler mere om hvordan det godt kan lade sig gøre at starte virksomhed i Danmark, og at danskerne er dygtige til innovation, salg og design. Til gengæld mener han, at vi kan forbedre kapitalforholdende især for pre-seed stages, og det ville være godt at se regeringen have mere fokus herpå. “We can do this!” siger han flere gange med fuld entusiasme.

Vi har mange startups og meget talent. Vi skal bare have folk ud af deres comfortzones og ud af corporate stillinger.

Mod og troen på det i finanskrisens modvind – kunne godt skabe startup alligevel.

Tak for et godt arrangement – og tak til Martin Ferro-Thomsen for fortællingen og de gode råd!

StartupNight_Republikken

1 kommentar

Skriv et svar