Arkiver

Nyheder

Iværksætterturen: Interessen for iværksætteri stor i ‘udkantsdanmark’

Casper Blom er i fuld gang med dette års Iværksættetur, hvor han rejser rundt på landets skoler og sætter fokus på iværksætteri. Både lærere og elever er begejstrede over Caspers initiativ, og der bliver skabt masser af positiv energi om emnerne innovation og iværksætteri rundt omkring på de danske skoler – især i udkantsdanmark.

Interessen fra skolernes side for Casper Bloms Iværksætterturen har været stor i år, og han forklarer, at han er blevet budt hjerteligt velkommen tilbage flere steder. Trendsonline.dk har kigget med på Iværksætterturen – nærmere bestemt Handelsgymnasiet Vejlby Risskov i Aarhus, en del af Aarhus Købmandsskole.

Når en ung iværksætter som Casper Blom formidler sin tilgang til iværksætteri, går det hurtigt op for eleverne, at man ikke nødvendigvis behøver at være ‘Ole opfinder’ eller revolutionere et marked for at være iværksætter. Samtidig ser lærerne nye undervisningsmuligheder:

”Der har været ekstremt mange gode tilbagemeldinger, både fra eleverne, der rent faktisk får lyst til at blive iværksættere, men også fra lærere, der kommer hen bagefter og udtrykker, at de godt kan se den helt anden tilgang, der kan være til iværksætteri. Mange forklarer, at de kan bruge flere af de vinkler og budskaber, jeg kommer med i deres undervisning,” forklarer Casper Blom

Udkantsdanmark er vilde med iværksætteri
Casper Bloms tur bringer ham rundt i alle landets hjørner, og han kan tydeligt mærke en forskel i elevernes interesse i iværksætteri fra landsdel til landsdel:

”Jo længere væk fra storbyerne vi bevæger os, jo mere tændte virker folk til at være. Det er det, jeg oplever derude, de mindre byer jeg har været i, har folk været totalt ellevilde og åbne.  Det er som om, det går op for dem, at lige meget, hvor langt ude de bor, er det stadig muligt at have en webshop med salg til hele landet,” siger Casper Blom til Trendsonline.dk.

Lokale iværksættere med på turen
Et af de nye tiltag på årets Iværksættertur har været at tage lokale iværksættere med til foredragene. Det har haft en positiv påvirkning, da eleverne lettere kan relatere til, at det kan lade sig gøre at blive iværksætter, når de møder en iværksætter fra det område, de selv kommer fra, forklarer Casper Blom.

“Noget vi har gjort mere i år, er at tage lokale iværksættere med fra de forskellige regioner, og det har faktisk haft en rigtig fed effekt. Det jeg oplever rundt på skolerne, er at eleverne føler at det at starte sit eget bliver mere håndterbart, når der kommer en som måske endda har gået på deres skole, og som har gjort det,” fortæller Casper Blom

Gengangereinteresse
Størstedelen af de skoler Casper Blom besøger er gengangere fra sidste år. Skolerne har selv vendt tilbage til Casper Blom, efter at han havde været hos dem sidste år, fordi de ser så stor værdi i Casper Bloms synsvinkel. Fra Handelsgymnasiet Vejlby Risskov i Aarhus, som også var med sidste år, er meldingen klar:

”Vi har sagt ja til Caspers foredrag, da han er en god inspirator og rollemodel for vores innovationselever. Desuden kender vi ham og hans historie, så vi ved, at han holder et spændende og engagerende oplæg,” udtaler Uddannelseschef Birte Ravn Østergaard til Trendsonline.dk.

Undervisningsmateriale til faget Iværksætteri
Visionerne og fremtidsplanerne er store for iværksætterturen. Casper Blom planlægger allerede nu, at lave konkret undervisningsmateriale, som skal med på næste års tur. Det kan give et bud på, hvordan der kan undervises i innovation, og er ikke blot tænkt i gymnasieniveau, men også folkeskole og universitets niveau.

”Idag kan du sagtens lære en masse om regnskaber og det at blive iværksætter. Jeg synes bare, at det er den forkerte vinkel. Du lære typisk om regnskaber for produktionsvirksomheder med 5000 ansatte, som vi har 3 af i Danmark, hvorfor lære man ikke i stedet at lave momsregnskab for en enkeltmandsvirksomhed, som vi måske har 10.000 af. Det er langt mere studierelevant,” forklarer Casper Blom

Derudover er en af målene at skabe opmærksomhed omkring iværksætteri hele året rundt, i stedet for at det kun er i uge 37 og under Iværksætterturen. Det skal være mere normalt, at de forskellige skoler inviterer iværksættere fra lokalområdet til at holde oplæg som en del af undervisningen, mener Casper Blom.

Du kan læse relaterede artikler om Iværksætterturen her (2014) og her (2013).

Skriv et svar