Arkiver

Nyheder

Derfor lukkede Dinnersurfer i en uge – og åbnede igen

Siden AirBnB, Lyft og Uber USA med alternative løsninger til normale køb-salg-services, er der jævnligt blevet rejst tvivl om, hvordan deleøkonomi-startups kolliderer med lovgivningen herhjemme. Netop lovgivningen var årsag til, at Dinnersurfer pludselig valgte at lukke deres service i fem dage.

Hvornår må man sælge mad til andre mennesker uden at være underordnet de love og regler, som Fødevarestyrelsen laver og håndhæver over for almindelige restauranter?

Det er netop spørgsmålet for Dinnersurfer og alle deres brugere. Dinnersurfer formidler kontakt mellem ‘hjemmekokke’, der gerne vil tilbyde en ret til dem, der har lyst til et ægte hjemmelavet måltid, til gengæld for en skilling.

Dinnersurfer_NavidIkke mere end 10 retter

Men pludselig lukkede Dinnersurfer deres hjemmeside. Lige inden Kristihimmelfartsferien fik to hjemme-kokke nemlig aflagt et kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen – og det endte med en afgift på 1.200 kroner.

“Vi fik meldingen om, at de havde fået en afgift for kontrolbesøg, fordi de var over bagatelgrænsen. Men vi kunne ikke få klar besked om, hvad bagatelgrænsen var; og det stred lidt imod, hvad vi tidligere havde hørt. For at undgå at andre skulle få besøg og betale afgifter lukkede vi sitet, indtil vi kunne få klar besked fra Fødevarestyrelsen. Desværre havde de lukket hele Kristihimmelfartsferien,” fortæller medstifter af Dinnersurfer Navid Baharlooie.

Efterfølgende har Fødevarestyrelsen forklaret afgifterne, og der skulle nu være klarhed om, at brugerne af Dinnersurfer max må lave og sælge mad 10 gange på et år. Dinnersurfer har valgt at tage ansvaret for den uklare bagatelgrænse og kompensere de to kokke for kontrolafgiften.

Bagatelgrænse eller ej

På Dinnersurfers Facebookside kan man læse, at brugere selv har fået lidt tvetydige svar fra Fødevarestyrelsen. Fx har en bruger fået på skrift, at madsalg via Dinnersurfer tilhører privatsfæren og uden for lovgivning om fødevarer. Men det er forkert – det står klart nu.

“Mandag efter ferien havde vi en god dialog med Fødevarestyrelsen, hvor vi blandt andet fik vendt, hvordan Dinnersurfer fungerer, og på hvilken måde det er omfattet af Fødevarestyrelsens retningslinjer. Tirsdag den 3. juni kunne vi derfor melde klart og tydeligt ud, hvornår vores kokke kan bruge Dinnersurfer uden det kedelige besøg fra Fødevarestyrelsen”, fortæller Navid Baharlooie Trendsonline.dk.

Læs eventuelt selv nærmere i kapital 9 i Vejledning om privatsfære og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen.

Råder til dialog med myndigheder

Love og deres vejledninger er ofte lavet før internetbaserede startups nytænkte et kendt koncept. Men nuværende lovgivning gælder selvfølgelig også på internettet. Derfor råder Dinnersurfer andre startups til at være på forkant.

“Til andre startups vil vi sige, at det giver mening at tage en dialog med myndighederne fra starten af. Hvordan lovgivningen skal forstås, og hvornår den gælder, kan være svært at forstå. Derfor er det hensigtsmæssigt at tale med dem, som har bedst styr på det, og få klarlagt præcist, hvordan lovgivningen gælder i forhold til dit startup,” fortæller Navid Baharlooie.

Navid og resten af teamet bag Dinnersurfer kører nu videre, men sørger for at ingen udbyder mad mere end 10 gange om året.

Desuden disker Dinnersurfer snart op med en række nye initiativer – blandt andet en app og private madlavningskurser!

Startups der skubber til det eksisterende marked

Når Dinnersurfer skubber til Fødevarestyrelsens definition af bagatelgrænsen, så skubber de dybest set ved ideen om, hvem der kan være kok og sælge sin mad til andre mennesker. Hvis markedet skifter i forhold til, hvad der er i udbud, og hvad der efterspørges, så varsler det om, at den nuværende lovgivning måske skal kigges efter og evalueres.

Vi har på Trendsonline.dk tidligere skrevet om flere startups, der skubber til og rusker op i deres nuværende markeder – startups der på sigt kan rykke ved vores nuværende lovgivning.

Du kan læse mere om alternativet til dankortet MEEwallet, ejendomsmæglerplatformen Just-Sold og platformen for køb af nye biler AutoOffer, eller Dansk Crowdfunding Forening, der netop har afholdt deres stiftende generalforsamling, og er gået sammen netop med formålet om at ændre rammevilkårene og gøre den alternative finansieringsform til en mulighed for små og mellemstore virksomheder.

Læs den tidligere artikel om Dinnersurfer, da de først lancerede deres service.

3 kommentarer

Skriv et svar