Arkiver

Nyheder

DTU og Innovationsfonden satser på iværksættere

Startupvirksomheden Apiosoft har sammen med AT Lighting og DTU modtaget en investering på fem millioner fra Innovationsfonden, til et projekt om udvikling af en ny, energibesparende teknologi. Af Rikke Nielsen

Elektronik som LED-lamper og computere skal kunne køles, for at fungere optimalt og bevare høj levetid. Et utraditionelt samarbejdsprojekt mellem DTU, AT Lighting og softwarevirksomheden Apiosoft vil benytte computerberegninger til at designe effektive kølelegemer til elektronik. HYPERCOOL, som projektet kaldes, bakkes op af Innovationsfonden, som ser stort potentiale i denne nye teknologi.

Læs også: Glamping Hub får investering på 1 million dollars

Softwareudvikling skal matche brugernes behov

Design af computere og anden elektronik udvikles konstant for at skabe mere energieffektive produkter og imødekomme et stigende behov for nye designmuligheder fra brugerne. Apiosoft arbejder på at udvikle en optimerings-engine, som skal skabe bedre produkter til brug for ingeniører i virksomheder.

Det produkt vi udvikler mangler blandt ingeniørerne. Folk vil have løsninger, der er bedre og bruger mindre plads, og det forsøger vi at imødekomme i vores produkter”, siger Thøger Jensen, Senior Developer hos Apiosoft.

Thøger Jensen, Senior Developer hos Apiosoft
Thøger Jensen, Senior Developer hos Apiosoft

HYPERCOOL-projektet er centreret om udvikling af optimeringssoftware til design af køleløsninger for computerelementer , men Apiosofts teknik har også potentiale til at blive brugt i mere utraditionelle sammenhænge, for eksempel til scenelys i teatre.

En af de vigtige ting ved scenelys er, at det skal være lydløst, for ikke at forstyrre skuespillet. Teaterlys er derfor meget energiineffektivt, da det kræver meget køling. Med vores teknologi kan vi højne effektiviteten og bruge tre gange så lidt energi, som andre løsninger”, siger Thøger Jensen.

Apiosofts optimerings-engine er dermed også i stand til at optimere på optiske løsninger og på både kort og længere sigt er det meningen, at softwaren skal kunne benyttes på andre industrielle produkter.

Læs også: Millioninvestering til den danske CrowdCurity sikkerhedsplatform

Samarbejde skaber nye muligheder for produktudvikling

Hos DTU er man begejstret for at samarbejde med Apiosoft og den merværdi samarbejdet med iværksætterne giver. Projektholdet bag HYPERCOOL forener forskning og industri og dette samarbejde vil skabe nye muligheder for udvikling af køleteknologi i fremtiden.

HYPERCOOL-projektet bliver en enestående mulighed for at forene vores optimeringsmetoder med industrielt design og deraf skabe nye og mere energieffektive produkter, hvor fysik, form og funktion går op i en højere enhed”, siger professor Ole Sigmund fra DTU Mekanik.

Potentialet i projektet er udbredelse af energieffektive, lydløse og driftssikre køleløsninger, som vil give en betragtelig forøgelse af køleeffekt og kapacitet. Med denne teknik vil virksomheder være i stand til at designe mindre produkter med høj effektivitet og dermed sætte nye standarder for industrielt design.