Arkiver

Nyheder

Kan de norske cutting edge startups overhale København? Oslo tech og Startuplabs arbejder på sagen

SXSW, Kahoot!, South by SouthwestJohan Brand, CEO for Kahoot!

Dette års Oslo Innovation week blev afsluttet sidste uge med flere større events og en fest hos den ambitiøse incubator Startuplab. Vi deltog og mødte den norske succes Kahoot, Martin Hauge fra Creandum, der mener Oslo ikke er så langt bag København, en norsk app vi vil have i København!, og en rundvisning i Startuplab.
Af Daniel G. F. Laursen.

Trendsonline.dk valgte at besøge Oslo Tech, der bød på Eventet Cutting Edge sidste torsdag med fokus på Edutech, en sektor hvor Norske startups har en god track record.

“Music tech og edtech er to sektorer hvor der sker rigtig meget. Wimp er noget af det større og de er begyndt at ekspandere og lancerer en engelsk service,” udtaler Hege Tollerup fra Oslo Business Region.

Kahoot og ti millioner brugere i verden

Billeder er bedre end ord, men noget der er endnu bedre er begejstrede brugere der overdøver hinanden med skrig og skrål. Den norske Asmund Furuseth fremviste med armene hævet over hovedet flere gange deres succeshistorie om startuppet Kahoot, der i dag bruges af 10 mio. brugere verden rundt.

Kahoot har en flot traction og i forhold til flere, som vi har talt med, er det kun et spørgsmål om (kort) tid, før de rejser en større investering. Om det bliver fra norske eller internationale investorer må tiden vise.

“The Challenge for @getkahoot is non Tech savy teachers that are afraid of new technology,” sagde Aamund Furuseth til Cutting Edge.

Oslo er “in the fast lane”

Til Cutting Edge blev der præseneteret forskellige projekter og startups og til at give den rette feedback var der et panel med blandt andre Torgeir Waterhouse fra IKT Norge og Martin Hauge, som er investor hos venture selskabet Creandum. Martin Hauge, Genereal Manager i venture selskabet Creandum, er godt kendt med den danske startupscene og er meget aktiv i norden, og han mener virkelig, at der sker noget i Oslo.

MartinHauge_Creandum”Indenfor de sidste to år har København og Oslo haft samme revolution. I København fik man Foundershouse og en masse andre private initiativer, og samtidig med det, så man en masse offentlige initiativer. Denne kombination har man også set i Oslo på samme tidspunkt,” sagde Martin Hauge General Manager fra Creandum til sidste uges Cutting Edge arrangementet hos Oslo Tech.

Når man taler med de fleste startups i Danmark, så har de ikke det store kendskab til Oslo eller til det norske startupmiljø, men i følge Martin Hauge skyldes det simpelthen, at Norge er kendt for olie og gas – og det overskygger de mange andre succeser.

Der foregår meget innovation indenfor dette område, men man begynder også at se den ene succes efter den anden indenfor andre sektorer.

Martin Hauge er helt i sync med Anita Krohn Traaseth, der til åbningen af Oslo Innovation Week lagde op til et samarbejde på tværs af de nordiske landegrænser.

”Min holdning er at Oslo, København og Helsinki er for små og mit ønske ville være at vi kommer til at arbejde tættere sammen i fremtiden,” udtalte Martin Hauge til Trendsonline.dk.

Læs hvordan Oslo Innovation Week lægger op til et stærkere nordisk samarbejde. 

Startuplab Incubator med højt til loftet

Eventet Cutting Edge afholdes i Oslo tech og her ligger Norges største incubator også. Startuplab har i dag plads til 90 foundere siddende i et åbent kontorlandskab med plads til flere endnu, og der er højt til loftet.

Kjetil_Startuplabs_Oslo“Startuplab er en invite only incubator. Folk skal ikke pitche for os, vi skal møde menneskerne bag projektet og se om de virkelig vil det. Hvis det er tilfældet og man er super ambitiøs, så står dørene åbne hos os,” siger Incubator Manager Kjetil Holmefjord fra Startuplab, da vi får en rundtur i det åbne kontorlandskab.

På turen rundt møder vi en dansker, der er i gang med at revolutionere vending maskiner og Simon Strumse fra Filmgrail, der har vundet hjerterne hos norske filmelskere med en prisvindende app, der nemt sorterer film efter følelser i filmen og andet indhold. Ligesom resten af indbyggerne hos Startuplab, så er han klar til at indtage resten af verden.

Filmgrail

En norsk incubator med amerikansk community inspiration

Startuplab har fundet inspiration fra den amerikanske accelerator Runway i San Fransisco, hvor det danske startup Crowdcurity har til huse lige nu. Runway åbnede dørene i SF i januar 2013 med en klar mission om at bygge det bedste community for iværksættere i byen. Og præcis denne mission har Startuplab også.

Det norske kontorfællesskab tilbyder kontorplads, super netværk med stærke mentorer fra blandt andre Visma, Opera og mange flere, men som the secret sauce eller, om man vil, ekstra krydderi, kan de også tilbyde investering i nogle af selskaberne. Og som Kjetil fra Startuplab siger det, så er det til virkelig fordelagtige terms.

SimonStrumse_Filmgrail_Oslo”Det vigtigste er netværket, for der er allerede nogen, der har løst den udfordring, som man selv står med nu,” siger Simon Strumse fra Filmgrail, da vi spørger ham, hvorfor han er glad for at sidde i Startuplab.

Netværket har også betydet for Simon at samtaler med store medievirksomheder har været meget nemmere, for døren var blevet åbnet op for ham gennem mentorer og partnere i Startuplab.

Øl og champagne blev lagt på køl

Nu var det tid til at åbne dørene for Startuplab reopening party og her kunne man virkelig mærke at der begynder at ske noget i Norge. Ikke fordi vi skal lave sammenligning, men det mindede om nogle af de fester som Founders House blandt andre er blevet berømte, og berygtede, for.

Dog var der ikke ligeså trængt og ligeså meget champagne, så noget har nordmændende stadig at lære fra Danmark.

“Danmark er en lille smule foran Norge, men det er ikke meget, hvis de er det overhovedet,” sagde Martin Hauge afslutingsvis til Trendsonline.dk.

Måske ikke med henhold til startups, men med mængden af champagne og “how to throw a party”, der har de stadig noget at lære.

Skriv et svar