Please assign a menu to the primary menu location under menu

Arkiver

BusinessCloudNyheder

Danske virksomheders data ender i amerikansk sky

I sidste uge kunne ComputerWorld meddele, at Microsoft og Dropbox har indgået et omfangsrigt partnerskab, der integrerer de to services. Det bekymrer en del virksomheder, fordi deres følsomme data let kan ende udenfor virksomhedens kontrol og bryde virksomhedens sikkerhedspolitik. Af Louise Løvendahl Johansen og Tina Søndergaard.

For den almindelige bruger kan det nyetablerede samarbejde lyde som sød musik. For i en cloud-baseret digital verden er netop fleksibiliteten mellem programmer, som vi gerne vil tilgå fra både vores smartphone, tablet og PC efterhånden blevet en forventning. I virksomhedernes verden opstår der dog en anden problematik.

Virksomheder mangler et alternativ til den private sky

Designit, som integrerer digitalt design, produktdesign og oplevelsesdesign med teknologi oplever ofte problemer når deres samarbejdspartnere vil dele data i Dropbox. Morten Thomsen, som er IT-administrator for Designit, er bekymret for at virksomhedens data kan ligge i en sky, som virksomheden ikke kan kontrollere.

Morten Thomsen“Dropbox er et stigende problem, og vi er meget opmærksomme på den risiko, det udgør,” siger han og fortsætter:

Desværre oplever vi, at flere af vores kunder ikke er ligeså opmærksomme, og det er ikke usædvanligt, at vi bliver bedt om at udveksle data via Dropbox. Årsagerne kan være mange, men den åbenlyse må jo være, at deres IT-organisation ikke har givet dem et brugbart alternativ, og dermed finder medarbejderne deres egne løsninger.”

Udfordringen kan være, at finde en løsning der dækker de krav, som virksomheder har, når der skal deles data men samtidig kan leve op til de sikkerhedspolitikker, som Dropbox kan have svært ved. Morten Klank, CEO og medstifter af Rushfiles uddyber:

“De private fildelingsløsninger løser godt nok en række problemer for den enkelte medarbejder, men påfører virksomheden en række nye i form af manglende kontrol med hvem, der har adgang til virksomhedens data”

Den danske virksomhed Rushfiles har udviklet en fildelingsservice, der kan bruges sikkert af virksomheder fordi virksomhedens egen IT-afdeling kan kontrollere både virksomhedens data og adgangen til samme.

Læs også:  Rushfiles sikrer investering på 19 millioner DKK

Fleksibel hverdag sætter datasikkerheden over styr

Samarbejdet mellem Microsoft og Dropbox integrerer de to amerikanske selskabers erhvervsrettede løsninger, men det kan give virksomhederne endnu flere udfordringer med datasikkerheden.

De fleste virksomheder står allerede overfor en stor udfordring, når deres medarbejdere gemmer virksomhedens data og dokumenter i deres private Dropbox folder. Så ender eksempelvis personfølsomme data i en sky, som virksomheden ikke kan kontrollere.

Advokat Michael Brandt, Partner i advokatfirmaet Brandt & Lauritzen, der ser store problemer forbundet med, at benytte Dropbox Michael Brandtsom virksomhedsløsning.

Udover at Datatilsynet stiller særligt høje krav til opbevaring, når personfølsomme data ligger uden for EU, er der også mange praktiske problemer forbundet med at dele virksomhedens allermest følsomme data med personer, som frit og uautoriseret kan kopiere eller genskabe indholdet, selv når de ikke er tilknyttet virksomheden længere, ” siger Michael Brandt.

Dermed risikerer virksomheder der benytter private fildelingsløsninger altså at bryde den gældende lovgivning på området, uden at være klar over det. Morten Klank fortæller, hvorfor det nye samarbejde kan øge truslen mod virksomhedernes datasikkerhed.

“Med det nye samarbejde og en potentiel tættere integration mellem erhvervs- og privatprodukter, kan det blive endnu lettere for medarbejderne utilsigtet at komme til at dele virksomhedens data via sin private fildelingskonto og dermed gøre det endnu sværere for virksomheden at overholde sine IT-sikkerhedspolitikker, hvilket bekymrer mange virksomhedsledere,” forklarer Morten Klank.

Det er derfor vigtigt, at virksomhederne er opmærksomme på, om deres sikkerhedpolitik overholdes, når medarbejderne bruger cloudbaseret datadeling.

Lyt til Podcast #115 med Morten Klank