Arkiver

HardwareNyhederPlatform

Donkey Republic introducerer ny delecykel-service

“Donkeys” er navnet på en ny type dele-cykel, som den danske virksomhed Donkey Republic lancerer i slutningen af juli i år. Konceptet er inspireret af delebil-servicen Car2Go, og holdet bag har allerede modtaget deres første million-investering.

Af Josefine Maria Hansen

Ideen til Donkey Republic opstod da CEO Erdem Ovacik, havde set sin værelseskammerat fifle med at reparere cykler, som han efterfølgende lånte ud til venner og bekendte i København. Hans venner ville typisk ringe og efterspørge cykler, hvorefter han sendte dem en SMS med info om, hvor cyklen var parkeret, udseende og koden til låsen.

Erdem Ovacik syntes, at det var et smukt og simpelt initiativ, så han og kammeraten satte sig ned over en øl og begyndte at diskutere muligheder for at skalere ideen. Her blev det hurtigt klart for dem, at selve låsesystemet blev nødt til at nytænkes, for at deleservicen kunne fungere.

355b9dc“Det gik hurtigt op for os, at det ville være nødvendigt at skifte kode efter hver person, som havde lånt cyklen. Så vi besluttede os for at udvikle et system, som var så simpelt som muligt, og som samtidig gjorde det muligt at dele cykler effektivt,” forklarer co-founder Alexander Frederiksen.

Og hermed blev ideen til Donkey Republics helt egen elektroniske smart-lock skabt. En lås som flere større virksomheder allerede har vist interesse i at købe og som Donkey Republic på nuværende tidspunkt har solgt 120 af.

En lås du åbner med din smartphone

De smarte låse er elektroniske og minder meget om de almindelige ringlåse, der sidder fastmonteret bag på cyklen. Låsen er styret af en controller, som Donkey Republic selv har udviklet. Lavenergi og pålidelighed har været to fokuspunkter i designet, hvilket blandt andet opnås ved at holde designet så simpelt som muligt og ikke lade sig friste af overkomplicerede tekniske løsninger.

“Den fungerer på den måde, at den person, der vil bruge cyklen, tilkobler sig låsen gennem Donkey Republic app’en og trykker ”unlock”. Så er cyklen ulåst og man kan trække håndtaget på låsen op. Når man så er færdig med at bruge cyklen, trykker man blot håndtaget på låsen ned – så er cyklen låst og en besked sendes via bluetooth til telefonen, om at man har låst cyklen og tjekket ud,” forklarer Alexander Frederiksen.

Cyklernes svar på Car2Go

Konceptet bag Donkey Republic er, at Donkey Republic ejer dele-cyklerne i systemet for at sikre, at cyklerne er af høj kvalitet, og at serviceniveauet er stabilt. De sætter deres Donkey-cykler med de elektroniske smart-locks op, hvor folk har brug for dem, så der på den måde altid vil være en Donkey i nærheden, når behovet opstår.

“Det kan for eksempel være pendlere, som tager tog og bus og gerne vil cykle det sidste stykke, eller hvis man har fået et lift af en kollega eller ens cykel er gået i stykker,” forklarer Alexander Frederiksen.

Det hele er let tilgængeligt gennem en app, og når du er færdig med at bruge cyklen, stiller du den blot, hvor du er. Teamets mål er at skabe en global delecykel-service i stil med delebil-servicen Car2Go.

En tech-wizard, en tidligere McKinsey-ansat, et LEGO talent og en filosof

Donkey_4449Holdet bag Donkey Republic er sammensat af en broget skare, der tilsammen udgør et team med masser erfaring i ryggen.

Der er Jens Frandsen, som er teamets ‘tech-wizard’ og en erfaren elektroingeniør. Erdem Ovacik er CEO og ansvarlig for produktion, forrentning og det overordnede koncept. Han er i øvrigt oprindeligt fra Istanbul og har en baggrund fra McKinsey samt andre startups.

Så er der Rune Kokholm, holdets LEGO entusiast, der er produktejer og ansvarlig for at styre teamets arbejdsprocesser og koordinere programører. Og sidst men ikke mindst Alexander Frederiksen, der har en baggrund i filosofi og økonomi, og er den, der taler med kunder og samarbejdspartnere samt står for marketing og salg.

Store virksomheder køber Donkey Republics smart-locks

Indtil videre har drengene solgt deres smart-locks til en række virksomheder og arbejdspladser, blandt andre Topdanmark, NNE Pharmaplan og RUC. Organisationer, som har meldt tilbage, at de gerne vil have firmacykler eller et campus-cykelservice, som er nemt at bruge og nemt at holde styr på.

“Det er ikke vores primære fokus at bruge denne forretningsmodel, men det er en god måde at teste vores service på og få feedback fra brugere,” fortæller Alexander Frederiksen.

Lanceringen af delecykel-servicen er sat til slut juli 2015, hvor drengene vil åbne deres første Donkey Republic i en by på Sjælland som en test-by. De er i øjeblikket ved at finde ud af, hvilket sted der er mest fordelagtigt.

Første millioninvestering i hus

Drengene har netop fået deres første millioninvestering i hus, som fem forskellige investorer står bag. Om årsagen til valget af de mange investorer forklarer Alexander Frederiksen:

“Vi har valgt at inkludere en række mindre investorer i runden med henblik på at samle så meget netværk og viden omkring os som muligt. Vi er fortsat åbne for yderligere investorer, hvis der er nogen derude, som sidder med kompetencer og netværk, som de mener kan hjælpe Donkey Republic med at få hele verden til at cykle,” lyder det fra Alexander Frederiksen.

Ifølge Alexander Frederiksen skal investeringen bruges på at fortsætte udviklingen af appen og desuden udføre en række brugertest af servicen.

”Vi har elektronikken og hardwaren på plads. Så vores investering skal bruges på at fortsætte udviklingen af vores app og specielt det back-end system, som skal kunne håndtere en helt masse data og funktionaliteter såsom betalingsløsninger, zoner, dynamic pricing med mere,” siger Alexander og fortsætter:

”Det skal også bruges til en række pilottests af vores service, så vi kan undersøge, hvordan brugerne interagerer med vores service. Her vil vi også teste løsninger med lokale partnere, som står for vedligeholdelse af cykler”.

Nomineret til Nordic Startup Awards

Som en glædelig nyhed for drengene er Donkey Republic netop blevet nomineret til Nordic Startup Awards under kategorien “Best Social Entrepreneurial Tech Star-Up”. Du kan tjekket op og stemme på dem ved at følge dette link, hvor du også kan se og stemme på de andre nominerede.