Arkiver

NyhederSustainable Tech

Skal Danmark leve af velfærdsinnovation?

Robert ApS modtag Iværksætterprisen til CareWare 2015

Velfærdsteknologi er med til at tegne vores velfærdsamfund i Danmark, og er medvirkende til at skabe vækst og innovation i den private sektor. Samtidig rummer området velfærdsteknologi store erhvervspotentialer for de danske virksomheder.

Af Sisse Melsen

Der bliver flere ældre i Europa og Danmark, og derfor venter der en større byrde i fremtiden for at sikre grundlaget for vores fælles velfærd. I dag er der fire erhvervsaktive for hver pensionist i Europa, i 2025 vil der være tre og i 2050 to for hver pensionist. Eller sagt med andre ord: Der vil ske en halvering af den arbejdsstyrke, der skal forsørge Europa i år 2050.

Velfærdsteknologi kan være en del af løsningen på det problem. Velfærdsteknologi er ikke kun medvirkende til innovation og aflastning i den private sektor, men rummer også et stort erhvervspotentiale for de danske virksomheder. Efterspørgslen på velfærdsteknologier stiger nemlig i hele den vestlige verden i takt med, at der bliver flere ældre, der vil stille større krav og færre ansatte.

Læs også: App mod tandlægeskræk får millioninvestering fra flere sider

Danskerne generelt ser også positivt på udviklingen. En analyse lavet af Ingeniørforeningen viser, at 71 % – uafhængigt af alder – ser nye teknologiske løsninger og intelligente hjælpemidler som et initiativ, der skal prioriteres. 91 % finder, at nye teknologier er spændende, og at de ønsker at afprøve en bred vifte af hjælpemidler. Kun 6 % føler sig overvejende utrygge ved ny teknologi. Dog er 42 % bekymrede for overvågning og registrering af personlige data, samt hvem der har adgang til deres personlige data, derfor er en afklaring af de juridiske og etiske problemstillinger nødvendigt at tage stilling til.

CareWare sætter fokus på innovation og iværksætteri
Et af de steder, hvor velfærdsteknologi er i højsædet, er til velfærdsteknologikonferencen CareWare. 2015-udgaven er netop løbet af stablen. Konferencen havde i alt 400 deltagere fra 40 kommuner, fire regioner, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner. Til denne konference afholdes også en innovations- og iværksætterkonkurrence. CareWare-konkurrencen i Innovation og Iværksætteri har som mål at hjælpe Danmarks allerbedste velfærdsløsninger godt på vej.

Læs også: Nemmere vej til succes for dansk velfærdsteknologi på vej

I år var der ni nominerede til Innovation- og Iværksætterkonkurrencens to priser. Robert ApS løb med Iværksætterprisen for deres robot til genoptræning af muskler, sener, led og knogler mens patienten er sengeliggende.

”At få en pris på CareWare er jo en kvalitetsstempling af idéen, og det har lært os rigtig meget at være med i den her proces. Vi er sikre på, vi kan få rigtig meget ud af samarbejdet med det mentorteam, der følger med prisen. Lige nu arbejder vi målrettet på at få vores robot på markedet efter sommeren 2015”, siger sygeplejerske Anita Tracey, der sammen med iværksætter Lasse Thomsen står bag Robert ApS.

De nominerede pitchede deres  idéer foran et dommerpanel af eksperter inden for innovation og sundheds- og velfærdsteknologi, heriblandt Christian Graversen fra Welfaretech, som er det nyeste medlem i CareWare panelet.

“Kernen i hvad vi laver, er at bygge bro mellem det private og det offentlige, med den selvhjulpne borger i centrum. Vi er en del af CareWare programmet for at rådgive og understøtte virksomhederne, så de i sidste ende står med konkurrencedygtige forretningsmodeller, som kan eksporteres og skabe vækst til Danmark,” fortæller Christian Graversen, CEO i Welfaretech.

Læs også: Famly er en bragende brugersucces

Velfærdsteknologi i kommunerne
Der er penge at hente for kommunerne på indførelsen af velfærdsteknologi. Kommunerne under ét har i den seneste økonomiaftale med regeringen forpligtet sig til at effektivisere for en halv milliard kroner ved hjælp af velfærdsteknologi frem til 2017.

Aarhus Kommune har i flere år arbejdet dedikeret med at indføre velfærdsteknologi og langt de fleste borgere og medarbejdere i Aarhus har også taget positivt imod velfærdsteknologien, fortæller Aarhus Kommunes borgmester Jacob Bundsgaard, som også var en del af dette års CareWare program.

“Vi er optaget af at bygge bro mellem borger og teknologi, fordi det er med til at gavne vores velfærd, og i sidste ende er med til at skabe national vækst samt flere arbejdspladser. Lige nu ser vi et enormt behov i, at finde løsninger af bedre kvalitet og derfor har vi i Aarhus kommune sat mange ressourcer af til udvikling af frihedsteknologi og velfærdsteknologi,” siger borgmester Jacob Bundsgaard fra Aarhus Kommune.

1 kommentar

Skriv et svar