Arkiver

HardwareIværksætterlivNyhederRobotUngt Tech

Iværksætter 20 år: “De tør ikke sige det på universitetet”

Anders Ulrik Sørensen 20 og Andreas Ydesen 22 er stiftere af hardware startup Intelligent Marking. De har udviklet en fuldautomatisk robot med indbygget GPS-teknologi, til at optegne fodboldbaner. Hør dem fortælle, hvorfor de har valgt at gå hele vejen som ambitiøse iværksættere i så ung en alder.

Anders Ulrik Sørensen og Andreas Ydesen mødte hinanden på handelsgymnasiet. Denne tid har betydet meget for dem, men uddannelse behøver de ikke mere af.

Er det vigtigt at have en uddannelse?
Kun hvis man reelt kan bruge dens indhold til noget, men på den anden side havde vi jo heller ikke startet Intelligent Marking op, hvis ikke det var på grund af innovationsforløbet på gymnasiet”, siger Andreas Ydesen.

Deres innovationslærer gav dem stort set 3.g som kontor. Hele tredje årgang arbejdede de mere på Intelligent Marking end på alt andet.

”Vi fik godskrevet alt for meget fravær” siger Anders Ulrik Sørensen og tilføjer mens han griner ”det var jo hel latterligt”. Opbakningen fra lærerne var også afgørende for drengene. ”Det er fedt at få ros fra en lærer, det er jo ikke hver dag man får det”.

Alle vennerne fik fast arbejde og rejste i deres sabbatår, men for dem var det ikke nogen svær beslutning at kaste al deres tid og energi i Intelligent Marking. Især ikke når de allerede var relativt langt i processen, og havde fået feedback fra kompetente erhvervsfolk.

”Vi vidste fra starten at der ikke var plads til begge ting – både uddannelse og iværksætterprojekt”, forklarer Anders Ulrik Sørensen.

”De tør ikke sige det på universitetet”
Iværksætterkulturen i Danmark er fuldstændig modsat af hvad drengene har oplevet på deres seneste rejse til Silicon Valley. Andreas Ydesen forklarer, at jo yngre man er i USA, jo mere bliver ens iværksættergen værdsat, hvor i Danmark er der større tendens til at man tænker ’ah du burde nok lige få dig en uddannelse først’.

Både Andreas Ydesen og Anders Ulrik Sørensen er bevidste om, at der både er fordele og ulemper ved at være ung iværksætter. De kommer ofte ud på dybt vand, fejler og gør deres bedste for at tage ved lære af deres fejl.

”Jeg tror jeg har lært ti gange så meget, som hvis jeg havde gået på universitetet”, siger Andreas Ydesen og Anders Ulrik Sørensen tilføjer ”Jeg vil sige, 80% af det vi har lært er noget de ikke tør sige på universitetet, fordi det vi har lært jo er, når det går ad helvede til. Vi fejler hele tiden og det er faktisk det vi lærer mest af”.

Startede virksomhed som 12-årig
Andreas Ydesen og Anders Ulrik Sørensen har valgt at følge en atypisk vej i forhold til deres omgangskreds. De er nødt til at holde en skarp prioritering, fordi deres startup altid kommer i første række. Andreas startede sin første virksomhed som 12-årig og Anders’ far er selvstændig, så de har begge fået afgørende opbakning fra hjemmefronten.

Anders Ulrik Sørensen har valgt at gå vejen som iværksætter for, at være’ herre i eget hus’. Han forklarer:

”Som iværksætter er jeg overbevist om at man får det ud som man putter ind. Hvis du giver 20 timer om ugen får du absolut intet i sidste ende. Hvis du bruger 100 timer om ugen, er du træt, men du kan se fremskridt og det er den største motivation”.

Nogle gange kan der dog være splittelse mellem deres kammerater hjemmefra.

”Vores tætte venner tør godt give os et skulderklap, og rose os for at vi har turde tage chancen, men det er langt fra alle som tør gøre det”, forklarer Andreas Ydesen.

Ungdommens naivitet
Drengene har valgt at blive iværksættere, fordi de begge er enige om at det er 100% eller ingenting. Denne indstilling har de haft med fra starten. ”Som vores investor plejer at sige, har vi ungdommens naivitet, så det kan ikke gå galt”, siger Andreas Ydesen.

Da jeg afslutningsvis spørger om de helst ville tage springet som iværksætter nu eller om 10 år, siger Anders Ulrik Sørensen lynhurtigt ”NEJ – i gang så hurtigt som muligt. Vores styrke er at vi fejler ofte og lærer af det hver gang” og Andreas Ydesen tilføjer ”Så længe vi ikke laver samme fejl to gange, så går det altid”.

På deres rejse til Silicon Vally tog de et statement til sig, som de begge minder sig selv om flere gange. ”Jo mere du bliver afvist, jo mere bliver du i sidste ende respekteret, fordi det viser du har fortsat”. Denne indstilling er den vigtigste for drengene bag Intelligent Marking. ”Vi bliver bare ved indtil de siger ja”, afslutter Anders Ulrik Sørensen.

 

2 kommentarer

Skriv et svar