Arkiver

BusinessContent PartnereDebatNyheder

Anette Nørgaard: Alle virksomheder har et ansvar for at skabe arbejdspladser og vækst

Photo: Anders BagnegaardPhoto: Anders Bagnegaard

Denne artikel er en del af vores Content Partner-program i samarbejde med Microsoft BizSpark. Microsoft BizSpark er et globalt iværksætterprogram dedikeret til digitale startups. Formålet med programmet er at skabe vækst. Artiklen er skrevet af Trendsonline.dk.

Antallet af iværksættere i Danmark stiger, og ligeledes gør den positive holdning til iværksætteri. På den mere negative side viser det sig sværere og sværere for iværksættere at finde frem til relevant rådgivning. Etablerede virksomheder har et stort ansvar i forhold til at hjælpe iværksættervirksomheder på vej.

“Lysten til at skabe egen virksomhed er den største siden 2008”. Sådan skriver Dansk Industri Business, som bunder deres påstand i en undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Experian. Undersøgelsen viser blandt andet, at der i marts 2015 blev stiftet 2.661 nye selskaber – det højeste antal i 19 år.

Samfundet som helhed har samtidig fået en bedre holdning til iværksætteri, og det er blevet mere prestigefyldt at være iværksætter. Det viser tal fra Iværksætterundersøgelsen 2015 af Dansk Iværksætterforening og Iværk&Vækst.

Flere iværksættere og positiv holdning til iværksætteri
Den årlige iværksætterkonference TechBBQ er et blomstrende bevis på den stigende interesse for og accept af miljøet. Pia Ella Elmegård, som er en af initiativtagerne bag projektet, fortæller, at TechBBQ blev startet, fordi der var for lidt aktivitet i miljøet, og med et ønske om at fortælle historier fra startupmiljøet i øjenhøjde.

“Vi ville have rigtige mennesker til at stå på en scene og fortælle deres rigtige historier om succes og fiasko, for at gøre det at starte virksomhed mere tilgængeligt og mere almindeligt. Når vi kan samle så etablerede virksomheder og investorer, og endda tiltrække så megen international kapital, så kan vi vist godt sige, at vi er kommet godt undervejs,” siger Pia Ella Elmegård, som mener, at den italesættelse af området, som TechBBQ er med til at facilitere, har positiv indflydelse på den generelle holdning til iværksætteri:

Pia Ella Elmegaard med-initiativtager af TechBBQ og medstifter af Trendsonline.dk
Pia Ella Elmegård med-initiativtager af TechBBQ og medstifter af Trendsonline.dk

“Jo mere iværksætteri italesættes, på alle mulige måder, og fra alle mulige vinkler, jo mindre fremmed bliver begrebet for samfundet som helhed. Det tror vi på, er med til at skabe den øgede respekt for området.”

Det er vigtigt at finde frem til den rigtige rådgivning
Iværksætterundersøgelsen 2015 afslører også, at iværksættere opfatter det som værende sværere at finde frem til relevant rådgivning, end det hidtil har været.

Ifølge Anette Nørgaard fra Microsoft har alle virksomheder et fælles ansvar om at sikre vækst og etablering af arbejdspladser og virksomheder.

“Etablerede organisationer har ofte flere ressourcer til rådighed. Fejlagtigt tror jeg dog, at der oftest tænkes på sponsorater og investeringer direkte i startups og økosystemet, og så drejer det sig pludselig om, hvad får vi ud af det,” mener hun.

Og selvom det ofte er det, man hører om i medierne, så er det altså ikke altid kapital, der er den vigtigste faktor for iværksættere. Det mener man i Microsoft, og her støtter den private virksomhed derfor  iværksættere på flere forskellige måder.

Anette Nørgaard NextGen Audience Evangelism Manager Microsoft
Anette Nørgaard, NextGen Audience Evangelism Manager Microsoft

“Microsoft er en international virksomhed og arbejder således i hele verden. Vi er selv nødt til at være på front med udviklingen hele tiden, og den viden og det netværk, som Microsoft har adgang til, kan have stor værdi for de unge iværksættervirksomheder,” forklarer Anette Nørgaard.

Som eksempler på at støtte ikke behøver være i kroner og ører, forklarer hun om Microsofts forskellige tilbud til iværksættere og startups.

Konkret har Microsoft startup-programmet Bizspark, som giver en startupvirksomhed en masse software og hosting (azure) uden omkostning i 3 år. Ét startup der for nyligt blev optaget i Bizspark programmet er Sensohive. Du kan få indblik i, hvordan programmet har hjulpet dem her.

“Vi gør meget ud af at etablere dialog og kontakt til iværksættervirksomheder og hjælpe dem med forbindelser både internt og eksternt i Microsofts kæmpe netværk. Vi bruger også meget tid med iværksættere og i det såkaldte økosystem, for netop at identificere hvor vi kan tilbyde hjælp.”

“Og så er vi en aktiv sponsor af iværksætter-events, hvor vi indgår som mentorer, jurymembers i konkurrencer og sparringspartnere,” siger hun, og forklarer videre, hvordan Microsoft ser det at hjælpe, som et samfundsbevidst ansvar.

“Microsoft investerer generelt meget i iværksættervirksomheder, og naturligvis ønsker vi også, at iværksættervirksomheder kender til Microsoft og vores service. Men det er en fuldstændig åben dialog, og der er hverken andele, eksklusivitet eller anden form for binding i den relation – det er en investering Microsoft gør med et samfundsbevidst ansvar.”

Senest har Microsoft Danmark blandt andet været medarrangør og jurymedlem ved årets IT-Guldægpris, der har til formål at sætte fokus på talentmassen blandt de danske IT-iværksættere og give dem en international platform at folde sig ud på. I samme dur arrangerede Microsoft og IoT Danmark tidligere på året en workshop for at hjælpe med at sætte fokus på Internet of Things-startups her i Danmark.

Ikke overraskende at vi ser flere iværksættere
Om den generelle udvikling i både antal og holdningen siger Anette Nørgaard:

“Jeg er ikke overrasket over, at interessen for iværksættere er stigende. Det er trendy og hot lige nu at være iværksætter, fordi der er fokus på det. Alle er sig det bevidst, og alle vil gerne være med på en trend. Vi hører også historierne om de succesfulde iværksættere, og det er en stor gulerod for mange – tænk om man kunne starte egen virksomhed og tjene mange penge,” siger hun.

Anette Nørgaard mener, at trenden er opløftende og god for samfundet. Hun understreger dog, at som med alting skal der både ledere, idemagere og håndværkere til. I den forbindelse kommer hun med en kraftig anbefaling til uddannelsessystemet om også at ride med på tidens trend:

“Jeg mener helt klart, at hele vores uddannelsessystem skal bringe entreprenørskab meget mere ind i det daglige. Ikke som direkte undervisning, men i bevidsthed om at vi uddanner os for at kunne bidrage til samfundet, og at det kan gøres på mange måder. I dag er den mest brugte sætning i forhold til uddannelse, at så kan man få et job – hvor blev ”du kan skabe jobs” af? Tiden er moden til det, fordi vi nu ser resultater af andre iværksættervirksomheder der har fået succes,” afslutter hun.

Skriv et svar