E-handelNyhederVenturekapital

Overvejer du at gå ind i Løvens Hule? Tænk dig grundigt om først

Løvens Hule Bidandbuy Trendsonline

Tilmelding til dette års udgave af Løvens Hule er åben indtil d. 15. februar 2016. Overvejer du at gå ind i Løvens Hule for at få finansering og input fra erfarne iværksættere. Så er der lige et par ting du skal overveje først.

En af sidste års deltagere, Razorpit, fortæller her, om den intense oplevelse det var at deltage i programmet – og ikke mindst om deres overvejeleser omkring valuation.

I DR-programmet Løvens Hule var de to iværksættere, Jesper Ernst Hvejsel og Mikkel Harken Salling, forbi de fem kompetente – og ikke mindst velhavende – løver. De to iværksættere bad om en investering på 1 million kroner for en ejerandel på 10 procent i deres virksomhed Razorpit.

Ikke langt inde i præsentationen tager situationen en uventet drejning, da det går op for de fem løver, at Razorpit ikke er det eneste interessante, Jesper og Mikkel har taget med sig ind i hulen.

Læs også: Trunkbird: Løvens Hule er mere nuanceret end som så

“Du kan ikke diskutere valuation med din partner, når du står i spotlightet”
Tilbage i 2006, da online shopping var for de modige og it-ferme startede Jesper og Mikkel deres første webshop made4men.dk. Det startede med en tur i den lokale Matas forretning, hvor Jesper følte sig meget på udebane. Denne følelse tog han med hjem og skabte ideen til made4men.dk – hudpleje til mænd på nettet og på mandens præmisser.

Mikkel fortæller, at det var en intens oplevelse at pitche for Løverne:

”Man er lidt nervøs til, man lige kommer i gang, men da først Jesper Buch sad og klappede efter vores indledende pitch, så vidste vi, at vi var på rette vej, og at vores stil matchede Løvernes forventninger.”

Turen i rampelyset var nervepirrende for de to iværksættere, tilføjer Jesper:

“Men vi var altså ‘on the spot’ i en time og tyve minutter, hvor Løverne skiftedes til at stille spørgsmål, mens vi stod under projektørerne. Især da vi skulle forhandle valuation på plads, var der pres på. Vi kunne ikke rigtig diskutere mulighederne, selvom vi vendte ryggen til Løverne. Vi havde stadig mikrofon på og vidste ikke, om alt vi sagde ville blive sendt ud til hele Danmarks befolkning.”

I dag hedder virksomheden firtalweb.dk, og de to iværksættere kan bryste sig af en lang række webshops herunder: RazorpitMade4menHelsebixenincover og Viivaa – og det var netop disse forretninger løverne endte med at se potentiale i.

Læs også: Washa om Løvens Hule: “Erfaringen er mere værd end pengene”

presse-3

Valuation er den helt store udfordring
Afslutningvis endte det med, at de to iværksættere fik hele tre millioner kroner med hjem i stedet for den ene de bad om. Men med de tre millioner fik tre af løverne [Christian Stadil, Tommy Ahlers og Jesper Buch red.] også en samlet bid på 15 procent af alle Jesper og Mikkels virksomheder.

Beslutningen omkring virksomhedens valuation, som i starten lød på 25 millioner og efter en forhandling med løverne endte på 20 millioner, siger Jesper Ernst Hvejsel, var et aktivt valg.

“En valuation på 20 millioner, og sågar også 25 millioner, er forholdsvist lavt sat fra vores side, men vi valgte aktivt at værdisætte lavt, da vi hellere ville have de tre millioner og ikke mindst de tre investorers erfaring, netværk og viden end en høj valuation, som ikke kunne imødekommes. Den lave valuation har givet os de rette vilkår at arbejde videre ud fra, og vi er ikke tvunget til at gå på kompromis med måden, vi driver vores forretning,” fortæller Jesper Ernst Hvejsel.

Valuation er et udtryk for, hvad virksomheden er værd i dag i forhold til dens fremtidige indtjening og potentiale. Det kan være en svær disciplin, for i sidste ende er værdien af din virksomhed det, en investor eller køber vil betale.

Strategi for skalering er på plads
Strategien for det videre samarbejde er blevet drøftet nøje. Planen er, at virksomheden firtalweb investerer i to nye virksomheder hvert år. Opkøbsemnerne skal omsætte for 10-50 millioner kroner, men skal hver især kunne nå en omsætning på 100 millioner inden år 2025, hvor firtalweb forventer at have en samlet omsætning på en milliard kroner.

Christian Stadil og Tommy Ahlers fungerer på nuværende tidspunkt som aktive partnere i advisory boardet, hvor Jesper Buch derimod må give sparring via skype og mails grundet hans nuværende bopæl i Spanien. Målet er, at de skal forblive engagerede i arbejdet med virksomhederne, og det lader heller ikke til, at en yderligere investering fra løverne kun er ønsketænkning – tværtimod.

Tilmelding til Løvens Hule 2016
Du kan finde ansøgningsskemaet og tilmelde dig her.