Arkiver

NyhederSoftwareSponsoreret indhold

Sådan beskytter du dig selv og dit firma mod hacking

HackingHar du husket at beskytte dig mod hackere, malware og DDoS?

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i EU, men langt fra alle virksomheder har beskyttet deres digitale eksistens mod hacking.

Tænk over det. Hvor meget af dit liv ligger egentlig på din computer. Minder i form af digitale filer en treenighed af bogstaver bag punktummet. Vigtige rapporter, huskesedler, kontaktoplysninger, statistikker, forretningsplaner, fremtidsplaner og alt det, du bruger hver dag, men sikkert ikke har forsikret, som du ville forsikre din sofa, dine smykker og dit indbo.

Vi danskere er nemlig ikke ret gode til at sikre vores digitale liv mod hacking, ransomware, trojanske heste og DDoS. Det på trods af, vi faktisk er et af de mest digitaliserede lande i EU.

Læs også: Sådan bliver du en ansvarlig iværksætter – og sikrer succes

Gennem de seneste to til tre år er identitetstyveri sammen med udbredelsen af ransomware vokset i Danmark. Og især når det kommer til startups, er det et problem. Det fortæller cand.scient og internet samurai Henrik Lund Kramshøj. Små virksomheder har ofte ikke en IT-afdeling, og er derfor meget udsatte. Desuden kan det være svært at huske backups, opdateringer og at sikre sine indstillinger, når man sidder alene.

”Man skal beskytte sig imod hacking, fordi de kriminelle i dag bruger automatiske værktøjer til at angribe alle. Det betyder, at selvom man ikke er udsat for målrettede angreb, bliver man ramt alligevel,” siger han.

Der lurer andre farer derude end bare hacking

Men når pengene er små, er det ofte sådan noget som antivirus- og anti-hackingprogrammer, der bliver sparet på, siger Martin Larsen, CEO hos Chili Security. Hans erhvervskunder er oftest virksomheder med mere end fem eller ti medarbejdere, men sidder man én eller to mand, er man ligeså udsat.

”Folk nedprioriterer sikkerheden. Ofte med argumenter som at de har haft computer i otte eller ti år uden sikkerhedsprogrammer, og det er jo gået fint. Men så har vi dem pludseligt helt paniske i røret, når de et par måneder senere er blevet ramt og har mistet alle deres filer,” fortæller han.

Hvad kan du gøre?
Lav backup af alle dine filer – enten på en ekstern harddisk eller i en såkaldt sky.
Brug et antivirusprogram, der automatisk opdaterer, så du ikke skal holde øje med det.
Husk at opdatere dit styresystem løbende.
Pas på tilsendte mails og filer, der virker suspekte. De ser efterhånden meget overbevisende ud.
Slå kryptering til, når du er ude eller logger på trådløst internet

Og det er ikke bare hacking, der er en trussel. Det som Martin Larsen ser som en af de største trusler er såkaldt ransomware, hvor folk kommer til at downloade noget software eller nogle filer, som overtager og krypterer billeder, dokumenter og alt, hvad der ligger på computerens skrivebord. For at få det tilbage, skal man så betale en løsesum – deraf navnet.

”Bagmændene bliver smartere hele tiden. Selv når man har installeret en antivirus-pakke kan man ikke være 100 procent sikker,” siger han.

Den kan ikke siges nok: Lav backup

I Chili Security har de taget højde for ransomware, men dagen kan komme, hvor der er udviklet en ny software, som kan smutte gennem. Derfor har de udviklet et nyt produkt, som lancerers denne uge. Chili Cloud, hvor man kan gennem sine filer ligesom DropBox og genskabe dem til sekundet før, de blev krypteret af ransomwaren.

Og netop backup er kodeordet, når det kommer til at beskytte sig, fortæller Henrik Lund Kramshøj.

”Det er det allervigtigste. Har man en god backup, kan man altid komme tilbage til samme sted igen. Det betyder også, at taber eller får man stjålet sin bærbare, har man en chance for at arbejde videre uden at miste en masse tid,” siger han og fortsætter:

”Dernæst skal man tænker på, hvad man gemmer, og hvor man gemmer det. Mange kan have glæde af en sky, men man skal huske at det også skal krypteres, hvis det er følsomme data.”

Læs også: Ny redegørelse: Danske virksomheder udnytter ikke digitale vækstområder

Hvem kan hjælpe dig?

Udover Chili Security findes der selvfølgelig Microsoft, Bullguard, Norton, AVG, Panda, Trend Micro, Bitdefender, KasperSky og mange flere. Men antivirus-programmer alene kan ikke sikre dig 100 procent mod de digitale pirater, understreger Martin Larsen.

“Malware og spredning af virus handler meget om brugeren, der sidder foran computeren. Går man online med omhu og tænker sig om, før man klikker ja og deltager i en masse ting, så er man ikke ret udsat,” siger han.

Han estimerer, at der på et døgn vil være mellem tre og fire millioner forsøg på angreb på Chili Securitys omkring 40.000 kunder. I Chili Securitys top ti på dagen for denne artikel lå en virksomhed, hvor der det seneste døgn var 44.982 forsøgte angreb, som var blevet sat i karantæne eller slettet af deres programmer. Og det var en virksomhed med kun 20 computere.

“Det er meget højt. Normalt ligger det vel mellem 100 og 4000 forsøgte angreb, men når brugerne klikker på det, og man i en virksomhed sidder på samme netværk, så bliver alle ramt. Når man gør noget aktivt, så er det, at det går amok og spreder sig helt vildt,” siger han og tilføjer:

“Men igen, de er blevet så gode til at skjule sig bag korrekt sprog, designs, der ligner firmaernes på en prik og enslydende mails. Får man en mail fra PostDanmark eller Post Nord, og man faktisk afventer en pakke, så er det let at gå i fælden.”

Skriv et svar