Arkiver

BusinessDe små aktuelleEventsNyhederUngt Tech

Vinderen af Guldæg: I år stod stjernerne til vores fordel

Tirsdag aften var der Guldæg finalereception hos Saxo Bank i København. Her stod tre unge startups med muligheden for at vinde, men kun én gik med aftenens præmie; en tur til den israelske innovationshub.

Hen på eftermiddagen diffunderede høje hæle, jakkesæt og pressede skjorter ind gennem sluserne hos Saxo Bank. Her skulle nemlig findes en vinder. Tre startups var blevet udvalgt til at få titlen som årets Guldæg, og selvom kun én kunne gå derfra sejrrigt var både dommere og ambassadører dybt imponerede over de tre pitches fra XTRLabs, Ideanote og Neurescue.

Iværksætterne sad blandt publikum omgivet af venner, entreprenører og mulige investorer. Forrest sad dommerpanelet og aftenens talere. Midt i det hele sad Anette Nørgaard fra Microsoft Danmark og BizSpark, og hun havde konvolutten med aftenens klimaks.

Læs også: Se dette års Guldæg-finalister

Uden at ryste på hånden, men med dyb respekt for de mange kreative forslag, der år efter år kommer ind til Guldæg, kunne Anette Nørgaard annoncere, at Neurescue blev vinder af det femte Guldæg.

En virksomhed med momentum

Det var en ydmyg, men glad vinder Trendsonline mødte, da strømmen af folk var gledet ud af auditoriet og hen til champagnen. I hjørner og over udskåret melon kunne man høre, at også gæsterne var imponeret over Neurescues teknologi. En teknologi, der vil revolutionere, hvordan vi behandler hjertestop, som er den hyppigste dødsårsag verden over.

Bag Neurescue står 25-årige Habib Frost, læge og opfinder af Neurescue-apparatet, et computer-kontrolleret ballonkateter, der kan omlede blodforsyningen til de organer, der har mest brug for det. Sammen med analytiker i Neurescue, Mads Nørløv Bundgaard, kan de snart sætte næsen mod Israel og DLD Tel Aviv Innovation Festival.

“Jeg glæder mig rigtig meget. Jeg er enormt stor fan af det, de gør i Tel Aviv. Det er meget højteknologisk iværksætteri. I Danmark kan der godt være meget fokus på convenience og consumer, hvor det er ekstremt beundringsværdig videnstung iværksætteri, som Tel Aviv er kendt for,” fortæller Habib Frost.

Danmark kan lære meget af Israel

Han mener, at både han selv og danske iværksættere har meget at lære af Israel. I Israel går mange naturvidenskabelige iværksættervejen, hvor der i Danmark mere er en tradition for at gå pH.d.-vejen eller blive lektor. Men Habib Frost har hele tiden på siden af sit studie været optaget af iværksætteri.

Læs også: Danmarkshistoriens yngste læge skal redde liv for milliarder

Som iværksætter får man tit rådet om at tage fra Danmark. Men det giver ikke mening at gøre fra starten. Hvis vi kan få idéer, der er så gode, som alle tre her til Guldæg var, så er det underligt, at vi i ambitiøse iværksætterkredse får det reflekssvar, at man skal flytte permanent til udlandet. Klap hesten,” siger han og fortsætter om den snarlige tur til Israel:

“Det, jeg vil, er at få nogle spændende samarbejder i gang. Tel Aviv er et meget interessant sted inden for medico. De er i top-3 i verden inden for min sektor. Men det er også et område i krise. Neurescues produkt virker også til militære blødninger, så vi skal se på mulighederne for at få et pilotprojekt i gang og få visheden ud om, hvem vi er.”

Neurescue var oppe mod nogle dygtige iværksættere

Men selv om han er selvsikker, havde han ikke regnet med at vinde Guldæg 2016. Det havde været flabet, griner han.

“I feltet var der nogle absurd dygtige iværksættere fra meget forskellige brancher; undervisning, idésoftware, og jeg er gået ind i life science. Det var super fedt at være inde at pitche. Det er jo nogle af de bedste fra den danske iværksætterscene, man er i rum med,” fortæller Habib Frost.

Habib Frost
Tredje prototype af Neurescue

Han klapper på sin tredje prototype af Neurescue. Det er ikke større, end at det kan ligge i en håndflade og så let som en kattekilling, men med potentialet for at redde millioner af menneskeliv.

“Vi har godt momentum i virksomheden nu, og vi har fået produceret et godt betaprodukt, så vores chance for at vinde var større i år end sidste år. I år stod stjernerne til vores fordel,” smiler han.

Næste skridt er at få teknologien afprøvet på mennesker

I Israel får de et tætpakket program, det kunne sidste års vinder, Donkey Republic, skrive under på. For der er meget at se, mange at møde og meget at blive inpireret af. Men som vanligt er Habib Frost foran. Han har allerede pinpointet nogle virksomheder, som han gerne vil have fat i.

Når de så vender tilbage til Danmark igen, vil de køre videre på fuld skrue.

Næste skridt er at få udviklet teknologien videre, så den klar til at bruges i mennesker, og til den videre udvikling er virksomheden også på jagt efter investorer, så der er nok at tage fat på. Men den travle fremtid får ikke så meget som ét træt suk fra Habib Frost. Han glæder sig.

“Det er noget af det meste fantastiske at kunne få lov til at tage noget fra papir og begynde at se det tage form og virke. Den mulighed og den følelse ville jeg ønske, at alle kunne få,” siger han, inden han fortsætter til næste interview, næste håndtryk og næste fotografi med et stort smil på læberne.

Guldæg blev holdt i samarbejde med blandt andet Microsoft Danmark, Berlingske Business, Saxo Bank, det israelske udenrigsministerium og Trendsonline. I juryen sad blandt andre Morten Wagner, Lars Seier, Tommy Ahlers og Anette Nørgaard.

Skriv et svar