Arkiver

Nyheder

Aktiecrowdfunding bliver en realitet i Danmark

En investering i Difko Fondsmæglerselskab markerer en ny æra for alternativ finansiering i Danmark, lyder det fra Crowdcube-licensejer Søren Stenderup.

Det er en dansk investorgruppe bestående af bl.a. direktør Jesper Bak fra Dansk OTC (handelsplads for unoterede aktier, red.) samt Søren Stenderup, der for nylig sikrede sig de danske rettigheder til Europas største platform for aktiecrowdfunding, Crowdcube, der står bag investeringen.

Den alternative finansieringsform, der i udlandet omtales som ’equity crowdfunding’, lader mange mennesker købe små bider af en virksomhed via internetportaler, og det er typisk startups, der er i udbud. Den adskiller sig fra almindelig belønningsbaseret crowdfunding (som Kickstarter, Indiegogo og danske Boomerang, red.) ved at give en ejerandel og dermed mulighed for et konkret økonomisk afkast i stedet for produktbelønning, som kendetegner de ovennævntes forretningsmodeller.

Finansieringsformen har længe været i modvind her i Danmark, hvor lovgivning og bureaukrati spænder ben for udviklingen, men i starten af marts sagde Socialdemokraternes erhvervs- og vækstordfører Benny Engelbrecht til DR, at de arbejder på at gøre livet nemmere for aktiecrowdfunders.

”Vi vil gerne se på, om det kan gøres nemmere at lave aktiecrowdfunding, end det er i dag. Der er nogle barriere, der gør det lidt bureaukratisk.”

Startskuddet lyder
Ifølge Søren Stenderup vil investeringen i Difko Fondsmæglerselskab være startskuddet, der skal sætte aktiecrowdfunding i gang i Danmark.

”Det har ikke tidligere været muligt at drive denne type forretning i Danmark, da aktiecrowdfunding teknisk set er værdipapirsformidling, hvilket kræver, at man har licens som fondsmægler. For at få det skal man stille over 300.000 euro i garantikapital, og i runde tal er der få, der har mulighed for det,” siger han til Trendsonline.dk.

Med investeringen i Difko Fondsmæglerselskab har han og partnerne dog fået formalia i orden, da Difko allerede er et registreret fondsmæglerselskab.

”Vi har nu investeret os til de påkrævede formalia, så nu kan vi begynde, så snart vi har godkendelsen fra Finanstilsynet.”

”Gode, investeringsparate virksomheder skal bare ringe”
Nu hvor de juridiske forudsætninger for en kickstart af dansk aktiecrowdfunding er på plads, begynder holdet i Crowdcube at kigge på, hvilke virksomheder der har interesse på deres platform.

”Virksomhederne skal være investeringsparate – det vil sige virksomheder, der allerede er i gang eller nogen, der har et godt projekt. Vi skal have deres forretningsplan samt de næste tre års budgetter – og så selvfølgelig video, da det er sindssygt vigtigt i crowdfunding-branchen. Når vi har det materiale, så er det bare op til folk at investere,” siger han og fortsætter.

”Det her er den nye andelsbevægelse, og det er en måde at skabe arbejdspladser på. Det ligger mig meget på sinde, at det her også er en måde at løfte i flok på – ligesom andelsbevægelsen – og jeg tror, det bliver en vigtig årsag til fremtidens værdiskabning og velstand i Danmark.”

Skriv et svar